Özgür Özel’den onlarca lidere ‘Gazze’ mektubu

Yayın tarihi: 25 Kasım 2023 Cumartesi 11:01 am - Güncelleme: 25 Kasım 2023 Cumartesi 2:58 pm

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal üyesi siyasi parti liderlerine 7 Ekim’de başlayan Hamas-İsrail savaşında binlerce sivilin hayatını kaybettiği Gazze’deki insanlık dramına dikkat çeken bir mektup gönderdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, aralarında 12 hükümet başkanı ve 4 bakanın da bulunduğu Sosyalist Enternasyonal üyesi 120’yi aşkın siyasi parti liderine Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın ‘Aksa Tufanı’ ismini verdikleri operasyonun ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Gazze halkının yaşadığı drama dikkat çeken bir mektup gönderdi.

Özel, gönderdiği mektupla, Gazze’de yaşanan insanlık dramına ilişkin somut adımlar atılması ve kalıcı bir ateşkesin tesisi için inisiyatif alınması çağrısında bulundu.

7 Ekim’den bu yana yaşamını yitiren 14 bin Filistinlinin yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğu, sağlık görevlileri, gazeteciler ve BM görevlilerinin hayatlarını kaybettiği, su, yakıt, gıda ve elektrik gibi temel ihtiyaçlara erişimde sorunlar yaşandığı belirtilen mektupta Özel, “Gazze’de yaşananların, sosyal demokrat ve sosyalist partilerin yüzyılı aşkın bir süredir savunduğu, insan haklarını, ihtiyaç sahiplerinin refahını ve masumların korunmasını amaçlayan ilke ve normlara aykırı olduğuna inanıyorum” ifadesini kullandı.

Özel, “Uluslararası hukuk ihlal edilmektedir. Tüm üye partileri, İsrail’in sivillere yönelik aralıksız saldırılarını durdurmak için yerleşik ilkelere bağlı kalmaya ve somut tedbirler almaya çağırıyor, kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesi için acil çağrıda bulunuyorum” dedi.

Özgür Özel: Meral Ablam’la pek çok zorluğu aşarız

 

Özel, Sosyalist Enternasyonal üyesi siyasi parti liderlerine gönderdiği mektuba ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Gazze’de bir insanlık suçu işleniyor. Bu insanlık suçunun önüne geçmek, bu katliamları önlemek için dünyadaki siyasi akrabalarımıza büyük bir görev düşüyor. Savaşın durdurulması için sosyal demokratlar ve sosyalistler daha etkin inisiyatif almalılar. Avrupa’dan, Latin Amerika’dan, Orta Doğu’dan siyasi partilere gönderdiğim mektupla, Sosyalist Enternasyonal üyesi parti liderlerine, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin Devleti’nin tanınması da dahil harekete geçme çağrısında bulundum. Sivil ölümlerin, çocuk ölümlerinin durdurulması, hastanelerin, mülteci kamplarının bombalanmasına son verilmesi gerekiyor. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: TELE1