Özgür Özel’den ‘cumhurbaşkanı adaylığı’ sorusuna yanıt

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2024 Cumartesi 10:54 am - Güncelleme: 24 Ağustos 2024 Cumartesi 11:18 am

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Cumhurbaşkanı adayı mısınız?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi. Özel, “Ben Erdoğan’ın 25 yıllık iktidarına son veren ve yeniden CHP’li bir cumhurbaşkanı seçtiren ekipte genel başkanlık görevini yapmış birisi olarak tarihe geçmeyi önemli görüyorum” diye konuştu.

CHP Lideri Özgür Özel, Habertürk TV’de gündemi değerlendirdi.

Özgür Özel programda kendisine yönetilen “Cumhurbaşkanı adayı mısınız?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Ben Atatürk’ün partisini iktidar yaparak tarihe geçmek istiyorum. Bu hiç azımsanacak bir irade değil. Ben Erdoğan’ın 25 yıllık iktidarına son veren ve yeniden CHP’li bir cumhurbaşkanı seçtiren ekipte genel başkanlık görevini yapmış birisi olarak tarihe geçmeyi önemli görüyorum. Ben teknik direktörüm. Ben penaltıyı kimin atacağına bütün taraftarı vererek karar vereceğim.”

Özgür Özel’in programda verdiği yanıtlardan öne çıkanlar şöyle:

TÜZÜK KURULTAYI

-CHP Türkiye’ye demokrasi vadettiği için önce kendi içinde demokratik olması lazım. Maalesef tüzüğümüz çağdaş demokrat bir parti tüzüğünün olması gerektiği kadar demokratik değil, bir takım eksiklikleri var. Birçok partinin tüzüğünden çok daha iyi olmasına rağmen 5 Kasım kurultayının ana gündem maddelerinden birisi buydu. Hem o dönemki genel başkanımız değişiklikler yapacağını vadetmişti, biz de vadetmiştik. Sayın genel başkanlarımıza tüzüğümüz konusunda danışacağım. Sayın Kılıçdaroğlu’na da hem geldiğimiz nokta bilgi verip hem son önerilerini alacağım.

ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

-31 Mart’tan hemen sonra ‘Bu seçim sonuçlarını araçsallaştırarak erken seçim çağrısı yapmayacağım’ dedim. Sebebi de son derece ahlaki ve etik bir yerden. 105 miting yaptım şunu söyledim; ‘Bu seçim genel seçim değildir, bize vereceğiniz oy Ak Parti’ye kırmızı kart göstermek değil, sarı kart göstermektedir. Bize oy verdiniz diye iktidar değişmeyecek’ dedim. Seçmene o yerel seçime istinaden bir taahhütte bulundu. Tek başına partim yüzde 38 oldu. Çıkıp da orada ‘Haydi bakalım arkadaşlar biz birinci partiyiz, yürüyün erken seçime. Tayyip Bey devrilmiştir’ desem bir gün önce bana inan Ak Partili ve MHP’li seçmen bir daha bana inanmaz. Ama vatandaşın ekonomik krizi büyük, bu sorunları çözmezseniz geçim olmazsa seçim olur dedim. Bugün karar alalım 60 gün sonra iktidarız. Bugünden razıyım, dünden hazırım seçime. Biz erken seçim istiyoruz, teknik şartları şu an elimizde yok.

-Ben sosyal demokratım. Liderden çok ekibe inanırım. Liderin ‘eşitler arasında bir adım önde’ olan kişi olduğuna inanırım. Dünyada ülkesine katkı veren liderler de böyledir. Ben genel başkanın gücünün demokratlığından, çağdaş ve mütevazı bir lider olmasından kaynaklandığına inanan biriyim.

“AKP’NİN YARATTIĞI ENKAZA ORTAL OLACAK ENAYİ DEĞİLİM”

-Cenazede birbirini görünce el sıkışmayan liderler olduk. Ben bunun bir parçası olmak istemedim. Ben Ak Parti’nin 22 yılda yarattığı enkaza son düzlükte ortak olacak enayi de değilim. Eğer yerel seçimlerden birinci parti olarak çıkmışsanız camide bile birbirinin yüzüne bakmayan liderlerden biri olmamalısınız. Bu noktaya gelmişti Türkiye.

-Meclis’teki kavga yakışmıyor. Ben 13 yıldır milletvekilliği yapıyorum. Meclis’te hiç kan görmemiştim, kan gördüm. Kadına şiddet görmemiştim, gördüm. Utandım. Sayın Meclis Başkanı’nın bu konuda inisiyatif alması lazım. Bekir Bozdağ neredeyse hukuku katlediyor. Ahmet Şık’ın konuşmasının da yanlış olduğunu söyledim. O’nu da aradım söyledim. Bunun ne bize ne Can Atalay’a katkısı olduğunu söyledim. O konuşmaya katılmıyorum ama onunla Alpay Özalan’ın yaptığı aynı kefeye konulmaz. Alpay’a bir şey demem çünkü mikroba neden hastalık bulaştırıyorsun denmez.

Can Atalay’ın içeride tutulması, Hatay’ın iradesine, Meclis’in iradesine saygısızlık. Biz 360’ımız bir araya gelirsek Türkiye’deki bütün mahkumları çıkaracak genel af yetkimiz var. 400 kişiyle anayasa değiştirecek gücümüz var.”

BEŞAR ESAD VE MAHMUD ABBAS GÖRÜŞMELERİ

-Beşar Esad’dan gün bekliyoruz. Resmi yazımızı yolladık. Yetkili organlarla görüşmedim ama defalarca Esad ile görüşülmesi gerektiğini söyledim. Sayın Erdoğan ‘Ben de görüşeceğim’ dedi.

Ayağım kırık olmasaydı 1 Eylül’de orada olmayı çok isterdim. Filistin’e gidiyorum. Sayın Mahmud Abbas’la telefonda konuştum. Dedi ki ‘CHP lideri randevu istemez, ikinci vatanına ne zaman gelmez istiyorsa söyler biz de karşılarız.’ Eğer Mahmud Abbas uygun görürse Gazze’ye giderken kendisine eşlik etmek isterim.

Özgür Özel: Alpay Özalan demokrasi mikrobu, işi hastalık yapmak

 

Kaynak: TELE1