Soluk soluğa seçim! İşte sandıklar kapandıktan sonra yaşananlar

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2023 Pazar 4:59 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2023 Pazar 10:43 pm

Saat 08.00 itibarıyla başlayan, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erdi.

Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için sandık başına gitti. Oy verme işlemi saat 08.00’de başladı, saat 17.00 itibarıyla ise son buldu. Seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 21.30’da, CHP Genel Merkezinde basın açıklaması yapacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de 22.00’de basın açıklaması yapacak.

22.35: YSK Başkanı Ahmet Yener, “Yurt içinde 192 bin 214 sansıktan 191 bin 758 sandığımız açılmış olup sndık açılma oranı yüzde 99.32’di. Yurt içinde sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 51.91, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 48.09 oranında oy aldığı görülmüştür. Yurt dışında sandık açılma oranının yüzde 88.14 olduğu görülmüş, sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışında yüzde 59.80, sayın Kemal Kııçdaroğlu’nun yüzde 40.20 oranında oy aldığı görülmüştür. Toplamı sonucunda 197 bin 871 sandıktan 196 bin 744’ünün açıldığı ve sandık açılma oranının yüzde 99.43 olduğu görülmüş, sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52.14, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 47.86 oy aldığı görülmüştür” açıklamasını yaptı.

21.40: Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu açıklamasında, “Ülkemize gerçek anlamda demokrasi gelinceye kadar bu mücadelenin öncüsü olmayı sürdüreceğiz. Bu vatan için ne yapsak azdır. Benim asıl üzüntüm ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. O sıkıntıların karşısında da ilk olarak bizlerin duracağını bilmenizi isterim. Şu andan itibaren öncelikle bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı moralli bir şekilde dimdik ayakta görmek istiyorum. Yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız” ifadelerini kullandı.

20.16: AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk sonuçların Kısıklı’da açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu’nu hedef alan Erdoğan, “2018’de CHP’nin vekil sayısı 146’ydı. 2023’te CHP’nin vekil sayısı 169 çıkardı. Toplamda yüzde 1 bile oya sahip olmayan malum partilere kiralık vekil verdi, ne kadar? 40 tane. Peki ne oldu? 129’a düştü CHP… Herhalde CHP bunun bay bay bay Kemal’e hesabını soracaktır” ifadelerini kullandı.

20.00: YSK Başkanı Ahmet Yener, “An itibarıyla, yurt içinde açılan sandık oranımız yüzde 76.41, yurt dışında ise yüzde 42.01, yurt içi ve yurt dışı toplam açılan sandık oranımız yüzde 75.42’dir. An itibarıyla yurt içinde sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 53.35, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 46.65; yurt dışında ise sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 60.75, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 39.25’tir” açıklamasını yaptı.

18.23: YSK Başkanı Ahmet Yener, “An itibarıyla 26 milyon 781 bin 551 oy sayılmış olup geçerli oy 26 milyon 412 bin 590, geçrrsiz oy 368 bin 961 bindir. Şu anda oyların yüzde 54,60’ı sayılmış vaziyettedir. Veri girişimiz devam etmektedir. Şu an itibarıyla sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54.47, sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45.53 oy oranına sahiptir” açıklamasını yaptı.

19.03: ANKA verilerine göre, her iki adayın oyu da yüzde 50 olarak açıklandı.

18.55: CHP Sözcüsü Faik Öztrak şu açıklamayı yaptı:
“Bize ulaşan sonuçlara göre nefes nefese bir yarış var. İpi göğüsleyebilmemiz için sandık başındaki görevlilerimize bir kere daha hatırlatmak istiyorum; sayım sırasında yapılabilecek tüm usulsüzlükleri takip edip önleyeceğiz. Islak imzalı tutanakların seçim kurullarına güvenle ulaşmasını sağlayacağız. Birleştirme tutanaklarını takip edeceğiz ve ıslak imzalı tutanakları genel merkezimize hızla ulaştıracağız. Bütün bu işlemler bitene kadar, görevimizin başından ayrılmayacağız. Balkon konuşmalarıyla kimse suyu bulandırmaya kalkışmasın. Şu an itibarıyla her iki kişiden birinin oyunu almış gözüküyoruz.”

18.46: YSK Başkanı Ahmet Yener, “YSK verilerine ilçe ve il seçim kurullarımızdan şu ana kadar yüzde 25 oranında veri akışı olmuştur” açıklamasını yaptı.

18.15: Seçim sonuçlarına ilişkin yayın yasağı kalktı. Gelen ilk sonuçlara göre, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 50,86 iken Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu yüzde 49,14 oldu.

18.12: YSK Başkanı Ahmet Yener, saat 18.15 itibarıyla yayın yasağının kalkacağını açıkladı.

18.05: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Millet İttifakı’nın mensubu olan bütün sandık müşahitleri, sandık başkanları son ana kadar sandıklarının başında kalmalıdırlar. Eğer herhangi bir yorgunluk belirtisi, herhangi bir problem yaşandığında da hangi partiye mensupsalar o partinin ilgililerini aramaladırlar. Mutlaka ve mutlaka herkesin sandık başlarında kalması gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

17.30: CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ” Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ikinci tur oy verme işlemi tamamlandı. Sandık başına giden ve bu seçimi bir demokrasi şenliğine çeviren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca, bu seçimde görev alan polisimize, jandarmamıza ve diğer kamu görevlilerine de teşekkür ediyoruz. Şimdi seçimin en kritik aşamasındayız. Oylara, oy çuvallarına, ıslak imzalı tutanaklara sahip çıkacağız. Mevcut ve önceki dönem milletvekillerimiz, PM ve YDK üyelerimiz, örgütlerimiz, yerel yöneticilerimiz her türlü engellemeye rağmen, seçim bölgelerinde görevlerinin başındalar. Sandık başında görevli arkadaşlarımız, müşahitlerimiz üstün bir sorumluluk anlayışıyla, görevlerini sürdürüyorlar. Biz de Genel Merkezimizde kurduğumuz veri sistemiyle, sandık sonuçlarını takip ediyoruz. Üstüne basa basa söylüyorum. Milletimizin iradesini sonuna kadar koruyacağız ve kazanacağız.

Sadece iki adayı oyladığımız için sonuçlar bu akşam hızla belli olacak. Tüm yetkilileri sağduyulu davranmaya ve görevlerini layıkıyla yapmaya davet ediyoruz. Sandık görevlilerimize ve müşahit arkadaşlarımıza özellikle görevlerini bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Sayım sırasında yapılabilecek tüm usulsüzlükleri takip edip önleyeceksiniz. Islak imzalı tutanakların seçim kurullarına güvenle ulaşmasını sağlayacaksınız. Birleştirme tutanaklarını takip edeceksiniz ve ıslak imzalı tutanakları Genel Merkezimize hızla ulaştıracaksınız. Bütün bu işlemler bitene kadar görevinizin başından ayrılmayacaksınız. Devletin resmi ajansı tarafından açıklanan ilk sonuçların, nasıl manipüle edildiğini ve ne kadar hızlı değiştiğini, bu seçimin ilk turu dahil, AK Parti dönemindeki bütün seçimlerde gördük. Bu yüzden, tekrar ediyorum, görevinizin başından ayrılmayacaksınız. Ayrıca buradan net bir uyarıda bulunuyoruz: Sonuçlar kesinleşinceye kadar kimse bir oldubitti yaratmasın. Balkon konuşmalarıyla suyu bulandırmaya kalkışmasın.

Milletimiz, saat 19:00’da yapacağımız açıklamayı beklesin. Görevlilerimiz ve vatandaşlarımız sandıkları korumaya devam etsin. Sevgili yurttaşlarımız, birleşe birleşe bugüne geldik. Bugün hep birlikte kazanacağız. Demokrasi kazanacak, “Yandaşımın değil, vatandaşımın refahı” diyenler kazanacak. Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında bu ülkeye yeniden baharları getireceğiz.” açıklamasını yaptı.

17.15: YSK Başkanı Ahmet Yener, “Bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sona ermiştir. Oy verme işlemlerinde kurullarımıza yansıyan olumsuz bir durum olmamıştır. Kurullarımıza gelen itirazlar incelenmiştir. Cumhurbaşkanı adaylarımıza, siyasi temsilcilere, kurulumuzun personeline ve sandıklarda görevli olan tüm personele, kamu kurum kuruluşlarına, güvenlik görevlilerimize basın mensuplarına teşekkürlerimi sunuyorum. Seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasını yaptı.

17.10: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda medyadan azami dikkat beklediklerini ifade ederken, “Seçim sonuçlarının 21.00’den önce verilmesi yasak kapsamındadır” ifadesini kullandı.

17:00 | CHP: AKP’LİLER ÇANKAYA’DA 30-40 KİŞİYLE OKUL BASIYOR

CHP Çankaya İlçe Başkanlığı, AKP’lilerin milletvekilleriyle birlikte 30-40 kişilik gruplarla okulları bastığını duyurdu. Başkanlığın açıklamasında şunlar dendi: “AKP’liler milletvekilleriyle birlikte 30-40’ar kişilik gruplarla okullara baskın yapıyor. Tüm partililerimizi oy kullandıkları sandıklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU’NUN SANDIĞINDAN KILIÇDAROĞLU ÇIKTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun oy kullandığı 2045 nolu sandıkta oylardan 149’u Recep Tayyip Erdoğan’a, 154’ü Kemal Kılıçdaroğlu’na çıktı.

HANGİ OYLAR GEÇERSİZ SAYILACAK?

Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak.

Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.

“EVET” ya da “TERCİH” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.

Türkiye sandık başına gitti!