Ersoy’dan, Yüksekdağ ve Demirtaş’ın yeniden tutuklanmasına tepki: Aynı fiilden iki kez yargılama olmaz…

Yayın tarihi: 23 Eylül 2019 Pazartesi 6:12 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2019 Pazartesi 6:16 pm

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı verilmesi ile ilgili bir açıklama yayımladı. Ersoy açıklamasında “Verilen tutuklama kararı ile ‘aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz’ ilkesi ihlal edilmiştir” dedi

Halkların Demokratik Partisi eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın yeniden tutuklanması ile ilgili İstanbul Milletvekili ve avukat Oya Ersoy bir açıklama yaptı. Tutuklama kararı ile yargının, siyasi iktidarın emrinde yalın bir zor aygıtı ve yönetme aracı haline geldiğini ifade eden Ersoy, “Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ‘savunma hakkı’ gasp edilmiştir” dedi.

Verilen tutuklama kararının “aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz” ilkesi ihlal ettiğini aktaran Ersoy açıklamasını devamında şu cümlelere yer verdi:
Ancak Demirtaş ve Yüksekdağ nezdinde gerçekte özgürlüğü ihlal edilip tutsak alınan, bu ülke halkının iradesi; demokrasi, kardeşçe bir yaşam ve barış özlemidir.

Söz konusu kararı ne “Hukuk devleti” ne de “en temel ceza hukuku ilkeleri”yle tartışmak mümkün değildir. Sadece kendi iktidarını korumak için hukuk mücadelesinin tarihsel kazanımlarının, burjuva hukuk sisteminin en küçük kırıntılarının bile gasp edildiği bir rejimle karşı karşıyayız.

Bunun adı Faşizm’dir.

Hiç bir reform, hele ki bizzat yaratıcısı ve sorumlusu olan siyasi iktidarın önümüze koyacağı sözde reform düzenlemeleri, bu sorunu çözemez.

Adalet talebi, faşizme karşı demokrasi mücadelesinin bir parçasıdır.

Ve bilinsin ki; Saray’ın mahkemelerinin hükmü ne olursa olsun, halkın faşizme karşı mücadelesi belirleyici olacaktır.

Faşizm yenilecek, halk kazanacak!