TBMM’de yaz tatili başlamadan gündeme alınması beklenen 9. Yargı Paketi’nde bazı maddelerin düzenleneceği bildirildi. Özgür Özel’in grup toplantısında tepki gösterdiği ve kamuoyunda ‘etki ajanlığı‘ olarak bilinen ve “yeni tip casusluk suçu”  oluşturabilecek maddenin AKP ile muhalefet arasındaki temaslardan sonra riskli ifadelerin netleştirileceği belirtildi.

ANKA Haber Ajansı’nın Meclis kulislerinden edindiği bilgiye göre, AKP ve CHP’li milletvekilleri arasında yargı paketiyle ilgili temaslarda bulunuldu ve taslağın “etki ajanlığı” maddesinin pek çok kesime suçlama getirilmesine neden olabilecek muğlak ifadelerden arındırılması üzerinde duruldu. AKP tarafı da maddenin muğlak ifadeler barındırdığını ve yeniden düzenlenerek, çerçevesi netleştirilerek Meclis’e getirileceğini ifade etti.

9. Yargı Paketi’nin taslağı ortaya çıktı: İşte ‘etki ajanlığı’ suçlaması ve yaptırımları

CHP’NİN 9. YARGI PAKETİ’NE ÜÇ TEMEL İTİRAZI VAR

CHP milletvekillerinin yargı paketine ilişkin eleştirilerinin odağında da ”etki ajanlığı” maddesinde yer alan ve uygulamada pek çok farklı yoruma neden olarak yaygın suçlamalara konu olabileceği yer aldı. Madde mevcut haliyle, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hapis cezası” getirilmesini düzenliyor.

CHP, bu maddeyle, Avrupa Birliği fonlarından yararlanan birçok kurumun bile casuslukla suçlanabileceğine dikkat çekerek, itiraz ediyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, AKP tarafında bu itiraz yerinde bulunsa da maddenin tamamen çekilmesi değil, net sınırlar konularak yeniden düzenlenmesi üzerinde duruluyor.

CHP’nin itirazlarının yoğunlaştığı üç ana madde içinde, taslakta yer alan “kadının soyadı” düzenlemesi de var. Taslağa göre, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesinde yer alan, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamaması söz konusu olacak. Anayasa Mahkemesi’nin kadınların bekarlık soyadını kullanabilmesi yönündeki kararı hatırlatılarak, bu maddeye itiraz ediliyor. Ancak edinilen bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmayarak, Soyadı Kanunu içinde bazı maddelerin değiştirilmesi gündeme gelebilir. Torba kanun halinde getirilecek yargı paketinin, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda da görüşülmesi üzerinde duruluyor.

CHP’nin bir diğer itirazı, taslağın 17’nci maddesinde yer alan Bölge Adliye Mahkemesi’ndeki en kıdemli Cumhuriyet Savcısının, Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapmasına son verilmesi. Bu düzenleme, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği ile getirilen seçim kurullarındaki en kıdemli hakim uygulanmasının kaldırılmasına benzetilerek eleştiriliyor.

ÖZGÜR ÖZEL TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün yaptığı grup toplantısında ‘Etki ajanlığı’ maddesine tepki göstererek “Şimdi Cumhur İttifakı gururla sunar ” Etki Ajanlığı” öyle bir anlatıyorlar ki kendileri bulmuşlar, ülkenin milli yapısını zedeleyecek, birlik ve bütünlüğümüze zarar verecek, anayasal düzeni ortadan kaldırılacak etki ajanları varmış, aramızdalarmış, onları bulup mimleyip cezalarını vermemiz lazımmış. Kim bulmuş bunu Rusya Vladimir Putin 20 Temmuz 2012. Önce bunların tespit edilmesi kaydedilmesi, bunların gerçek kişi olması durumunda listelerini bütün birimlere duyurulması. Devlet ve yerel kurumlarda memur olamazlar eğitim kurumlarında çalışamazlar, toplantı gösteri yürüyüş hakkından yararlanamazlar, devletten sosyal hak alamazlar, gerçek kişilerse 50 bin ruble, tüzel kişilerse 500 bin ruble ceza öderler, ikinci kez yapıyorlarsa iki yıl hapis yatarlar. Seçimlere katılamazlar, aday olmazlar, oy kullanamazlar. Putin başlamış buraya kadar getirmiş.  Gürcistan, Tacikistan, Sırbistan hangi ligde oynuyoruz görüyor musunuz?. Filmi kimler çekiyor. Sanki Türk’e özel bir şey kimse unutmasın, Otoriter liderler popülist liderler birbirlerinden öğrenirler, bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. Busunuz. Cumhur İttifakı eğer bu yasayı geri çekemezseniz karneniz de budur, ekibiniz de budur.” demişti.

Özgür Özel’den Devlet Bahçeli’yi zora sokacak 4 Sinan Ateş sorusu

“KOMİSYONA GELDİĞİNDE ÇOK CİDDİ MUHALEFET SERGİLENECEK, TAMAMEN GERİ ÇEKİLMELİ”

Meclis Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, dün Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Etki ajanlığı” düzenlemesinin tamamen geri çekilmesi gerektiğini dile getiren Karaca, komisyon aşamasında CHP’nin etkili muhalefet sergileyeceğini belirtti. Karaca, şunları söyledi:

“Komisyona geldiğinde o konuda çok ciddi bir muhalefet sergilenecek. Umarım AYM sürecine gitmeden kanun teklifinin sahipleri bu konudaki yanlışlarından dönerler, maddeyi de teklif kapsamından çıkarırlar. Her şey etki ajanlığı kapsamında casusluk faaliyetine girebilir. Hukukta bir virgül, bir kelime çok ciddi yorumlamalara sebebiyet verecek meseleler olabilir. İktidara göre beka farklı bir şey, muhalefetin bekası açlıkla sınanan çocuklar, kadınlar ve yoksulluk diyoruz biz. Onu yorumlayacakların politikalarına göre, etki ajanlığı farklı bir şey. Kanunlar somut olmalı soyut olmamalı. Eğer çıkacaksa belli sınırları olamalı ama etki ajanlığı meselesi sınırlandırarak de geçmemeli. Çok iyi bir düzenleme olabilir ama uygulayıcıların elinde hepimiz için çok farklı yorumlanarak kötü sonuçlar doğurabilir. Kişisel kanaatim, etki ajanlığı meselesinin tamamen geri çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha özgürlükçü, demokratik bir anaysa istiyoruz diyerek anayasa çalışmalarını başlatıyoruz diyenlerin de büyük sınavıdır 9. Yargı Paketi’ndeki etki ajanlığı meselesi. (Kadının soyadını kullanmasına ilişkin düzenleme) AYM kararına rağmen bir düzenlemenin mutlaka geri çekilmesi gerektiğini ve AYM kararına uygun bir düzenlemenin hayata geçmesini diliyorum.”