Özel halk otobüslerinde 65 yaşa ücretsiz ulaşım için hükümete süre verildi

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2023 Perşembe 4:04 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2023 Perşembe 7:35 pm

Türkiye Özel Halk Otobüsleri Derneği taleplerinin karşılanmaması durumunda 65 yaş dahil 22 kalemde ücretsiz ulaşımı kaldıracak. İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı süreci TELE1’e anlattı.

Aile Bakanlığı ile görüşmelerini sürdüren Türkiye Özel Halk Otobüsleri Derneği taleplerinin karşılanmaması durumunda 65 yaş dahil 22 kalemde ücretsiz ulaşımı kaldıracağını duyurdu.

tele1.com.tr’den Bişar Arslan’a konuşan İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, sürecin belediyelerle alakalı olmadığına dikkat çekerek “65 yaş üstü, engelli, gazi ve şehit yakınlarımız kanun gereği ücretsiz taşınıyor” bilgisini verdi.

Maliyetlerin arttığını belirten Ovacık “Taşıdığımız her 100 yolcunun 22’si ücretsiz. Bu taşımacılığın bize aylık maliyeti 50 bin lira ama Aile Bakanlığı’ndan 4 bin 500 lira alıyoruz. Bu yükü maalesef taşıyamayacağız. Sadece şehit yakınları, gaziler ve emniyet mensuplarını ayrı tutacağız” dedi.

ABB’den 65 yaş üzeri ulaşım kartı açıklaması

‘HENÜZ KALDIRMADIK AMA…’

Bakanlıkla görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Ovacık şunları söyledi:

“Henüz Türkiye genelinde 65 yaşa ücretsiz ulaşımı kaldırılması gibi bir kararımız yok ama Türkiye Özel Halk Otobüsleri Derneği aldığımız bir karar var. Bazı taleplerimiz var hükümetten; bunlar 15 Ekim’e  kadar karşılanmazsa ücretsiz taşımayı kaldıracağız. Bu yükü maalesef taşıyamayacağız. Ücretsiz taşımacılıkların büyükşehirlerle çok bir alakası yok. 65 yaş üstü, engelli, gazi ve şehit yakınlarımız kanun gereği ücretsiz taşınıyor. Büyükşehir sadece Anne Kartı ücretsiz yaptı. Kararımız tüm Türkiye için geçerli. Aile Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor.

‘BİZ ÖZELİZ, BİR DÜZENE KONULSUN’

Hükümetten birinci talebimiz 65 yaş mevzusunun bir düzene konulması. Taşıdığımız her 100 yolcunun 22’si ücretsiz. Bu taşımacılığın bize aylık maliyeti 50 bin lira ama Aile Bakanlığı’ndan aldığımız para 4 bin 500 lira. Akaryakıt, personel ücretleri bu kadar artmışken bunu karşılamamız mümkün değil. İkinci talebimiz en büyük giderimiz olan akaryakıt fiyatlarından ÖTV’nin muaf tutulması. Sadece şehit yakınları, gaziler ve emniyet mensuplarını ayrı tutacağız. Kararımız 22 kalemde ücretsiz taşımacılığı kapsıyor. PTT, TÜİK çalışanlarını ücretsiz taşıyoruz.

‘KAMU ARAÇLARI TAŞISIN’ 

Belediye bir kamu kurumu zarar da eder kâr da. Devlet bu zararı karşılar ama biz özeliz. Bu yolcuları kamu araçları olan yerde sadece kamu aracı taşısın bizi ilgilendirmez. Kamu aracının olmadığı illerde örneğin Isparta’da gene yolcular mağdur olmasın, bakanlık bize biniş başına para versin. Ücretsiz ulaşıma bir kontör sınırlaması getirilmeli. Bir vatandaş günde 27 kez biniyor. Bu sınırlanmalı. Bunu da talep ettik.”

Remzi Özdemir: 24 Ağustos Türkiye için kader günü