Doğuş Üniversitesi geri adım attı

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 4:46 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 4:53 pm

Doğuş ve Beykent üniversitesi, yüzde 300’e varan zam oranlarını tepkiler üzerine yüzde 79,6’ya düşürdü. Öğrenciler ise eğitimin temel insan hakkı olduğunu ve ücretsiz olması gerektiğini dile getirdi.

Ekonomik krizin etkisiyle barınma ve geçim sıkıntısı çeken öğrenciler, üstüne bir de özel üniversitelerin kayıt yenileme ücretlerine yaptığı yüzde 300’e varan zamlara aileleriyle birlikte büyük tepkisi göstermiş ve eylemlere imza atmışlardı. Doğuş ve Beykent üniversitesi bu tepkiler üzerine zam oranını yüzde 79,6’ya düşürdü.

Üniversitelerin internet sitelerinde konuyla ilgili şu açıklama yer aldı:

“Sayın Öğrencimiz ve Velimiz, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı mevcut öğrenci ücretlerimiz, ülkemizde ve dünyada yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar altında zorunlu olarak güncellenmiş ve duyurulmuştu. Ancak kayıt yenileme sürecinde yapılan başvurular sonucunda verilen emsal mahkeme kararı gereği ‘2022 Temmuz ayı TÜFE oranı olarak belirlenen yüzde 79,60 oranında’ kayıt yenileme ücretleri bir önceki yılın ücretleri üzerinden güncellenecektir.
Söz konusu oran peşin ödemede geçerli olup, ücretlerini vadeli olarak ödemek isteyenler için vade farkı ilave edilecektir. Kayıt yenileme işlemleri, süreçlerin tamamlanmasından sonra 29 Ağustos 2022-12 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.”

‘İLK KAZANIM’

Cumhuriyet’ten Deniz Gençay’a konuşan Hukuk Fakültesi İkinci Sınıf Öğrencisi Kıvılcım Çolak, zamlarda gidilen indirimin, verdikleri mücadelenin ilk kazanımı olduğunu belirtti. Çolak, “Bu karar, hakları için mücadele eden Doğuş Üniversitesi öğrencileri ve öğrenci ailelerinin mücadelesi sonucu alınmak zorunda kalınmıştır! Eğitimin en temel insani hak olarak ücretsiz olması gerektiğini savunuyoruz. Eğitimin özelleşmesi ve bir sektör haline gelmesi kabul edilemez. Doğuş Üniversitesi öğrencilerinin yürüttüğü mücadele, yan yana gelip birlik olduğumuzda haklarımıza göz dikenlere geçit verilmediğini göstermiştir. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek anlamına gelen bu adıma karşı eğitim hakkımızı savunacağımızı ve hukuki mücadele yollarını da devreye sokacağımızı ilan ediyoruz!” şeklinde konuştu.

Doğuş Üniversitesi öğrencileri fahiş zamları protesto etti