Özgür Özel’den ‘Şeyh Said’ mektubu: Atatürk’ten tarafım, hakaret sayarım

Yayın tarihi: 21 Aralık 2023 Perşembe 8:07 am - Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe 9:37 am

CHP lideri Özgür Özel, Şeyh Said konusundaki tutumunu sertçe eleştiren gazeteci Barış Terkoğlu’na mektup yazdı. Özel “Atatürk’ten tarafım, aksinin düşünülmesini bile hakaret kabul ederim” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Şeyh Said isyanının kendi konjonktüründe cumhuriyete karşı bir ayaklanma olduğunu biliyorum. Bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş acılar, bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa, o acıya saygılı olmak gerekir” sözlerinden dolayı kendisini “Şeyh Said’e karşı Abdullah Öcalan’dan bile daha geri tutum aldı” diyerek eleştiren gazeteci Barış Terkoğlu’na mektup yazdı.

‘KALIN HARFLERLE ÇİZDİM’

Önceki yazısında Özel için “Belki ideolojik eksikleri, belki tarihsel bilgi yoksunluğu, belki kuruluş felsefesiyle mesafesi, belki siyasi duruş sorunları, belki de gündelik siyaset oportünizmi nedeniyle bu tartışmada taraf olamadı” ifadesini kullanan Terkoğlu, Özel köşesinde şöyle aktardı:

“Ben, sıradan bir yurttaş olarak da CHP’nin genel başkanı olarak da Atatürk’ten tarafım, aksinin düşünülmesini bile hakaret kabul ederim. TV100’deki ifadelerimi yeniden dinleyebilirseniz, orada da Cumhuriyetten, kurucu felsefesi ile kadrolarından ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten taraf olduğumu kalın harflerle çizdim şimdi de çiziyorum.”

Şeyh Sait Tartışması-II: Tarihi doğru okumak

‘FAYDA SAĞLAMADIĞI AÇIK’

Sizin ‘tarafsızlık’ diye ifade ettiğiniz çerçevenin Şeyh Said’in kişiliğiyle, yaptıklarıyla bir ilgisi olmadığı gibi yazınızda bahsettiğiniz ideolojik eksiklerle, tarihsel bilgi yoksunluğuyla da bağlantılı olmadığı çok açıktır. Cumhuriyetin ilk yıllarına yönelik tarihi tartışmaların bağlamından koparıldığında geride bırakılanlarda yeni acılar bırakmasına neden olduğu, bunun da Cumhuriyetin kurucu felsefesine ve kadrolarına da fayda sağlamadığı açıktır. 1925’teki Şeyh Said İsyanı’nı bastırarak bunu idamla neticelendirmek ne kadar meşru hak ise Şeyh Said’in torunlarının, dedelerinin mezar yerinin nerede olduğunu sormaları da meşru haktır.”

‘CHP LİDERİ OLARAK ATATÜRK’TEN TARAFIM’

Terkoğlu’nun yazısına göre Özel, devamında kişisel tarihinden de örnekler göstererek Terkoğlu’nun değerlendirmesinin haksız olduğunu söyledi. Ayrıca “Ben CHP lideri olarak Atatürk’ten tarafım” diyen Özel “Cemaatler ve tarikatların eğitime müdahalesi, devlete sızmalarına karşı isyanım, yargıdaki cemaat yapılanmalarına ve kumpaslarına karşı durduğum yer ortada iken beni yakından izleyen bir gazeteci olarak yazınız beni çok üzdü ve düşündürdü” yorumunu yaptı.

Özel mektubunu “Fikir özgürlüğüne inancım ve basın özgürlüğüne saygımla sizi selamlıyorum” sözleriyle sona erdi.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Şeyh Sait Tartışması-I: Tarihsel gerçek ve sol

Cumhur’da Şeyh Said ikilemi! HÜDA PAR Bahçeli’nin hain dediği isyancı Şeyh Said’i ‘kahraman’ ilan etti

Kaynak: TELE1