Oya Ersoy’un konuşması HDP’yi karıştırdı

Yayın tarihi: 5 Şubat 2022 Cumartesi 7:25 pm - Güncelleme: 5 Şubat 2022 Cumartesi 7:25 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) vekili Oya Ersoy’un Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmaya partisinin iki milletvekili tepki gösterdi.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un TBMM’de Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmeleri sırasında AKP’ye yönelik sarf ettiği “Size neden gerici diyoruz biliyor musunuz? Çünkü sizler 500 yıl geride kalmış Osmanlı’yı, 1500 yıl geride kalmış din esaslı toplum düzenini yeniden hortlatmaya çalışıyorsunuz. Biz kadınlar özgür olabileceğimizi öğrendik ve ne 500 yıl ne de 1500 yıl öncesine gitmeye niyetimiz yok. Götüremezsiniz” sözlerine partisinden tepkiler geldi.

HÜDA KAYA: HDP TABANINI DA İNCİTTİ

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, sosyal medyada üzerinden yaptığı açıklamada Oya Ersoy’un sözlerinin HDP tabanını incittiğini söyleyerek, “Coğrafyamızın tarihinde inançlara AKP kadar düşmanlık etmiş, yozlaştırmış, milyonlarca insanı inançlardan uzaklaştırmış ve inanç değerlerini istismar etmiş başka bir iktidar yoktur. Diğer yandan yüz elli yıl geriye gitmekle ‘ilerici’ olunuyorsa pekala bin beş yüz yıl geriden de ilham alınarak daha ‘ilerici’ olunabilir. Hiç kimse şahsi düşüncelerini inançlar kaynağı ve mozaiği olan kadınlar ve topluluklar üzerinden yapamaz. Kaldı ki ‘gericilik’ salt din ile ilişkili değildir İdeolojik gericilik, mezhepsel gericilik vd. de toplumların bir gerçekliğidir” dedi.

GERGERLİOĞLU: YANLIŞ BULUYORUM

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yine sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Ersoy’un sözlerini yanlış bulduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Oya Ersoy’un sözlerini yanlış buluyorum. Müslümanlar için incitici sözlerdir. Dini inançta ve ifadede herkes özgürdür ama gericilik tanımlaması rahatsız edicidir. Birliktelik, aynîlik değildir. Herkesin görüşüne, inancına saygı duyarım ama yanlışı eleştiririm. HDP, farklılıkların bir arada olduğu bir partidir. Bu yaşadıklarımız, farklılıklarımızı ve hassasiyetlerimizi daha çok birbirimizle konuşmamız gerektiğini gösterir. Birlikte toplumsal barışı sağlamak zor ama imkansız değil.”

Armağan Çağlayan, Ekrem İmamoğlu için programının ismini değiştirdi