Özgür Özel, yandaş Sabah’a konuştu: Normalleşmenin halkta inanılmaz derecede karşılığı var

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 10:16 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 10:16 am

CHP lideri Özgür Özel, yandaş Sabah gazetesinden Yavuz Donat’a açıklamalarda bulundu. Normalleşme süreci ile ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Özel, “Yumuşamanın, normalleşmenin halkta inanılmaz derecede karşılığı var. Gerginlikten beslenenler rahatsız oluyorlar bu işten. İki tarafta da gerginlikten beslenen siyasetçi de var, gazeteci de var. Ama sorarım size, bunun ülkemize ve milletimize ne yararı var?” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, yandaş Sabah yazarı Yavuz Donat’a konuştu. Donat ile Özel, siyasette yaşanan normalleşme sürecini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri ele aldı.

Siyasette bahar havasından memnun olduğunu ve gerilimin Türkiye’ye faydası olmadığını belirten Özel, gerginlikten beslenen gerilim tacirlerinin hayal kırıklığına uğrayacağını söyledi. Özel, “Yumuşamanın, normalleşmenin halkta inanılmaz derecede karşılığı var” dedi.

Donat’ın yazısı şöyle:

“Özgür Özel ile her şeyi konuştuk… Uzun uzun. Bant çözümü… 17 sayfa. Bugün… Sıcak gündem ile başlıyoruz… Siyasette bahar özlemi… Bahar havası.

Özgür Özel’e katılıyoruz… Adına ister “Yumuşama” diyelim, ister “Normalleşme.” Kamuoyunda karşılığı var.

Hatay’dan Manisa’ya, Erzurum’dan Adana’ya… Dolaştığımız her yerde bu karşılığı görüyoruz.
Ve yazıyoruz.

Ama… Fakat… Lakin… Bir de istemezük cephesi mevcut.

Özgür Özel’e dedik ki:

– Siyasette yumuşama devam ettikçe bazı kişiler ofsayta düşecekler… Zira… Siz de biliyorsunuz ki… Türkiye’de gerilimden beslenenler var… Açık konuşalım, gerilim tacirleri var.

CHP Genel Başkanı, ‘Haklısınız’ dedi:

Evet… Gerginlikten beslenenler rahatsız oluyorlar bu işten.

İki tarafta da gerginlikten beslenen siyasetçi de var, gazeteci de var.

Ama sorarım size, bunun ülkemize ve milletimize ne yararı var?

DEMİREL’DEN… ÖZAL’A MEKTUP

Günün geç bir saatiydi… Gece yarısı.

Özgür Özel bütün gün koşturmuştu… O toplantı… Bu toplantı.

Yemeğe ayıracak zaman bulamamıştı.

O çorba içti, akşam yemeği niyetine… Ben de kahve.

Bu arada… Zaman tünelinden bir anı anlattım… Tanığı olduğum bir olayı… Özetle…

Başbakan Turgut Özal, Amerika’dan dönmüştü… Ameliyattan.

Süleyman Demirel, bir mektup yazdı… ‘Eşim ve ben geçmiş olsun dileklerimiz iletiyoruz’ tadında, dostça bir mektup.

Fakat… Aradan bir hayli zaman geçti… Özal’dan, Demirel’e iki satır da olsa teşekkür yazısı gelmedi.

Demirel incindi… Bana anlattı… Ben de yazdım… Tercüman Gazetesi’nde.

Yazımın yayınlandığı gün… First Lady aradı… Semra Özal:

Turgut Bey’e böyle bir mektup gelmedi… Turgut Bey de ben de Sayın Demirel’den gelecek böyle bir mektuba yanıt vermeyecek insanlar mıyız? Ne olur bunu yazın… Çok ama çok üzüldük.

Semra Özal’ın telefonunu… Anlattıklarını… Turgut Özal’ın ne kadar üzüldüğünü yazdım. Telefon… Arayan Demirel… “Zamanın varsa konuşmak istiyorum… Yüz yüze” dedi. Buluştuk… Güniz Sokak 31 numara… Alt kat.

Demirel… Benim yazımı okuyunca… Koruma müdürünü çağırmış… Yazdığım mektubu, Başbakanlık’ta kime verdin?

Koruma müdürünün yanıtı… ‘Efendim… Sizin selamınızı söyleyerek, bizzat, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Tevfik Ertürk’e verdim.’

Demirel… Mektubun Özal’a ulaşmadığını söyleyince… Koruma müdürü, soluğu Başbakanlık’ta almış… Özel kalemde… Durumu anlatmış. Tevfik Ertürk, hemen Başbakanlık konutunu aramış… Konuşmuş… Ve Demirel’in koruma müdürüne dönmüş… ‘Sayın Demirel’e lütfen saygılarımı söyleyin… Mektup, Başbakanlık konutunda… Klasörde.’ Süleyman Demirel, bunları ayrıntıları ile anlattı… Ve bir ricada bulundu: Bu konuştuklarımızı yazma… Zira Tevfik Ertürk, sıkıntıya girebilir… Onun bir ihmali, kusuru yok… Anlaşılıyor ki, benim mektubumu, Turgut Özal’ın okumasını istemeyen birileri var.

DÜNDEN BUGÜNE

Zaman tünelinden… Özel arşivimden… Bu olayı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e anlattım… Detaylarıyla. ‘Özgür Bey’ dedim: Dün… Özal ile Demirel ilişkilerinde bir yumuşama, normalleşme olsaydı… İki tarafta da bazı kişiler devre dışında kalacaklardı. Bugün… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sizin… AK Parti ile CHP’nin ilişkilerinde… Türk siyasetinde… Yumuşama ve normalleşme devam ederse… Yine iki tarafta da açığa düşecek… Devre dışı kalacak isimler olabilir. Özgür Özel, anlattıklarımı dikkatli dinledi… Ve dedi ki…

İŞSİZ KALACAKLAR

Demirel’in Özal’a mektubu… Mektubun Özal’dan saklanışı… Ve olup bitenler… Yaşananlar… Yarın yaşanacaklar… Özgür Özel dedi ki:

Çok ilginç bir olay… İlk defa sizden dinliyorum.

Doğruyol Partisi Lideri Demirel’in mektubunu Anavatan Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Özal’a vermiyorlar… Neden? ‘Verirsem ve ilişkilerinde bir normalleşme olursa bana burada iş kalmayacak’ diye düşünüyorlar.

Söyledim size… Bugün iki partide de yumuşama, normalleşme karşıtları mevcut… Gerginlikten beslenenlerin rahatsızlığı meselesi.

Fakat… Sokaktaki insan… Onlara… Gıdasını gerilimden alanlara itibar etmiyor… Kulak vermiyor.

SİYASET… NEZAKET… VE MÜZAKERE

Siyasette normalleşmeyi, yumuşamayı konuşurken… Özgür Özel, sözü Rize’ye yaptığı ziyarete getirdi:

Sayın Erdoğan’ın hemşerileri… Kendi şiveleriyle bana, ‘Kardeşim normalleşin… Sizden bunu istiyoruz’ dediler. Eskiden… Kavga ederken… Onlar Erdoğan’ın tarafında duruyor ve bizi hiç dinlemiyorlardı… Söylediklerimizi duymuyorlardı. Şimdi… Normalleşmeden sonra… Onlara çay konusunu açınca çok mutlu oldular.

Rizeliler dediler ki, ‘Konuş… Çayı da konuş… Fındığı da konuş… Bunları konuşun… Bizim dertlerimizi konuşun…’ Normalleşme ile birlikte bizi daha dikkatli dinliyorlar… Söylediklerimize önem veriyorlar.

Bizim seçmen, bizim mahalle zaten arkamızda… Ama karşı mahalleye seslenebilmek için ben normalleşmeyi, yumuşamayı çok çok önemli görüyorum.

Bu konunun Sayın Erdoğan açısından da şöyle bir önemi var… Karşı mahalle, Erdoğan’ın her söylediğine kategorik olarak karşı çıkıyordu.

Ama… Normalleşince… Onun her söylediğine karşı çıkılmak yerine, söylediği doğru şeyler, önemli şeyler, karşı mahalle tarafından dinlenebilir hale geliyor.

Türkiye, çok büyük bir ülke… İktidar ile muhalefet elbette gerginlik yaşayabilir… Fakat… Nezaketi ve müzakere zeminini hiç kaybetmemek gerekir.

DEVAMI… ELBETTE VAR

Konu… O kadar çok ki… Derin ve uzun sohbet.

Yarın devam edeceğiz.

Ertesi gün… Daha sonraki gün… Hafta boyunca yazacağız.”

Özgür Özel CHP’li başkanın en mutlu gününe şahitlik etti

CHP lideri Özgür Özel, yandaş Sabah gazetesinden Yavuz Donat'a açıklamalarda bulundu. Normalleşme süreci ile ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Özel, "Yumuşamanın, normalleşmenin halkta inanılmaz derecede karşılığı var. Gerginlikten beslenenler rahatsız oluyorlar bu işten. İki tarafta da gerginlikten beslenen siyasetçi de var, gazeteci de var. Ama sorarım size, bunun ülkemize ve milletimize ne yararı var?" dedi. 

Kaynak: Sabah