ÖTV matrah düzenlemesi öncesi sıfıra araçlara çifte zam!

Yayın tarihi: 15 Kasım 2022 Salı 4:24 pm - Güncelleme: 15 Kasım 2022 Salı 4:25 pm

Otomobile gelecek ÖTV matrah düzenlemesi için hazırlıklar devam ederken, araç alma hayalini kuranlara kötü haber geldi. Sıfır otomobillerde liste fiyatları ayın ortasında ikinci kez yükseldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yayınladığı bir videoda, gençlerin ilk defa otomobil alımında ÖTV alınmayacağını, 1,6 motor silindir hacmine sahip otomobillerde alınan vergileri ise dörtte bire indireceğini daha anlaşılır bir ifadeyle alınacak vergileri yüzde 75’lik oranda indireceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından harekete geçen AKP iktidarının, ÖTV indirimini EYT düzenlemesinin de içinde yer alacağı torba yasa içine konulması planlandığı öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de geçtiiğimiz günlerde ÖTV indirimi ile ilgili bir çalışma yok” diyerek, “Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Böylelikle, araç sahibi olmak isteyenler için 100 bin liralık indirimin de yolu açılmış oldu.

Ancak yaşanan gelişmelerle, yurttaşın hayalleri yine suya düştü. ÖTV için beklenen indirim öncesi birçok araç markası kasım ayının ortasında ikinci kez yüzde 10’a varan zam yaptı.

EN UCUZ ARABA 400 BİN LİRA

Şu an piyasada en ucuz araba 400 bin liradan başlıyor. Bu rakamın altında birkaç model araç bulunsa da onlar da tedarik sorunu nedeniyle ‘sadece listede’ gösterilebiliyor. Güncel olarak motor silindir hacmi 1600 cc’nin altındaki otomobillerde ÖTV matrahı 120 bin TL’yi aşmayanlarda yüzde 45, matrahı 120 bin ile 150 arasında olanlar yüzde 50, matrahı 150 bin TL’yi aşıp,175 bin TL’yi aşmayanlar 60, 175 bin TL’yi aşıp, 200 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 70, 200 bin liranın üzerindeki otomobillerde ise yüzde 80 vergi uygulanıyor.

Kılıçdaroğlu’nun bir önerisi daha hayata geçiyor! ÖTV’de indirim hazırlığı