CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Taksim yasaksa, ODTÜ Stadyumu yasaksa bundan sonra kimse normalleşip de anayasa varır mı diye düşünmesin” dedi.

CHP Ankara İl Başkanlığı, 6 Mayıs 1972’de idam edilen 68 Kuşağı gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için anma etkinliği düzenledi.

Karşıyaka Mezarlığı’nda Deniz Gezmiş’in mezarı başında düzenlenen törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. Özgür Özel, Deniz Gezmiş’in mezarına karanfil bıraktı.

“ONLARIN YÜRÜYÜŞÜ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN YÜRÜYÜŞÜDÜR”

 

Özgür Özel, 30 Ekim-8 Kasım 1968 tarihleri arasında Samsun’dan Ankara’ya yapılan “Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü”nü hatırlatarak, “Onların yürüyüşü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yürüyüşüdür.

Özel şunları söyledi:

“Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan 25’er yaşında, Hüseyin İnan 24 yaşındaydı. Bir tek kurşun atmadan, bir kişiyi incitmeden devrim mücadelesini sürdürürken birileri tarafından o yürüyüşlerinden -ki onların yürüyüşü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yürüyüşüdür- Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Atatürk’e saygı, devrimlerine sahip çıkma yürüyüşü yapmışlardır. Onların yürüyüşü antiemperyalizm yürüyüşüdür. Onların yürüyüşü sömürüye karşıdır, eşitsizliğe karşıdır, kardeş kavgasına karşıdır. Deniz Gezmiş son sözlerini söylerken ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ demiştir. ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği’ demiştir. ‘Kahrolsun emperyalizm’ demiştir. ‘Yaşasın işçiler ve köylüler’ demiştir. Bunları söyleyen 25 yaşında üç tane genci bizlerden kopardılar. Bugün halen Hüseyin ve Yusuf’un ODTÜ’deki stada ‘devrim’ yazısı yazdıkları Devrim Stadı’nda bugün ODTÜ’lü öğrencilere halen daha anma yapmalarını halen daha orada tören yapmalarını yasaklayan bir anlayış var.”

“YUMUŞAMA” TEPKİSİ

Özgür Özel, kendisiyle görüşen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Siyasette yumuşama dönemi” sözlerine de tepki gösterdi. Özel, yasakların olduğu ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmadığı bir ortamda yumuşama ve normalleşme olamayacağını söyledi.

Özgür Özel şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi birileri Türkiye’de bir başka tartışma başlatmak istiyor ve ‘yumuşama’ söylemlerinden bahsediyor ve bu işin sonu anayasaya varsın istiyor. Şimdi buradan sesleniyoruz: ODTÜ öğrencileri 25 yaşındaki günahsız çocukların yazdıkları yazının olduğu stadyumda geleneksel tören yapmak isteyince O’nun karşısına polis, jandarma çıkartanlar neyin yumuşamasından bahsediyorlar? Hadi görelim. Yarın yumuşayalım. Deniz’in hatırasına, Yusuf’un hatırasına, Hüseyin’in hatırasına saygı, ODTÜ’deki kardeşlerimize saygı gösterin, izni verin bir görelim nasıl oluyor bu yumuşama? Taksim yasak, yumuşayalım. Devrim Stadı yasak, normalleşelim. En çok ben istiyorum normalleşelim. En çok ben istiyorum yumuşayalım. Benim görevim anayasal kayıpları teker teker geri almak. Taksim, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yasaksa, Anayasa Mahkemesi ‘herkes çıkabilir’ demesine rağmen yasaksa, ODTÜ Stadyumu yasaksa bundan sonra kimse normalleşip de anayasa varır mı diye düşünmesin. Bugün Anayasa Mahkemesi kararına rağmen arkadaşlarımız Gezi’den içeride yatıyorsa kimse normalleşmeden bahsetmesin. Ama şunu söyleyelim. Deniz Gezmiş’i asanlar mahkeme kararına ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak’ yazdılar. Kardeşlerimizi, evlatlarımızı bu bahaneyle astılar. Oysa Deniz, anayasal düzeni savunuyordu, Anayasa’yı savunuyordu.”

Özgür Özel’den Paskalya kutlaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “ODTÜ Stadyumu yasaksa bundan sonra kimse normalleşip de anayasa varır mı diye düşünmesin” dedi.