Özgür Özel: Alanında çok iyi çok güçlü isimler göreceğiz

Yayın tarihi: 4 Aralık 2023 Pazartesi 9:05 am - Güncelleme: 4 Aralık 2023 Pazartesi 9:05 am

Haber: TELE1 Özel/Burcu Yıldırım

CHP lideri Özgür Özel, yerel seçimlerde özellikle STK’larla yapılan işbirliğine dikkat çekti. “Şaşırtıcı hamleler yapacağız. Öyle isimler göreceğiz ki alanında çok iyi, güçlü” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Antalya’da milletvekilleri ile yaptığı kampın ilk gününde basın mensupları ile bir araya geldi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Parti çalışmaları ve yerel seçim hazırlıkları hakkında bilgi veren Özel; kurultay tartışmalarından yerel seçimlerde aday belirleme şartlarına, ittifak tartışmalarından eğitim çalışmalarına kadar birçok konuyu gündemlerine aldıklarını söyledi. Özellikle yerel seçimlerde adaylıklara ilişkin şaşırtıcı hamleler yapacaklarını ifade eden Özel, “Birkaç sembolik ve şaşırtıcı hamle yapacağız. Öyle isimler göreceğiz ki alanında çok iyi, güçlü. Listelerin bazı yerde dile gelip konuştuğu, adaylıklar ve temaslar ya da işbirliği olacak” dedi.

MECLİS GRUBU İLE GÖLGE KABİNE İÇ İÇE ÇALIŞACAK

Türkiye gündemindeki her konuya değindiklerini söyleyen Özel, kampın ilk gününde 47 sayfa not tuttuğunu ifade etti. Toplantıdan notları paylaşan Özel, şunları söyledi: “Gündemimiz, güneşin altındaki her şey. Her şeyi konuştuk. İttifak, geçmiş seçimlerin analizi, gelecek seçimler. Hemen her konuda, aklınıza gelebilecek her konuda bir şeyler söyledi arkadaşlar. İçlerini döktüler, önerilerini söylediler. Kararlar aldık. Bundan sonra her hafta bir kapalı grup toplantısı yapacağız. Dış politika sunumu, ekonomi sunumu, savunma sanayi, iç işleri sunumu gibi hem gölge kabinenin sunum yapacağı, hem de arkadaşların soru soracağı kapalı grup toplantılarının düzenli yapılmasına karar verdik. Gölge kabine üyelerinin ilgili milletvekilleri ve ilgili grup danışmanları ile bir araya geleceği masalar kurduk. WhatsApp grupları oluşturduk. Örneğin çevreden sorumlu gölge bakanımız çevre komisyonu üyeleriyle ve çevreden uzman danışmanlarımız, dışarıdan gönüllü hocalarımız ile sürekli etkileşim halinde olacaklar. Düzenli aralıklarla oturup birlikte çalışacaklar. Gölge kabine ile Meclis grubunun oryantasyonu ve eş güdümüne ilişkin kararlar da aldık. Yeniden bir deprem komisyonu kurulmasını kabul ettik.”

CHP’Lİ DANIŞMANLAR SENDİKALI OLACAK

Kurultay sürecinden bu yana kimi kırgınlıkların iletişim hatalarından kaynaklandığını ifade eden Özel, kendisiyle her vekilin çok rahat ikili bir temas kurabileceğini de belirtti.

Birlikte çalıştıkları danışmanların önündeki sendikal örgütlenme engelini de kaldıracaklarını söyleyen Özel, “Yani CHP’li milletvekili danışmanlarının önünde en ufak bir tereddüt yaratacak bir düşünce olmayacak. Sendikalı olması gereken herkes sendikalı olacak” dedi.

PARTİ AKADEMİSİ KURULACAK

Parti akademisi de kuracaklarını bildiren Özel, “Parti grubunda yer almayan akademisyenlere de görev verilecek. Böylece parti okulunu genişletmiş, üretimi büyütmüş olacağız. Kurumsal hafıza dijitalleşmeye önem vereceğiz, katkı sağlayacağız” diye konuştu.

Parti içinde kimsenin önünden sandığın kaçırılmayacağını vurgulayan Özel, grup başkan vekilliği yetkisini kullanmayacağını, uygun bir zamanda değiştireceğini ve iki yılda bir seçim olacağını belirtti.

ADAY BELİRLEMEDE MÜLAKAT

Kamuoyunun merakla beklediği yerel seçim stratejilerine ilişkin de bilgi veren Özel, belediye başkan adaylarının belirlenmesinde mülakata girecek kişilere Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümünden bir hocanın da eğitim verdiğini söyledi. Özel, “Bazı illere dört, bazı illere iki milletvekili 41 ile giderek aday belirlemek için mülakat yapacak.3 büyükşehir dışında, 3 büyükşehirde bir başka çalışmamız olacak. Sahada il raporlarını hazırlayacaklar. Antalya’dakini hazırladık. Gökhan Zeybek ile bütün Antalya ilçe başkanları ile prova olarak oturduk. Sahanın doğru okunup okunmadığını netleştireceğiz. Ağırlık zaten ölçme ve değerlendirme üzerinden şekillenecek. Partinin adaylık başvurusunu kabul ettiği kişiler üzerinden, belediyesi bizde olup da değişeceği yerler, kazanma şansımızın yüksek olduğu yerlerde bütün adayları önce ankete koyacağız, bu adayların biri sivriliyorsa adaylaştıracağız, birkaçı sivriliyorsa kadını adaylaştıracağız, (erkeklerden) birkaçı sivriliyorsa sandık koyacağız ve örgüte soracağız. Siz karar verin diyeceğiz. Pazartesiden itibaren anket sonuçları gelecek. Birkaç hafta içinde de büyükşehir belediye başkanları belirlendikçe açıklayacağız” diye konuştu.

Sahada yapılacak memnuniyet anketlerinin sadece belediye başkan adayları üzerinden yapılacağını söyleyen Özel, “Bir memnun musunuz, geçmişte hangi partiye oy verdin, bu pazar seçim olsa bu belediye başkanına oy verir misin? Değişsin mi, değişmesin mi? Değişirse, CHP’ye oy vermeyi düşünür müsün? Bu gibi sorular var. Bununla mevcut belediye başkanına karar veriyoruz, onu bir daha ankete sokmuyoruz. Düşerse eliyoruz. Yerine kimin geleceğine ikinci raundda karar veriyoruz”dedi.

AKŞENER’DEN “NE TEKLİF EDİYORSUNUZ” SORUSU

İYİ parti ile işbirliği konusuna da açıklık getiren Özel, “Kabul ederlerse oturup ittifak görüşmelerini yapacağız. Etmezlerse adaylarımızı tespit edip, sahaya çıkacağız. İYİ Parti’nin kararı üzerinden bir şey tasarlamıyoruz. İYİ Parti’nin vereceği karardan sonra bir gerginlik ya da hayal kırıklığı, soğukluk olmaz. Kararını da saygı ile karşılayacağız. Tam bekleme halindeyiz. GİK kararlarını bekliyoruz” dedi.

Özel, İyi Parti ile görüşmelerinde Meral Akşener’in kendisine ‘Ne teklif ediyorsunuz’ sorusunu yöneltiğini kendisinin ise “Kararınızı alırsanız, masa kuralım ve başına geçelim. İstanbul, Ankara ve 11 büyükşehirden başlayarak, Türkiye’yi konuşalım” cevabını verdiğini söyledi.

“HEDEP’İN RANDEVUSUNU KABUL EDECEĞİZ”

Yerel seçimlere ilişkin “HEDEP ile görüşme olacak mı?” sorusunu da yanıtlayan Özel,”HEDEP’in eş genel başkanları bana telefon açamışlardı, tebrik için. Ziyarete de gelmek istediklerini iletmişlerdi. Ben de kabul edeceğimizi söyledim. Halk buluşmaları yapıyorlar, ‘Halk buluşmaları takvimimiz yoğun, sonrasında bir randevu talep edeceğiz’ dediler. Onlar bir ‘Randevu talep edeceğiz’ dedikleri için bekliyoruz” dedi. Kapalı kapılar ardında gizli ittifaklar yapmayacakları söyleyen Özel, diğer muhalefet partileriyle de il ve ilçe düzeylerinde görüşme yapılabileceğinin sinyalini verdi.

“ŞAŞIRTICI HAMLE YAPACAĞIZ”

Adaylık sürecinde sivil toplum kuruluşlarının da katkılarından yararlanacaklarını ifade eden Özel, “Bazı sembol isimlerin, bazı sembol yerlere başvuru yapmalarına teşvik ediyorum. Mesala kadın hareketinin kendini görebileceği, yoksulların kendini görebileceği, bir takım saha çalışmalarında karşılık bulan arkadaşların olacağı ya da toplumun bazı dezavantajlı kesimlerinin belediye başkan adaylığı ya da belediye meclis üyeliği adaylığı ile kendilerini orada hissedebileceği bazı inisiyatifleri tayin etmeye çalışıyoruz ama zamanımız çok dar. Çok daha iyisini yapabiliriz, kolay değil… Ama böyle birkaç sembolik ve şaşırtıcı hamle yapacağız. Öyle isimler göreceğiz ki alanında çok iyi, güçlü. Listelerin bazı yerde dile gelip konuştuğu, adaylıklar ve temaslar ya da işbirliği olacak”dedi. Özel, İstanbul ile ilgili adaylıklarda da “İstanbul özelinde il başkanı, Ekrem Bey, Genel Merkez hep birlikte oturup bakacaktır meseleye” ifadelerini kullandı.

“HERKES ADINA ÖZÜR DİLEDİM VE DİLENMİŞ KABUL ETTİM”

Kurultay sürecindeki parti içi tartışmalara da açıklık getiren Özel, “Bu kadar zorlu bir kurultay sürecinin hiç yarasız atlatılması mümkün değil. Sonuçta dünyada konuşulan ve Türkiye’de de, dünyada da Türkiye’nin yüzünü ağartan bir demokrasi şöyleniydi bu. Kıyasıya bir yarış oldu. Mutlaka benim de üzüldüğüm şeyler oldu, hepimizin de üzüldükleri olmuş olabilir. Ben bu toplantıda ‘Bu salondaki birbirinden özür dilemesi gereken herkes adına özür diliyorum, ben bütün özürleri dilenmiş kabul ediyorum’ dedim. Kendi yanımdan bir kırgınlığım yok, kimse kırgınlık sürdürmesin. Bu hepimiz adına konuşmam ve özürlerimiz de uzunca süre herkes tarafından alkışlandı” dedi.

Kaynak: TELE1