Özgür Özel’den geçinemeyenler için miting çağrısı: Zammı söke söke almak için Gebze’ye gelin

Yayın tarihi: 25 Haziran 2024 Salı 1:34 pm - Güncelleme: 25 Haziran 2024 Salı 3:04 pm

Haber: Ceren Ural

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı kırsal alanda başlayan ve 15 yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan yangın hakkında açıklamalarda bulunan Özel “Raporlar DEDAŞ’ın inanılmaz ihmallerini anlatıyor” dedi. Öte yandan geçinemeyen vatandaşlara seslenen Özgür Özel 30 Haziran’da asgari ücret ve emekli maaşı zammı için Gebze’de miting çağrısı yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel partisinin TBMM’deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Gündeme dair konular hakkında konuşan Özel Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı kırsal alanda başlayıp Mardin’e kadar uzanan geniş alana yayılan ve 15 vatandaşın ölümüne neden olan yangın için “15 maddelik raporda yangın çıkması için etraftaki otların yanması için ne gerekiyorsa yapıldığını, ufacık tedbirlerin alınmadığını, yandaki araçların budanmadığını DEDAŞ’ın bu yangına davetiye çıkardığını gösteriyor” dedi.

Ev sahiplerine getirilmek istenen stopaj vergisi hakkında da konuşan Özel “Sen stopajı getir evi şöyle kiraya verecek. 20 bin + stopaj. Kim nereye özensiz göstermelik bir şekilde vergi getiriyorsa aslında yine garibanın sırtına yükleniyor.” dedi.

CHP-Mehmet Şimşek zirvesi hakkında da konuşan Özel “Biz görüşmede şunu söyledik. Bu krizin sebebi toplumun kırılgan kesimleri değil. Bu krizi emekliler emekçiler, çiftçiler, esnaf, işsizler yaratmadı. Bu krizi bütün dünya yönetebilirken yönetmeyen anlayış yarattı. Bu krizi yüksek enflasyon aldım deyip Ecevit’ten yüzde 29’la alıp enflasyonu yüzde 179’lara çıkaranlar yarattı. Kemer sıkalım diyorsun esnaf kemer sıkacak senin yandaşlar bir düğme daha bollaştıracak. Öyle yağma yok dedik.” ifadelerini kullandı.

Özel konuşmasının sonunda geçinemeyen tüm vatandaşlara seslenerek “30 Haziran günü emeğin başkenti Kocaeli Gebze’de asgari ücrete zammı söke söke almak için. Emekliğe zammı söke söke almak için, geçinemeyenlerin sesi olmak için bütün geçinemeyeler Gebze’ye bekliyoruz” diye çağrıda bulundu.

Özgür Özel’in açıklamalarının satır başları şu şekilde:

Yıllar önce bir görevim daha vardı, o dönem Osmaniye milletvekilimiz yoktu, ben fahri Osmaniye Milletvekilliği yaptım. O dönem girilmedik esnaf, taziye evi bırakmamıştım. Osmaniye de beni hiç bırakmadı. Bugün buraya Osmaniye’mizin Dereli Köyü’nden kadınlarımızın çok kıymetli bir katılımı var. Cumhuriyet Halk Partisi Osmaniye’de de büyümeye devam ediyor.

31 Mart seçimlerinde şöyle bir şey söyledik. Biz bu seçimde biz ittifak yapamadık ama en büyük ittifakının içindeyiz o ittifakın da ardı Türkiye İttifakı’dır dedik ve herkesi davet ettik ve etmeye devam edeceğiz. Türkiye İttifakı aidiyeti ne olursa olsun tüm demokratlardan oluşuyor.

DEDAŞ’IN ORAYA ETTİĞİNİ KİMSE ETMİYOR

İçişleri Bakanı’nın ilk gün yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığı meselenin bir anız yangınından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Çok sayıda bağımsız kuruluşun yazdığı raporlar DEDAŞ’ın inanılmaz ihmallerini anlatıyor. 15 maddelik raporda yangın çıkması için etraftaki otların yanması için ne gerekiyorsa yapıldığını, ufacık tedbirlerin alınmadığını, yandaki araçların budanmadığını DEDAŞ’ın bu yangına davetiye çıkardığını gösteriyor bu raporlar. DEDAŞ herhalde bu bölgenin en çok şikayet ettiği kurumdur. Sayaç okunmadan kesilen yüksek faturalardan tutun çiftçiye ait trafoların haczine elektrik kesintilerine, elektrik altyapısının yenilenmemesine sayısız şikayet var. En çok Şanlıurfa’da var. DEDAŞ’ın oraya ettiğini kimse etmiyor. Şanlıurfa’yı bu kavurucu sıcakta elektriksiz dolayısıyla susuz bırakıyor. Sağlık hakkını tehdit ediyor. Solunum cihazlarını diyaliz hastalarına bağlı hastaların yaşamını riske atıyor.

15 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasının yeni görüntüleri ortaya çıktı!

Elektrik mühendisleri odasına tüketici derneklerine kulak verdik. Orman yangınına bakıyorsunuz 15 can gitmiş DEDAŞ’ın ihmalinden kaynaklanıyor, diyaliz hastası zehirlenecek DEDAŞ’tan kaynaklanıyor. Bu sıcak altında sağlık tehdit altında. Bir kent bir bölge sadece karın peşinde koşanların dezonformasyonuyla “efendim kaçak kullananlar var ondan oluyor” kaçak kullanan varsa onunla ilgili yapılacak iş başkadır. Bir şehre düzenli elektrik sağlamak için yapılacak iş başkadır. Orman yangınlarının tüm yönleriyle araştırılması lazım.”

TASARRUF PAKETİNE TEPKİ

Geçtiğimiz ay, sözde büyük ümitlerle tasarruf paketi açıkladılar. Açıkladı tasarrufun tümünü yapsalar 100 milyar TL, yani bu yılın bütçesinin binde 9’u yani yüzde 1 değil. Ama bir yanda emekçinin servisini kaldıralım, öğretmeni atamayalım, emekliye asgari ücrete zam yapmayalım tasarrrufa ihtiyaç var. Ama bakın ne oldu. Daha bir ay geçti, temsil ve tanıtma giderleri 2 kat artmış. Haberleşme gideri 150 milyon TL artmış. İkisinin toplamı yarım milyar. 100 milyar tasarruf edecekler iki kalemde yarım milyar israfa gitmiş. Kamu binaları kiralama giderleri yüzde 100 artmış.

Seçimde har vurup harman savuran iktidar ‘kamuda tasarruf paketi’ açıklayacak

Geçen yıl Merkez Bankası 800 milyar TL zarar etti, tasarrufun 8 katı. KKM’ye 1,2 trilyon verdiler tasarrufun 12 katı. Kamu Özel işletmelerine üç yılda 675 milyar ödeyecekler 6 katı. Bütçeden bu yıl sadece faize 1,3 trilyon ödenecek 13 katı. Gerçekleşen yine israf yine masraf yoksullaşan yine vatandaş zenginleşen yine yandaş.

DEPREM BÖLGESİNDE SÖZLER TUTULMADI

6 Şubat depreminin üzerinden tam 16 ay geçti. Geçtiğimiz Cuamrtesi günü Malatya’daydım. Konteyner kente gittik gördük.  16 ayın sonunda Malatya’da bir arpa boyu yol alınmadığını kentin geceleri hayalet kente dönüştüğünü. Malatya’da kimsenin gülmediğini söylemeliyim. Bir yılda konutlar elinizde diye oy alanlar bu sözün yüzde 12’sini tuttular. Malatya’da ise ortalama yüzde 6,7. Yani Malatya’da evini kaybeden 100 kişiden 94’ü çadırda.

Ayrıca deprem bölgesinde büyük bir barınma krizinin yanında Mart ayından bundan sonra her ay 15-20 konut teslime edeceğiz diyenlerin şu anda 3 ayda bütün şehirlerde 2 bin 500 konut teslim ettiklerini söylemeliyim.  Sebep şu. Bütün ilgili odalar mühendisler mimarlar CHP ve muhalefet demişti. 1 yılda bu yöntemle bu konutlar olmaz. Bütün gücünüzle yapsanız bile takip eden süreçte bu rakamlar tutmaz. Sözlerinin yüzde 6’sını tuttular. İşin kötüsü bu ay kira yardımı da bitiyor. VE aldığınız izlenim o dur ki yardımı uzatmayı düşünmüyorlar. Bu konuda hem sağ duyulu meseleyi bir siyasi çekişme haline getirmeden konunun muhataplarından çözüm getirmelerini bekliyoruz. Bu kira yardımının uzatılması ile ilgili gerekli öneride bulunacağız. ‘Biz kira yardımını uzatmayız ne halleri varsa görsünler’ diyorlarsa bilsinler, deprem bölgesindeki kimse sahipsiz değildir.

Ahmet Ercan’dan Murat Kurum’a ‘deprem bölgesi’ çıkışı: Önce yarım kalan işini tamamla

TÜRKİYE’DE KİRA FİYATLARI YÜZDE 125 ARTTI

Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Türkiye konut kirasında yüzde 125 ile Avrupa şampiyonu oldu. İkinci Macar Orban’ın ülkesi yüzde 12,8. Bakın pandemi her yerde oldu, küresel kriz her yerde oldu, enflasyon her yerde oldu herkes tedbir aldı bir tek bizimkiler almadı. Ben bilirim dediler, faizleri düşürdüler enflasyon tırmandı. Enflasyon fırlayınca gayrimenkule yönelme oldu, sonra kira fiyatlarında artış oldu. Geçen sene yüzde 125 beğenmediğin Macaristan’da yüzde 12. Avrupa’da yüzde 2-3. Ve bu ülkeler içinde fiyat arışı yüzde 25 geçemez diye tavan koyan tek biziz. Tavanı takan yok. Sadece doğru ekonomi politikalarıyla yüzde 3’te tutmuş Avrupa ülkeleri. Biri çıkıyor yönü batıdan doğuya çeviriyor. Avrupa Birliği hedefi varken Şangay İşbirliği örgütüne geçelim diyor. Buda liderler mütevazi halk zengin, diğerinde liderler zengin halk sürünüyor. Şimdi de beyefendiler ev kirasına yüzde 20 stopaj getiriyor. Merak etmeyin stopajı ev sahiplerinden alacağım. Bir her ev sahibi olan zengin değil, babadan dededen kalmış. İki nerede görülmüş stopajın ev sahibinin verdiği. Siz stopajı getirin büyükşehirlerde ortalama kira 20 bin lira 24 bin lira olmazsa  gelin hesabını ban sorun.

Türkiye kira artışında Avrupa şampiyonu! Son bir yılda yüzde 125 zamlandı

EV SAHİPLERİNE STOPAJ TEPKİSİ

Sen stopajı getirin evi şöyle kiraya verecek. 20 bin + stopaj. Kim nereye özensiz göstermelik bir şekilde vergi getiriyorsa aslında yine garibanın sırtına yükleniyor. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki memleketin 22 yıldır yönetmişler 22 yılın sonunda batırmaktan beter etmişler, halen daha yalan yanlış işlerde ısrar diyorlar ve An muhalefet partisi bu böyle olmaz deyince, koca koca gazeteler CHP AKP’nin elinde  mi tutuyor, ortak program çalışacaklar. Arkadaşlar çalışacak tek programımız var Cumhuriyet’in 2. yüzyılının ilk seçiminde CHP iktidara gelince bu enkazı nasıl kaldıracağız onun programını çalışıyoruz.

Ev sahipleri dikkat! Her ay kiranın yüzde 20’si gidebilir

CHP – MEHMET ŞİMŞEK GÖRÜŞMESİ

Dün Sayın Yalçın Karatepe, gelecekteki Ekonomi Bakanlarımız’dan birisi, bu güya rasyonel ama hala zengine rasyonel vatandaşa irrasyonel politikaların uygulayıcısı Mehmet Şimşek ile görüştüler. Görüşmenin randevu öncesinde ve sırasındaki nezaket ve devlet adamlığına yakışır tutum için öncelikle Sayın Şimşek’e teşekkür ederiz. Siyaset öneri sunma işi. Doğru bildiğini anlatma işi. Düne kadar siz değil miydiniz? Bu CHP hep eleştiriyor çözüm önerisi söylemiyor diyen. CHP eleştiriyor ve nasıl çözülmesi gerektiğini söylüyor. Görüşme uzun sürdü, fevkalade karşılık nezaket içinde geçen doğru bir dilin kullanıldığı ama maalesef aynı dilin konuşulmadığı bir görüşmedir.

KRİZİN SEBEBİ VATANDAŞ DEĞİL

Biz görüşmede şunu söyledik. Bu krizin sebebi toplumun kırılgan kesimleri değil. Bu krizi emekliler emekçiler, çiftçiler, esnaf, işsizler yaratmadı. Bu krizi bütün dünya yönetebilirken yönetmeyen anlayış yarattı. Bu krizi yüksek enflasyon aldım deyip Ecevit’ten yüzde 29’la alıp enflasyonu yüzde 179’lara çıkaranlar yarattı. Kemer sıkalım diyorsun esnaf kemer sıkacak senin yandaşlar bir düğme daha bollaştıracak. Öyle yağma yok dedik.

10 BİN LİRA EMEKLİ MAAŞI OLMAZ

Gittik dedik ki 10 bin lira emekli maaşı olmaz en az asgari ücret kadar yapmalısınız. Emekliler 10 lirayla geçinemez dedik. Önce bir asgari ücret yapın biz gelince iki yıl sonra bir buçuk asgari ücret yapacağız dedik. Çünkü AKP geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti.

Mehmet Şimşek ile görüşen CHP’li Yalçın Karatepe: Değişim iradesi olmadığını gördük

“SEÇİMDEN ÖNCE ASGARİ ÜCRETE 4 KEZ ZAM DÜŞÜNEBİLİRİZ DERKEN BUGÜN ZAM OLMAYABİLİR DİYORLAR.”

Geldiklerinde emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu şimdi 2.5 çeyrek altın alıyor. Her ay 5 çeyrek altın emeklinin cebine girmiyor. Asgari ücret 17 bin lira ve verdikleri günden bu yana yüzde 25 erimiş durumda. Bakır borudan enflasyon hesaplıyor, gıda ürünlerinden hesaplamıyorlar. Seçimden önce asgari ücrete 4 kez zam düşünebiliriz derken bugün zam olmayabilir diyorlar.
Sorduk bu konuda bir netlik yok. Emekli maaşını asgari ücret seviyesine çekmeden, asgari ücrete enflasyon oranında iyileştirme yapmadan olmaz. Kuru üzüme de fındığa da maliyetinin altında taban fiyatı verecekler. Bu rakamlar da güncellenmelidir. Esnaf borcunu kapatmak için kredi kartından çekiyor. Faizden alınan vergi düşürülmeli. Esnaf ve çiftçi kredi kartını işi için kullanmışsa faiz ödemesi bir kere olsun sıfırlanmalıdır.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN MİTİNG ÇAĞRISI: ZAMMI SÖKE SÖKE ALMAK İÇİN GEBZEYE BEKLİYORUZ

Yurt dışına çıkış harcını 150 liradan 3 bin lira yapacaklar. Erdoğan geldiğinde 70 liraydı çok deyip 15’e indirmiş. Bu kadar vergi mi olur demiş. Bugün 150 lira harcı 3 bin liraya çıkarmaya çalışıyorlar. İğneden ipliğe zam gelecek. Ödenen kiraya yüzde 20 stopaj gelecek. Her şey zam gelecek 226 milyar lira. Geçen sene yandaş müteahhitlerin 660 milyar lira kesinleşmiş vergisini affetti. Orada 226 milyon için emekçinin gırtlağına çökenler 660 milyarı yandaşlar için affettiler. Şimdi ne yapacağız. Birisi çıkıp tek başına bir şey deyince seslerini duyuramıyor. emekliler örgütlenmiş seslerini duydular. Asgari ücret 17 bin lira açlık sınırı 20 bin lira. Çay üreticisi geçinemiyoruz diye seslendi. 2 bin lira öğrenim kredisi veren öğrenci sesleniyor. Ne yapacağız. Dedik ki sizi duyduk. Anlattık. Madem ki kimse duymuyor ozman hepinizi Kocaeli’ne bekliyoruz. 30 Haziran günü emeğin başkenti Kocaeli Gebze’de asgari ücrete zammı söke söke almak için. Emekliğe zammı söke söke almak için, geçinemeyenlerin sesi olmak için bütün geçinemeyeler Gebze’ye bekliyoruz. Sizi duyuyoruz Gebze’ye bekliyoruz.

Kaynak: HABER MERKEZİ