Özgür Özel vergi adaletsizliğini Mehmet Şimşek’e anlatacak

Yayın tarihi: 19 Haziran 2024 Çarşamba 11:17 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2024 Perşembe 10:11 am

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le bayramdan tatilinden sonra görüşeceklerini belirtti. Özel, Şimşek’le görüşme fikrinin de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’dan çıktığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özeli Ekol TV’de gündeme dair soruları yanıtladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la vergi reformu hakkında konuştuklarını belirten Özel, “Erdoğan, ‘Mehmet Şimşek’le görüşün’ dedi” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel’den Erdoğan’ın ‘hazmedemediler’ sözlerine yanıt

“DEĞİŞİM OLMAZSA ADAY OLMAM”

“Dünyanın hiçbir yerinde parti lideri seçimle değişmedi. Var gücümüzle Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalıştık ama olmadı. Arkadaşlarım, ailemin ve benim travmam oldu. Sokakta gençlerin feri de söndü, heyecanı gitti. CHP’nin iktidarını görmezsem gözüm arkada gider” diyen bir kitle de var. 50 yıldır ıstırap çeken insanlar var.

İnanılmaz duygusal travma vardı. Adım atmak gerekiyordu. Bu duygumla hareket ettim. Bunu en erken dile getiren de Ekrem İmamoğlu’ydu. Partide değişim olması gerektiği konusunda konuştuk. Ekrem İmamoğlu, ‘CHP’de değişim olmazsa İstanbul’da aday olmam’ dedi. İnsanlara “Ders aldık, değiştik, gençleştik ve lütfen umudunuzu kesmeyin” dememiz gerekirdi. Dünyadaki popülist liderler insanların sandığa küsmesinden yararlanır. Burada da o yaşanıyordu. İnsanlar fatura kesecek yer arıyordu. Biz sahadaki duyguyu doğru okuyan tek parti olduk. Biz genç, seçmene hesap sormayan, sorumluluğu üstlenen, fazla kadın adaylı tek parti olduk. Seçmen değişmeyen herkesi AK Parti MHP ve İYİ Parti dahil herkesi cezalandırdı.”

ERDOĞAN’LA YAPILAN GÖRÜŞMELER

“Bazı görüşmeler baş başa yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde spekülasyonlar oldu bu konuda. Partim ve ailem adına tereddüt ettim ve bunun olmaması için yöntem arıyordum. Kimsenin sırtına yük yüklensin istemedim. Ahmet Necdet Sezer’e gittim ve bunu sordum. Görüşme düzeni olarak büyükelçi görevlendirmemi söyledi. “Akışı planlarlar” dedi ve buna uyduk. Ben de büyükelçi emeklisi ve tarafsızlığından şüphe duyulmayacak Namık Tan ve özel kalemimiz ile gittim. Namık Bey bu görüşme ile ilgili notları deşifre etti. Ben de partide arşivledim ve genel sekreterimiz Selin Hanım’a da verdik ve arşivledik. Notları hepimiz okuduk. Şu anda partinin resmi arşivinde ve genel başkanlık sekreterliğindeki kasada bulunuyor.”

“ŞİMŞEK İLE GÖRÜŞME FİKRİ ERDOĞAN’DAN ÇIKTI”

“Biz 10 bin TL ile geçinen emekli, asgari ücretli, çay ve buğday üreticileri ve borçlarını ödeyemeyen dünya kadar insan var. Sayın Erdoğan’a anlattım. Vergilerin yüzde 68’i dolaylı vergi. Fabrikatör ile işçisi aynı vergiyi ödüyor. Yüzde 21 ise gelir vergisi yani maaş alanlardan. Yalnızca geri kalan yüzde 11’i sanayicilerin, gemi sahiplerinin ödediği vergi. Tam tersi olması lazım. Vergi reformu için Erdoğan, Mehmet Şimşek ile görüşün dedi. Şimşek şu an rasyonel değil. Zenginlere rasyonel, fakirlere alabildiğine irrasyonel. Şimşek ile bayramdan sonra görüşeceğiz. Bizim IMF politikalarına destek verme durumumuz söz konusu olamaz. Kayıt dışı ekonomiyi ekonomiye katmak ve zenginden daha fazla vergi alınmasını istiyoruz.

“AKP’NİN YÜKÜNÜ ALMAM”

“Ben AK Parti’nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem. Devlet Bey kenara çekilemez. Hep birlikte muhalefete gidecekler. Biz 31 Mart seçimlerinde iktidara ortak olduk. Merkezi yönetim ve mahalli idareler olarak anayasa iktidarı ikiye böler. Mahalli idarelerde toplam yüzde 87 CHP’nin idaresinde. Bugüne kadar olan her şeyden Cumhur İttifakı sorumludur. Biz partilerle ittifak yapmadık. Biz milletle ittifak yaptık. Devlet Bey eğer Cumhur İttifakı’ndan ayrılacaksa Türkiye ittifakına gelebilir, sorun yok. Devlet Bey de milli takım gol atınca sevinecekse gelsin.

“UYULMASI GEREKEN ANAYASA VAR”

“İçerikle ilgili kesinlikle bilgi verilmiyor. Usul çalışalım dediler. ‘Benim partime 17 milyon 499 bin kişi oy verdi. Oturmamız kolay değil’ dedim. Ortada uyulması gereken bir anayasa var. Buna uyulmazsa devlet ortadan kalkar. Anayasadan rahatsız olduğum çok madde var. Ama ilkeler ayrılığını değil birliğini isteyen bir parti ile bu nasıl olacak?”

“AFFEDİN TALEBİNDE BULUNMADIK”

“Gezi meselesi 3 alana ayrılıyor. AİHM uyarsanız Kavala’yı, AYM kararlarına uyarsanız da Can Atalay’ı bırakmanız lazım. MHP, “AYM kapatılsın” diyor, Erdoğan “Gezi kişisel meselem” diyor. Biz ise sadece AİHM ve AYM kararlarına uyulması gerektiğini söylüyoruz. Biz “Affedin” gibi bir talepte bulunmadık.”

Kaynak: TELE1