Özbekistan’da Rusça yayın yapacak kanalın kadroları Vaşington tarafından finanse ediliyor

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2022 Cuma 1:57 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2022 Cuma 1:57 pm

Okay Deprem

:

Tüm dünyada son yıllarda muazzam bir enformasyon savaşı yaşanırken, Orta Asya’nın nispeten yarı kapalı rejimlerinden Özbekistan’da bizzat devlet başkanı tarafından bu doğrultuda önemli bir adım atılmaya hazırlanılırken, bu amaçla görev verilen kişinin karışmış olduğu skandallar zinciri ile Amerikan vakıf, fon ve örgütleri ile olan sıkı ve grift ilişkileri büyük tartışmalara neden oldu. Rus karşıtlığıyla bilinen ve aynı zamanda ülkenin yeni nesil kalburüstü devlet adamlarından ve sosyal kanaat önderlerinden görülen Komil Allamjonov, sadece Rusça yayın yapacak bir devlet enformasyon kanalı kurmak üzere bir süredir hummalı, tam zamanlı bir mesai içerisindeydi.

Söz konusu televizyon kanalı, “Rus propagandasından” azade, “doğru” bir içerikte yayın yapacak ve her şeyden öte Rusya Federasyonu’nun kitle iletişim araçlarına bir nevi alternatif oluşturacaktır. Harvard mezunu Allamjonov, Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev’un ülkenin enformasyon alanındaki tarz ve geleneğini değiştirme projesi kapsamında öne çıkan temel toplumsal figür konumunda. Bu arada bilhassa Allamjonov’un kendisi, mükemmel bir Rusça’ya sahip olmasına karşın devlet başkanının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 75. yıldönümünü münasebetiyle gerçekleştirdiği konuşmasını Özbekçe yapmasını organize eden temel kişi olmuş bu sayede de simültane çeviride birçok sorun oluşmasına vesile olmuştu.

4.2 MİLYON DOLARLIK ALTIN VE ELMASI “ARKADAŞ YARDIMIYLA” GÜMRÜKTEN SOKMAYI BAŞARDI

Komil Allamjonov Özbekistan’da oldukça “nevi şahsına münhasır bir figür” olarak öne çıkıyor. Kuzey İrlanda’nın Ulster Üniversitesi ve Özbekistan İnsan Hakları Forumu, Allamjonov’un business-imparatorluğu üzerine ortaklaşa yürüttükleri araştırma sonucunda, kendisi tarafından kurulan şirketlerin kanun dışı faaliyetler üzerinden serpilip geliştiğini açığa çıkarmışlar. Söz konusu araştırma; Özbek vergi memurlarının bir takım işletme sahiplerini ve girişimcileri Allamjonov tarafından kurulan firmalarca satılan gazeteye abone olmaya ve muhasebe güvenlik programını satın almaya zorladıkları ve dahası bu “zorunlu satışın” Allamjonov’un Özbekistan Devlet Vergi Komitesi Enformasyon Hizmetleri’ni yönettiği sıralarda gerçekleştiğini ortaya koymuş. Bu yılın şubat ayında ise Allamjonov’un da içinde bulunduğu halka açık bir skandal daha patlak verdi. Moskova’dan Taşkent Havalimanı’na uçan ünlü tasarımcı Cülyetta Gurman, beraberinde tam 4.2 Milyon Dolar değerinde altın ve elması kaçak olarak Özbekistan sınırından sokmaya çalıştı. Sonrasında gümrük görevlileri tarafından gözaltına alınan kadının aklına bir anda “mühim bir arkadaşını” aramak geldi. Ve biraz sonra havaalanına hususi personeli ile birlikte Allamjonov ulaştı. Ardından Cülyetta’ya, Özbekistan’ın gümrük mevzuatının aşılarak kaçakçılığın gerçekleşmesi için yardımcı oldu.

ALLAMJONOV’UN RUSÇA KANALI İÇİN KADROLARI VAŞİNGTON ŞİRKETİ FİNANSE EDECEK

2020 yılında Allamjovov, Mirziyoyeva ile müşterek “Ulusal Kitle İletişim Araçlarının Desteklenmesi ve Geliştirilmesi Toplumsal Fonu”nu idare ediyordu. Fonun kuruluş gayesini Allamjonov, “basının özgürlüğünü savunmak ve de eğitim bursu ve hibeleri tahsisi yoluyla nitelikli gazetecilerin yetişmelerini sağlamak olarak ilan etmişti. Organizasyonun çalışmaya başlamasından kısa bir müddet sonra fonun, “Bridgeway Advocacy LLC.” adlı halkla ilişkiler kuruluşu ile bağlantılı Vaşingtın kökenli bir şirketin kiraladığı öğrenildi. Bu noktadan itibaren artık, gazeteciler için burs ve hibelerin nerelerden geldiği ve de onların ne amaçla ve ne türden vasıflarla donatıldıkları daha net anlaşılır hale geliyor. Görünen o ki Allamjonov, Özbekistan’ta Rusça yayın yapacak bir televizyon kanalı tesis etmek için yeterince “doğru” kadroların şimdiden hazır hale getirildiklerine kanaat germiş. Kanalın hangi istikamette yayın yapacağı ve hangi gündemleri ele alacağı şimdiden tartışma götürmüyor. İşin aslı ise Vaşington’un eşek kulaklarının her bir yerden çıktığı…