Özgür basın demokrasinin güvencesidir

Yayın tarihi: 31 Ocak 2022 Pazartesi 5:55 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2022 Pazartesi 9:44 pm

UKKSA, TELE1 ile dayanışma adına karma resim sergisi gerçekleştirecek. Küratörlüğünü Emine Özkarslıoğlu’nun yapacağı sergide Türkiye’nin önde gelen 60 ressamının bağışlamış olduğu resimler, 6-13 Şubat 2022 tarihleri arasında sanatseverlere sunulacak.

Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi (UKKSA) tarafından TELE1 ile dayanışmak amacıyla sergi düzenlenecek. UKKSA’dan yapılan duyuruda “TELE1 başta olmak üzere diğer basın-yayın organlarına, sosyal medyaya uygulanan baskı ve verilen cezaları bu yönde değerlendirmek gerekir. Ancak bu baskılar sonuç alamaz, halkın sesi kısılamaz!” ifadeleri yer aldı.

UKKSA tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Bir ülkede demokratik yaşamın varlığını gösteren ve aynı zamanda onu güçlendiren temel ölçütlerin başında “düşünce ve ifade özgürlüğü” gelir. Bu özgürlük ise doğal olarak farklı görüşlere sahip olmak, eleştirmek, güce boyun eğmeden kendini ortaya koymak gibi tavırlarla yaşam bulur. Günümüzde bu çeşitliliği yansıtan en önemli araçlar ise, basın-yayın ve sosyal medya kanalları olarak sıralanabilir. Bu araçlar bir yandan halkın haber alma özgürlüğünü sağlarken diğer yandan halkın olayları farklı yönleriyle görme, manipülasyan ve algı yönetimine takılmadan kendi özgür düşüncesini yapılandırmasına olanak sağlar. Bu yönüyle demokratik hukuk devletlerinde basın özgürlüğü sıkıca korunurken, baskıcı, otoriter ve karşıt görüşlere tahammül edemeyen; sadece kendi sesinin duyulmasını isteyen iktidarlar ise özgür basın üzerinde tahakküm kurma eğilimi içine sürüklenirler. TELE1 başta olmak üzere diğer basın-yayın organlarına, sosyal medyaya uygulanan baskı ve verilen cezaları bu yönde değerlendirmek gerekir. Ancak bu baskılar sonuç alamaz, halkın sesi kısılamaz!
Biz, kuruluş temelleri Nevzat METİN tarafından 2006 yılında atılan UKKSA (Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi) olarak demokrasiye olan bağlılığımızı bir kere daha tekrarlıyor ve muhalif basının sesinin kısılmasına karşı olduğumuzu beyan ediyoruz. Bu duruşumuz sadece yaşanan bu güncel olayla bağlı olmayıp 2010 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz tüm resim, seramik, heykel atölyelerinde, her yıl ele aldığımız temalarda ve yaklaşık yetmiş ülkede bulunan temsilciliklerimiz ve doğa ile içi içe olan mekanımızda ağırladığımız yüzlerce sanatçının ürünlerinde kendini göstermektedir. Çünkü sanatsal üretim ancak özgür bir ortam ve duruş içinde gelişim gösterebilir. Kuruluşumuz olan UKKSA bağımsız bir yapıya sahip olması gereken RTÜK’ün (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) TELE1 ve diğer yayın kuruluşlarına vermiş olduğu para ve ekran karartma cezasını haksız bir uygulama olarak görmektedir.
UKKSA halkın haber alma özgürlüğünü ve demokratik yaşamın zenginliğini koruma adına özgür basın-yayın kuruluşlarının yanındadır. Bu dayanışmanın bir göstergesi olarak ise ilk aşamada TELE1 ile dayanışma karma resim sergisini gerçekleştirecektir. Küratörlüğünü Emine Özkarslıoğlu’nun yapacağı sergimizde UKKSA ile yolları kesişip bizimle birlikte yol yürüyen ve Türkiye’nin önde gelen 60 ressamının bağışlamış olduğu resimler dayanışma duygusu içindeki siz sanatseverlere 06-13 Şubat 2022 tarihleri arasında sunulacaktır.
Unutulmamalıdır ki basın-yayın kuruluşlarına yönlendirilen baskı ve susturma girişimlerin sadece gazetecilerin değil, duyarlı tüm kesimlerin sorunu ve sorumluluğundadır. Bu nedenle sizleri ses vermeye ve sergimize katılarak dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz.”

UKKSA Yönetim Kurulu Başkanı

Nevzat METİN

Öztrak: TELE1 ve FOX TV gibi kanallara yargısız infaz yapıldı