Özbekistan’dan Eşref Gani açıklaması

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 12:16 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 12:16 am

Özbekistan resmi ajansı, devlet başkanı Eşref Gani’nin de aralarında olduğu üst düzey Afgan yöneticilerin, Özbekistan’da olmadığı duyurdu. Öte yandan Özbekistan Dışişleri Bakanlığı ise, Taliban rejimi ile temasa geçildiğini ifade ederek, olası bir sınır ihlali durumunda karşılık verileceğini açıkladı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi yayın organı “DUNYO Haber Ajansı”, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Mareşal Raşid Dostum ve eski Belh Valisi Nur Muhammed Atta’nın aralarında bulunduğu üst düzey Afgan yöneticilerin ülkede bulunmadığını yazdı. DUNYO Haber Ajansı’nda yayımlanan haberde, Gani, Dostum ve Atta’nın da aralarında bulunduğu Afgan üst düzey yöneticilerin Özbekistan’da bulunduğuna dair bazı basın yayın organlarında çeşitli haberlerin yayımlandığı belirtildi. Resmi bilgilere göre, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Taliban rejimi ile temasa geçildiği ve olası bir sınır ihlali durumunda karşılık verileceği duyuruldu. Açıklamada, “Özbek tarafı, sınır güvenliğinin sağlanması ve sınır bölgesinde sukünetin korunması konularında Taliban temsilcileriyle yakın temaslarını sürdürüyor. Devlet sınırına yönelik her türlü ihlal girişimlerine Özbekistan mevzuatına uygun olarak sert şekilde karşılık verilecek” denildi.

‘Taliban’ın değiştiğini gösteren hükümet gerekiyor’