Özgür Demirtaş TÜİK Başkanını yerden yere vurdu: İçler acısı, korkunç bir açıklama

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 10:25 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 11:46 am

Haber: Haber Merkezi

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın enflasyonla ilgili ‘100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra  175 veya 145 TL olacak arasında bir fark yok’ açıklamasına, ‘içler acısı, korkunç’ diye tepki gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin açıklama yaptı.

TÜİK BAŞKANINA GÖRE HERKES YUMURTAYI 30’LU ALIYOR

Adeta başka bir Türkiye’de yaşıyorlar! İşte TÜİK’in sır gibi sakladığı madde fiyatları

Madde sepetindeki bazı fiyatların hesaplanmasıyla ilgili, 34 lira olan doktor muayenesine bir örnek veremeyen  Çetinkaya, şu değerlendirmede bulundu:

“Yumurta, doktor muayenesi fiyatları denildiğinde toplulaştırılmış bir fiyattan bahsediliyor. Örneğin basına yansıyan bir haberde 2,57 lira yumurta fiyatı ifade ediliyor. Gezen tavuk yumurtası 5 lira. Ama 30’lu yumurtaların tanesi 2 lira. Tüketim ağırlıklarına bakıldığında vatandaşların çoğunlukla 30’lu yumurta tükettiği görülüyor. Ortalama toplulaştırılmış fiyatlara bakıldığında yumurta için 2,57 lira gayet mantıklı bir fiyat. Olay bir süre sonra teknik hesaplamalardan çıkıp algı yönetimine giriyor.”

100 LİRALIK ÜRÜN 175 VEYA 145 OLUNCA İKİSİNİNİN ARASINDA FARK YOKMUŞ

Çetinkaya’nın özellikle, “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra  175 veya 145 TL olacak arasında can yakıcılığı açısında bir fark yok. Psikolojik olabilir belki. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik” ifadeleri ise büyük tepki çekti.

DEMİRTAŞ: BİR BAŞKAN BU SÖZLERİ NASIL SÖYLER?

Prof. Dr. Özgür Demirtaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Çetinkaya’nın enflasyon açıklamasına, ‘İçler acısı, korkunç bir açıklama’ diye tepki gösterdi.

Demirtaş paylaşımında, “İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama. Bir Başkan bu sözleri nasıl söyler??? Aman Allahım, Aman Allahım” ifadelerini kullandı.

 

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya , Özgür Demirtaş

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya,

 

TÜİK işsizliği yine düşürdü

İSO Başkanı’ndan TÜİK’e enflasyon tepkisi: Görev alanının dışına çıktı

Kaynak: HABER MERKEZİ