Oya Aydoğan’ın ölümüne sebep olan hastalıktan kurtuldu

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 5:11 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 5:11 pm

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Doç. Dr. Ali Ümit Yener ve Dr. Adnan Yalçınkaya, aort damarının yırtılmasına bağlı kalp rahatsızlığı geçiren 74 yaşındaki Azize Tosun’u, başarıyla ameliyat etti. Doç. Dr. Yener ise “Bu hastalıkta 10 hastadan 8’i ne yazık ki hastaneye gelemeden hayatını kaybediyor veya sakatlık riski olabilir. Oya Aydoğan da bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmişti” dedi.

Antalya’da yaşayan 74 yaşındaki Azize Tosun, 10 gün önce göğüs ağrısı, baş, boyun, kollarda şişlik ve kızarıklık şikayetiyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Tetkikleri yapılan Tosun’un, aort damarının genişlediği, baloncuklaştığı ve yırtıldığı belirlendi. Tetkiklerin ardından hasta, Doç. Dr. Ali Ümit Yener ve Dr. Adnan Yalçınkaya tarafından acil ameliyata alındı. Tosun, ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.

“ZOR VE SIKINTILI BİR AMELİYAT”

Azize Tosun’un yapılan tetkiklerinde, kalpten çıkan ana damar aortun genişlediği, baloncuklaştığı ve yırtıldığının görüldüğünü anlatan Dr. Adnan Yalçınkaya, “Hasta 1,5 yıl önce Isparta’da baypas ameliyatı geçirmiş. Vakit kaybetmeden ameliyata aldık. Teknik olarak daha önce baypas geçirdiğinden daha zor ve sıkıntılı bir ameliyat. Çünkü daha önceki baypasların korunması gerekiyor. Artı ikinci cerrahiler genellikle dokularda yapışıklık olduğu için daha zor. Kanama ve damar yaralanma riski daha yüksek. Ümit beyle hastayı ameliyata aldık, yaklaşık 5 saat süren ameliyat sonrası, baypaslarını koruyup aorttaki yırtığını tedavi ettik” diye konuştu.

“AORT YIRTILMASI, AMELİYATTA ÖLÜM VE SAKATLIK RİSKİNİ ARTIRIYOR”

Hastanın kendine geldiğini belirten Dr. Yalçınkaya, genel durumunun iyi olduğunu, taburcu etmeyi planlandıklarını açıkladı. Aortun yırtılmasının, ameliyatta ölüm ve sakatlık riskini artırdığını aktaran Dr. Yalçınkaya, “Daha önceki baypas öyküsü de eklenince ister istemez bu risk artıyor. Diğer önemli bulgu da, hastada baş, boyun ve kollarda bir anda meydana gelen şişlikler. Balonlaşıp damar yırtılınca vücudun üst tarafını drene eden toplardamar sistemine de baskı yapıyor, bu da literatürde çok sık gördüğümüz bir durum değil. Aslında bu yönüyle de ilginç bir vaka. Cerrahlar açısından bu tür ameliyatlar çok zordur. Allah’a şükür ameliyat sonrası herhangi bir problem olmadı” diye konuştu.

10 HASTADAN 8’İ HASTANEYE GİDEMEDEN ÖLÜYOR

Diseksiyon (dokuların cerrahi olarak izole edilmesi) ameliyatlarının zorluğundan dolayı, her cerrahın yapmak istemediği ameliyatlar olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Ali Ümit Yener ise “Ameliyatta, normalde 37 derece olan vücut sıcaklığını 26 dereceye kadar soğuttuk ve 5 saat ameliyatta kaldık. Hem kalpten çıkan ana aort damarını hem de beyne giden damarların alt kısmına kadar cerrahisini yaptık. Zaten bu hastalarda, 10 hastadan 8’i ne yazık ki hastaneye gelemeden hayatını kaybediyor veya sakatlık riski olabilir. Rahmetli sanatçı Oya Aydoğan da bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmişti” dedi.

1032 aydından ortak “Aysel Tuğluk, Osman Kavala, Sezen Aksu, Sedef Kabaş” açıklaması