Özgür Özel Hatay’da! “Rant projelerine izin vermeyeceğiz”

Yayın tarihi: 12 Kasım 2023 Pazar 10:14 am - Güncelleme: 12 Kasım 2023 Pazar 3:24 pm

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel genel başkan seçilmesinin ardından söz verdiği gibi ilk ziyaretini Hatay’a gerçekleştirdi. Özel ile beraber, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Hatay’a geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 6 Şubat depreminin yaralarını sarmaya çalışan Hatay’a ziyaret gerçekleştirdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay’daki ilk açıklamasında şunları söyledi:

“HATAY HEP BİR KAÇ ADIM GERİDEN GİDİYOR”

“Kurultaydan önce Hatay’ı ziyaret ettiğimde 80 ilde yaptığımı Hatay’da yapmayacağımı söylemiştim ve siyaset konuşmadım. Özellikle şunu vurgulamıştım; bundan sonraki ilk ziyaretimi CHP Genel Başkanı olduğumda Hatay’a gerçekleştireceğimi söylemiştim. Bundaki sebep, örgütümüzün, belediye başkanlarımızın hep üzerinde durdukları ve bizi bilgilendirdikleri nokta şu; nasıl depremde Hatay’da gecikildiyse, deprem sonrasında da yaraların sarılmasında Hatay hep bir kaç adım geriden gidiyor. Hatay gündemden düşürülüyor, Hatay çok büyük acılar çekti.”

“HATAY’I GÜNDEMDE TUTACAĞIZ”

“CHP’nin şu an ki genel başkanı olarak, ilk genel başkanımızın emaneti olan ve ‘benim meselem’ dediği Hatay’ı söz verdiğim gibi bundan sonra benim meselem kabul ediyorum. CHP Genel Başkanının mesele ettiği bir konunun ülke gündeminden düşmesi mümkün değil. Hatay’ı gündemde tutacağız. Hatay’ın demografisinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Hatay’ın özellikle tüm inançların birlikte yaşayabildiği özelliğinin korunmasına önem vereceğiz. Hatay’da birilerinin rant projelerine izin vermeyeceğiz. Hatay’ın Atatürk’ün emanetine yakışır şekilde yeniden imar edilmesi ve yeniden ayağa kaldırılması sürecini yakından takip edeceğiz.

Bir kez daha hayatını kaybeden herkesi rahmetle anıyoruz. Acılı ailelerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Ben buraya Hatay’ın ilk günden itibaren yaralarının sarılması noktasında üstün gayret gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ile birlikte geldim. Ayrıca o acılı günlerde büyük bir travma içindeyken görevinin başından bir saniye ayrılmayan Lütftü Savaş başkanımız ile de birlikteyiz.”

“İNŞALLAH BÜTÜN SIKINTILARIN ÇÖZÜLDÜĞÜ GÜNLERİ YAŞARIZ”

İmamoğlu ise şunları kaydetti:

“Genel başkanımızın bu ilk ziyaretinde kendileriyle birlikte olmaktan hem Hataylılarla, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız, il başkanımız buradaki diğer dostlarımızla birlikte olmaktan gururluyuz. İnşallah Hatay’ın bir an önce bütün sıkıntılarının çözüldüğü günleri yaşarız.”

Özgür Özel gençlerle Anıtkabir’e yürüdü!

“İŞİ BIRAKMALARINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Havaalanındaki açıklamasının ardından CHP İl Örgütü’nde konuşan Özgür Özel şunları söyledi:

“Türkiye’de 100 bina yıkıldı bunlardan 44 tanesi Hatay’da yıkıldı. Ben CHP örgütünde yakınlarını kaybetmiş insanların, acılarını bir kenara bırakarak insanlara yardıma gittiğini gördüm.

İlk günlerde büyük bir koordinasyonsuzluk yaşandı. Hatay’da daha büyük bir koordinasyonsuzluk vardı. Söz verdikleri gibi bir yılda evler yetişmeyecek. 235 bin konut yapılması gerekiyor, 35 bin konutun ihalesi yapıldı. 10 Hataylıdan 9’u yine sokakta kalacak. Hatay’a ilk sembolik ziyareti yapıp bırakacak değiliz. Hatay’ı gündemde tutmak lazım.

Bundan sonra Hatay şahsi meselemdir. Milletvekili grubumuz Hatay’a verdiği desteği sürdürecek.

Genel Başkan Yardımcılarımızı göndereceğiz, parti meclisi üyelerimizi göndereceğiz, milletvekili grubumuzu göndereceğiz. Deprem konutlarını hızlı yapmalılar, verilen sözleri tutmalılar. Seçime kadar idare edip, seçimden sonra işi bırakmalarına müsaade etmeyeceğiz.”

“GÖLGE KABİNEDEKİ DOTORUMUZ TAKİP EDECEK”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay’da sağlık sorunlarını devam ettiğine dikkat çekerek CHP’nin Gölge Kabinesi’nde yer alan Sağlık Bakanlığı’ndan sorunlu MYK üyesi Zeliha Şahbaz’a heyet oluşturması yönünde talimat vereceğini belirtti.

Özel şunları söyledi:

“Hatay’daki hastanelerde yeterli teknik donanım olmadığı için ölümler yaşanıyor. Doğumda sorun var, gebelikte sorun var. Bunların hepsini Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız, Sağlık Bakanı’nı takip eden gölge kabinedeki doktorumuz Zeliha hanım çok yakından takip edecek. Yarın kendisine ilk talimatım Hatay’daki sağlık sorunlarını incelemek üzere hekim milletvekillerimizden bir heyet oluşturması olacak. Gelecekler burada çalışacaklar. Hem Sağlık Bakanı’na sunacaklar hem de kamuoyu ile paylaşacaklar. Sonra da bizim üzerimize ne düşüyorsa biz de üzerimize düşeni yapacağız.”

KİPTAŞ ANTAKYA GEÇİCİ BARINMA ALANI”NI ZİYARET ETTİLER

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, konuşmaların ardından Özel ve İmamoğlu’na, yası simgeleyen tamamen siyah Hatayspor forması takdim etti.

Özel, İmamoğlu, Savaş ve beraberlerindeki heyetin bir sonraki durağı, “KİPTAŞ Antakya Geçici Barınma Alanı” ziyareti oldu.

Heyet, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt tarafından projeyle ilgili bilgilendirildi.

Bir mahalle konseptiyle tasarlanan alanda kasaptan manava, yaşlı bakım ünitesinden kreşine, spor alanlarından sağlık ocağına kadar tüm sosyal donatıların düşünüldüğü bilgisini paylaşan Kurt, “Gece nüfusu maksimum kapasitesi 1000 kişiye hizmet edecek bir geçici yaşam alanını burada hayal ettik ve gerçekleştirdik. Tabii ki bu acıları yaşamak hoş değildi. Ama böyle acılardan sonra ‘örnek bir iş’ yapalım diye, Başkanımızın talimatıyla, tamamen bağışçılarımızla, bir önceki dönem CHP milletvekillerinin de burada çok ciddi bir ekonomik katkısıyla hayata geçirdik” dedi. Kurt’un ardından söz alan Aksoy da “Buranın özel olarak yönetilmesi için, İBB iştiraki Boğaziçi A.Ş. şirketimiz aracılığıyla buranın profesyonel yönetimini sürdürüyoruz. Ayrıca iş yerleriyle ilgili de çeşitli uluslararası kuruluşlar ve yerel kamu kuruluşlarıyla iş birliğimiz var. Mesela UNICEF’le birlikte kreşimizi, kütüphaneyi Milli Eğitim Müdürlüğümüz’le, sağlık ocağını, mesela aile hekimi atadı Sağlık İl Müdürlüğü ile birlikte, paylaşımcı bir metotla iş yerlerinde yönetiyoruz. Ayrıca burasıyla ilgili güvenlik birimi de oluşturuyoruz. Yakın zamanda onların da yerelden istihdamı oluşturmak suretiyle güvenliği de çözmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

“BARINMA SAYISI ARTIRILMALI”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş’ın bazı ailelerin beyaz eşya sorunlarını çözdüğünü aktaran İmamoğlu da Özel’le, “Dolayısıyla güçlü bir imece aslında Genel Başkanım. Böylesi orta vade yerleşim alanlarının sayısı artırılırsa, az önce bahsettiğimiz telaşlı, doğru olmayan yerde yapılaşma ve ne yazık ki insanların ihtiyaçlarını karşılama konusunda zamanla artan gerginliklerin önüne geçilmiş olur. Bize göre bu tür geçici barınma alanlarının sayısı daha da arttırılmalı. Hükümetimizin böyle bir yatırım sahası oluşmalı. Ve insanlar bir nevi bir transfer sahası gibi de kullanabilir, bittikçe konutlar, oraya geçer. Başkaları buraya nakledilir ve yine Hatay’da yaşarlar. Çünkü biliyoruz ki birçok Hataylı, başta yakın iller olmak üzere, Hatay’ın dışında şu anda. Burada en az 5-6 yıl rahatlıkla yaşayabilecekleri bir konfor sağladık insanlarımıza. Biz biraz da bunu örnek olsun diye yaptık. Umut ederiz ki, böyle bir orta vadeli çözümü, devletimizin diğer kurumları da düşünsünler Sayın Genel Başkanım. Bir de bir lise yapıyoruz Kırıkhan’da. Bunun da ocakta temelini atacağız. Milli Eğitim’den izin için protokol yeni çıktı. Burada da işçilerimize teşekkür edelim. İBB personelimize bayramlarda dağıtılan çikolatalar, kandil simitleri bağışlanarak burada bir kaynak oluştu. Ve o kaynakla bu liseyi yapıyoruz Kırıkhan’a” bilgilerini paylaştı.

“BURADA SAYIN KILIÇDAOĞLU’NUN VE BİZİM DE BİRER MAAŞLARIMIZ VAR”

İBB’nin bütün emekçilerine ve yöneticilerine İmamoğlu’nun şahsında teşekkür ettiğini belirten Özel de “Hem lise için hem buradaki bu geçici yaşam alanı olarak ifade ettiğimiz, aslında tam olması gerektiği gibi… Konteyner kentlerin eksikliklerinden bugün herkes yakındı. Alelacele yapılmış, yağmurda su alan, yan tarafında banyosu sızdıran, ısınmayan, soğumayan… Böylesi bir yaşam alanını kazandırmak çok önemli. Tabii burada bir teşekkürü, bir önceki dönem birlikte görev yaptığımız 27. dönem milletvekillerimize yapmam gerekiyor. O milletvekillerimizden 65’i yeniden milletvekili oldular. 65’i ise görevlerini, siyasetin başka alanlarında sürdürüyorlar şimdi. Hepsi, birer maaşlarını bağışlayarak buranın ilk harcını koydu. Burada önemli bir katkıları var. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Özellikle grup başkan vekillerimiz Engin Altay ve Engin Özkoç, benimle birlikte çok emek verdiler bu işe. Hatay’a yapılması noktasında da grubun ortak bir kararı vardı. Bütün grubumuza ve grup başkanvekillerimize de teşekkür edelim. Tabii önceki dönem Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da burada bir maaşının olduğunu ve grubun böyle bir konteyner kentin yapılması için kaynak aktarmasıyla ilgili onun fikrinin ve talimatının olduğunun da altını çizelim” ifadelerini kullandı.

ÖZEL VE İMAMOĞLU’NA YEREL LEZZET İKRAMI

Özel ve İmamoğlu, KİPTAŞ Antakya Geçici Barınma Alanı’nda kalan bazı depremzedeleri, iyi koşullarda barındıkları geçici evlerinde ziyaret etti. Depremzede ailelerle sohbet eden Özel ve İmamoğlu, gelen talepleri yardımcılarına iletti. Özel ve İmamoğlu, depremzede vatandaşların el emeği ürünleriyle hazırladıkları yerel lezzetleri, yüne yurttaşlarla birlikte tattı. Buradan EXPO alanında faaliyet gösteren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na geçen heyet, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İBB bürokratları tarafından hazırlanan “Kentsel Tasarım Ofisi” sunumunu dinledi.

NARLICA MEZARLIĞI ZİYARETİ

Özel ve beraberindeki heyetin Antakya’daki son durağı, deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşların bir bölümünün defnedildiği Narlıca Mezarlığı oldu. Merhum vatandaşların mezarlarına karanfil bırakan heyet, yaşamını yitiren yurttaşları dualarla andı.

“CHP’Yİ İKTİDAR YAPMA GÖREVİ ALDIK”

CHP’nin yeni Genel Başkanı daha sonra ise partisinin Hatay Dörtyol’da bulunan ilçe başkanlığında konuştu. Özel, burada yaptığı konuşmada “Partimize yakışan bir Kurultay’la genel başkan oldum. Kurultay’da CHP’yi iktidar yapma görevi aldık” dedi.