Özgeçmişinize Fotoğraf Eklemeli Misiniz?

Yayın tarihi: 2 Mart 2022 Çarşamba 1:14 pm - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 4:52 pm

Özgeçmiş oluştururken başlıca hedefiniz işe alım uzmanlarının üzerinde pozitif bir etki bırakmak ve bunu da kısa bir süre içerisinde yapmak oluyor. Çünkü araştırmalar, işe alım yapan kişilerin CV’lere göz atmak için altı saniye gibi kısa bir süre harcadığını gösteriyor. Bu durumda CV’nizin hem tasarımı hem de içeriğinin başvurduğunuz pozisyona uygun olması çok önemli. CV’nizi nasıl diğer adaylarınkinden daha fazla öne çıkaracağınızı düşündüğünüz bu aşamada ise kritik bir soru akıllara geliyor, “Özgeçmişime fotoğrafımı eklemeli miyim?”

Aslında bu, CV oluşturma sürecinde halen tartışmaya açık bir konu. Özgeçmişe fotoğraf eklemek çoğu Avrupa, Asya, Orta Doğu ülkesinde ve Türkiye’de kabul edilebilir bir durum olsa da, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ya da Kanada gibi ülkelerde fotoğraflı özgeçmişler doğrudan elenebiliyor.

Gelin, özgeçmişinize ne zaman fotoğraf eklememeniz gerektiğine, ekleyebileceğiniz durumlarda ise seçtiğiniz fotoğrafın nasıl olması gerektiğine daha detaylı bir şekilde göz atalım.

Hangi Durumlarda Özgeçmişinize Fotoğraf Eklememelisiniz?

Biraz önce bahsettiğimiz gibi CV’nize fotoğraf eklemek, bazı durumlarda istediğiniz işi alma şansınızı sabote etmek demektir. Bu özellikle Kuzey Amerika ve Birleşik Krallık’taki pozisyonlara başvuru yapıyorsanız geçerlidir.

Normalde, bu ülkelerdeki adaylar özgeçmişlerine fotoğraf eklenmemesi gerektiğini bilir. Bu nedenle, eğer siz özgeçmişinize bir fotoğraf eklerseniz, insan kaynakları bunun profesyonellikten uzak bir özgeçmiş olduğunu varsayar. Çünkü bu ülkelerdeki yaygın düşünce, nasıl göründüğünüzün kalifikasyonlarınızla hiçbir ilgisi olmadığıdır ve dikkatleri CV’nizin asıl önemli öğeleri olan yetenekler, eğitim ve iş deneyimi bölümlerinden uzaklaştırır.

Saydığımız bu ülkelerdeki bir başka önemli durum ise, buralarda ayrımcılığı önleme amacı taşıyan son derece katı iş hukukunun varlığıdır. Fotoğraf eklediğinizde CV’nize bakan kişiler, cinsiyet, etnik köken, yaş gibi özelliklerinizi rahatlıkla görebilir. İşe alım uzmanları bu nedenle, sizi tamamen CV’nizin içeriğine göre seçtiklerinden emin olabilmek adına, kendi adlarına bir önlem olarak fotoğraflı CV’leri tercih etmez.

Özgeçmişinize Eklediğiniz Fotoğraf Nasıl Olmalı?

Ancak yukarıda bahsettiğimiz ülkelerin aksine, dünyanın birçok ülkesinde özgeçmiş oluştururken fotoğraf ekleyip eklememe kuralı bu kadar net değildir. Yani burada karar size kalmıştır. Elbette özgeçmişinizde profesyonel durmayan bir fotoğraf bulunsun istemeyeceğinizden burada da fotoğraf tercihinin önemi devreye girer. İşte CV’nize ekleyeceğiniz fotoğrafı seçerken dikkat etmeniz gerekenler…

Fotoğraf Seçerken Bunları Yapın

Başvurduğunuz pozisyona ve şirketin kültürüne uygun giysiler tercih edin. Örneğin bir bankacı pozisyonu söz konusuysa takım elbise giymelisiniz. Bu denli kurumsal olmayan bir pozisyon için yarı serbest iş kıyafetlerini tercih edebilirsiniz.

CV’nize ekleyeceğiniz fotoğrafınız için profesyonel bir fotoğrafçı ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Doğru ışık ve doğru poz CV’nizde büyük bir değişim yaratacaktır.

Fotoğraf Seçerken Bunları Yapmayın

CV’nizde asla bir ‘selfie’ bulunmamalı. Bu CV’nize bakan kişide işe girmek için ekstra çaba göstermeyi düşünmediğiniz algısı yaratabilir. Ayrıca ‘selfie’lerde genelde yüzünüz belli bir açıdan görünür, oysa ideal olan yüzünüzün tam karşıdan net bir biçimde görünmesidir.

Fotoğrafınızda dikkat dağıtıcı unsurlar olmamalı, örneğin sıra dışı bir saç stili ya da makyaj, gereğinden büyük aksesuarlar veya doğal olmayan renk efektleri gibi. Sizi işe alacak kişilerin görüntünüz yerine yetenek ve deneyimlerinize odaklanması gerektiğini unutmayın.

CV’nizi tasarlarken fotoğrafınızın gereğinden fazla büyük olmamasına da dikkat etmelisiniz. Bu hem özgeçmişinizdeki diğer alanların daha fazla öne çıkmasını sağlayacak hem de ideali bir sayfa olan özgeçmişinizin metin alanını daraltmamış olacaksınız. Pasaport fotoğrafı boyutunda bir fotoğrafınızı özgeçmişinizin sol ya da sağ üst köşesine yerleştirebilirsiniz.

Sonuç

Birçok ülkede fotoğraflı CV’ler halen kabul görse de, hem başvurduğunuz şirketin özgeçmiş hakkındaki beklentisini kesin olarak bilemeyeceğiniz için hem de CV trendleri dinamik olan değiştiğinden dolayı fotoğrafınızı CV’nize dahil etmeyerek başvurunuzun değerlendirme şansını garanti altına alabilirsiniz.