Özgür Özel’den ‘Kemal Bey’in kongrelere etkisi oluyor mu?’ sorusuna yanıt

Yayın tarihi: 28 Eylül 2023 Perşembe 6:10 am - Güncelleme: 28 Eylül 2023 Perşembe 6:21 am

CHP’nin Büyük Kurultay’ın da Genel Başkan adaylığını açıklayan Özgür Özel, bu süreçte yaşananlar hakkındaki soruları yanıtladı. Değişim talepleri hakkında konuşan Özgür Özel “Bir oyla bütün delegasyonu ele geçirmeye çalışıyorsunuz. Blok liste, değiştirmek istediğimiz sistemin aynısı. Sokağa rağmen değişime direnmenin siyaseten ağır bir maliyeti var.” dedi.

CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

Kongrelerde şu an kim önde?

İlk hafta bir adım gerideydik. İkinci hafta bir adım öndeydik. Şu anda başa baş gidiyor diyebilirim.

“İSTANBUL’DA DEĞİŞİMCİLER KAZANDI”

İstanbul’da neler oluyor peki?

İstanbul’da ağırlıklı olarak değişimciler kazanmıştı. Geçtiğimiz hafta değişimi savunan adayın çıkmasına destek veren ilçe sayısına bakınca da öyle. İstanbul seçimleri o yüzden biraz da geriye bırakıldı. Başta İstanbul’un ilk hafta yapılacağı söylenmişti. ‘Hemen yapacağız’ demişlerdi. Ama Türkiye’ye etkilemesin diye değişimciler kazandığında geriye bırakılıyor. Çünkü biliyorsunuz İstanbul’a kar yağınca Türkiye’ye kış geliyor. Herkesin gözü İstanbul’da ve İstanbul’u değişimciler kazanacak.

Herkes hiç olmadığı kadar kongrelere kitlendi. Neden?

Bu kez, tarafların arasında bir ayrılık var. Taraflardan bir tanesi seçim sonucunu başarısızlık olarak görüyor. Öz eleştiri istiyor. Hem kadrolarıyla hem anlayışıyla her şeyle bir değişimi savunuyor. Bir tarafta yenilgiye başka bir isim buluyor. Mesela ‘Kazanamadık ama kaybetmedik’. Bu kadar arada farklı görüşler varken insanlar biliyor ki eğer değişimciler kazanırsa yerel seçimlerden başlayarak büyük bir morallenme olacak. Şunu kabul edelim. Sahada değişim talebi yüzde 90. Kongrede nasıl olacak bilmiyoruz. Ama sokağa rağmen değişime direnmenin siyaseten ağır bir maliyeti var. O yüzden sokağın heyecanı kurultay salonlarına dikkate arttırıyor.

“DELEGELER SEÇİME SOKULMADI”

Genel Merkezin veya Kemal Bey’in kongrelere etkisi oluyor mu?

Maalesef kötü şeyler duyuyoruz, yaşıyoruz daha önce duymadığımız şeyler yaşıyoruz. Kayseri, Melikgazi ilçesi, delegelerin yarısı Melikgazi ilçesinden ve ilçe değişimden yana olduğu için bile isteye ısrarla kongresini yaptırmadılar. Kayseri’yi genel merkez kazandı ama 600 delegenin 250’ye yakını seçime sokulmadı. Bir o kadarı da protesto etti seçime sokulmadığı için. Ve sadece 190-200 delegenin oyuyla seçilen bir durum oldu. Yani Kayseri’de büyük bir protesto var. Örneğin Fatih’te bir aday seçimi kazanmak üzereyken Whatsapp mesajıyla kongre iptal edildi. Başlamasına 1 dakika kala. Birçok irili ufaklı ilçe kongre dışında bırakıldı.

Özgür Özel Genel Başkanlık adaylığı öncesi Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi anlattı!