Özgür Demirtaş’tan “Faiz yalanı” videosu: Hani faiz haramdı?

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 11:42 am - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 11:42 am

Ekonomist Özgür Demirtaş, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede “Enflasyon yüzde 70 iken sen faizini yüzde 14’te tutarsan, ekonominin altına dinamit koyarsın” ifadelerini kullandı.

Özgür Demirtaş’ın faiz çıkışı yeniden gündem oldu! ‘Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız?’

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) dün faiz kararını açıkladı. Para Politikaları Kurulu’nun toplantısında alınan kararla faiz oranı yüzde 13’e indirdi. Merkez Bankası’nın kararına ekonomistlerden sert tepki geldi. Ekonomistler kararının ardından dövizin fırlayacağını, enflasyonun da zirve yapacağı söyledi.

Karara bir tepki de Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan geldi. Politika faizinin yüzde 14’ten 13’e indirmesi ile ilgili YouTube kanalında bir video yayınlayan Demirtaş şunları söyledi:

“Diyelim ki politika faizini indirdin. İndirince ne oldu? Valla indirince ne olduğunu aslında hiç görmek istemezdik ama Türkiye bunun için çok ciddi bir laboratuvar oldu. Denedik ve görüyoruz. Allah rızası için gidin Eylül 2021’e bakın. Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 19. Bireysel kredi faizleri yüzde 18-20 arası. Şirketlerin aldığı kredi faizi yüzde 20 falan. 3-5 puan oynayabilir. Devlet yüzde 17 ile kredi alıyormuş.

Özgür Demirtaş ile Hacı Yakışıklı arasında ‘inşallah maşallah’ tartışması

Politika faizini yüzde 19’dan 14’e indirmişiz. Dedim ya ülkeyi yönetenler bir telefonla bunu indirebilir. Peki gerçekten bu dinimizce yasaklanan faize ne olmuş? Bireysel krediler, bugün gidin bankaya yüzde 26-28. Yani artmış. Yani daha günahkarız. Şirketlerin aldığı krediye verdiği faiz bugün yüzde 35. O da bankalar uzun vadeli vermiyor o krediyi. Gidin kamu bankasına sorun bakalım yüzde 35’le 10 yıllık veriyorlar mı? Vermiyorlar arkadaşlar. Yani şirketlerin kredileri 20’den 35’e 40’a çıkmış. Hatta bazı kredilerde 45-50 telefuz ediliyor mu ediliyor. Felaket yani. Peki bizim devlet yüzde 17’yle borçlanıyormuş Eylül 2021’de, şimdi kaçla borçlanıyor biliyor musunuz? Yüzde 23’le arkadaşlar. Bu arada hükümet sadece TL cinsinden borç para bulmuyor, bizim Euro Bond dediğimiz tahvilleri satarak da para buluyor, dolar cinsinden de borçlanıyor. Dolar cinsinden borçlanma faizimiz Eylül 2021’de yüzde 6, bugün yüzde 11.”

“E HANİ NAS, HANGİSİ GÜNAH?”

Demirtaş, “E hani Nas, hangisi günah. Ben bunu daha nasıl net bir şekilde anlatayım. Peki niye yakardım, ben ve birçok uzman. Arkadaşlar politika denilen şey teknik bir faizdir. O teknik faize eğer siz enflasyonun çok fazla altına indirirseniz. Enflasyon yüzde 70, sen eğer Merkez Bankası faizini yüzde 14’te tutarsan, ekonominin altında dinamit koyarsın. Yönetemezsin, paramparça olur her şey. Fiyatlar allak bullak olur. Fiyat hassasiyeti gider, insanların enflasyon beklentisi bozulur. Daha ne kadar net anlatsaydık” dedi.

Özgür Demirtaş’tan AKP’nin ekonomi yönetimine ‘Kemal Sunal’lı gönderme