Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel partisinin TBMM'deki grup toplantısında cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecine girdikleri ve yeni bir yol yürümeye başladıklarını ifade etti. Özel, adayı tüm CHP'lilerin katılacağı bir ön seçimle belirleyeceklerini duyuru yapılıncaya kadar geçen sürede üye olan herkesin oy kullanabileceğini söyledi.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın aday olarak isimleri ön plana çıkarken söz konusu aday seçiminin hangi şartlarla ve nasıl yapılacağı tartışma konusu oldu.
İKİ SAAT IÇINDE PARTIYE 3 BİN YENİ ÜYE
Özel’in aday açıklamasının ardından edinilen bilgiye göre, iki saat içinde partiye 3 bin yeni üye katıldı. Katılımı değerlendiren kurmaylar, "Üye sayımız artmaya başladı. Biz zaten katılımın artmasını istiyoruz. Ne kadar geniş bir zemine yayılırsa bizim için o kadar kıymetli. Buna ilişkin Genel Başkanımız kürsüden çağrı yaptı, Gençlik Kollarımız zaten çalışmalarını uzun zamandır devam ettiriyor, örgütlerimiz bu konuda bir çağrı yapacak, kurumsal iletişim birimimiz görsellerle çağrı yapabilir. Biz partinin üye sayısının artmasını isteriz. Daha çok insan gelsin, oy kullansın, sözünü söylesin. Sonuçta demokrasinin en temeli o sandık. Gelsin, önce burada sözünü söylesin, sonra seçtiği adayın arkasında yürüsün istiyoruz" ifadesini kullandı.
YÖNERGE HAZIRLIĞI BAŞLADI
Edinilen bilgiye göre, grup toplantısı konuşmasının yapıldığı akşam, CHP’nin ilgili genel başkan yardımcılıkları, 'cumhurbaşkanı adayının örgüt denetiminde yapılacak bir ön seçimle nasıl belirlenebileceğine' ilişkin bir yönergenin çalışmasına başladı. Yönergenin hazırlanmasının ardından bir takvim oluşturulacağı, ardından adayı belirlemek için oy kullanacakların partiye üye olması için bir süre belirleneceği öğrenildi. Önce ön seçimin kurallarını belirleyip sonra takvimlendirmesinin yapılması gerektiğini söyleyen parti kurmayları, "Örgüt denetiminde ön seçim yapılabilmesi için minimum süre -ne kadar kısaltırsanız kısaltın- bir ayı bulur. Normalde ülke seçim mevzuatında hangi kuralları uyguluyorsa o şeffaflıkta ve o açıklıkta yapmamız lazım. İlçe seçim kuruları gibi ilçelerde, il seçim kurulları gibi illerde ve genel merkez düzeyinde YSK gibi seçim kurulları oluşturulacak. İnsanlara itiraz hakları tanınacak. Pusulalar, çeteleler hepsi hazır hale getirilecek. Bu seçime böyle girilecek. Kimsenin aklında herhangi bir şaibe yaratmadan bütün çıplaklığıyla doğru bir seçim yapıp demokrasi tarihine bir kere daha CHP olarak bir gerçeklik, bir şeffaflık gösterisi yapmak istiyoruz” diye konuştu.
ADAYLAR NASIL BELİRLENECEK?
Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, aday belirlemek için yapılacak ön seçime isteyen herkes katılamayacak. Kurmaylar, "CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, herkesin müracaat edip aday olacağı bir platform olmamalı. Belli bazı baremler getirilebilir. Belli sayıda üyenin, kurultay delegesinin, il başkanının ya da milletvekilinin önermesi, imzası aranabilir" dedi. Aday belirleme sürecinin detaylarının MYK toplantısında konuşulacağını aktaran kurmaylar, "Süreç çok taze. Son noktada PM toplanır, nihai bir karar alır. Tabii yasa gereği, Cumhurbaşkanı adayını milletvekili grubu öneriyor ama o takvimin açıklanmasından sonra olacak bir şey. Burada cumhurbaşkanı adayının daha erken belirlendiği; 2023 seçimlerinde adayını bile belirleyemeyen, bir masa etrafında toplanıp dağılan ve bunun toplumda yarattığı derin travmayı giderecek bir süreç var. Örgütümüzün ve kurullarımızın büyük çoğunluğunun bu yöndeki iradesini görüyoruz" ifadesini kullandı.
CHP Lideri Özel’in grup toplantısındaki konuşması öncesinde il başkanları, milletvekilleri, PM ve MYK’dan konuya dair çıkan görüşlerin tamamını, İmamoğlu ve Yavaş’a aktardığını kaydeden kurmaylar, iki belediye başkanından birinin aday gösterilmesi durumunda, olabilecek kırgınlık ihtimaline karşı nasıl bir yol izleneceği sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Aday gösterme diye bir şey yok. Bir ön seçim olacak. 1 milyon 600 bin kişinin oy kullandığı bir seçmen iradesinden bahsediyorsak bu bir aday gösterme değil, bu bir seçimdir. Türkiye’de bugüne kadar denenmiş ve yapılmış bir uygulama değil. Bunun anlamı, bir ilçenin her mahallesine sandık kurulması demektir."