ÖTV düzenlemesiyle araçların fiyatları ne kadar düşecek?

Yayın tarihi: 13 Ocak 2022 Perşembe 7:45 am - Güncelleme: 13 Ocak 2022 Perşembe 3:17 pm

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle   1600 silindire kadar olan araçlarda vergi dilimi 3’ten 5’e çıkarıldı.   Otomobil yazarı Gazeteci Mahmut Hayırlıoğlu yaptığı açıklamada “ÖTV indirimi otomotivde fazla bir hareket getirmeyecek!” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Motor 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına ara kademeler eklendi.

Kararla ayrıca, ÖTV’ye esas yeni matrah dilimleri de listeye girdi. Buna göre, fiyatı 120 bin TL’yi kadar olan araçlar yüze 45’lik ÖTV’ye; 120 bin ila 150 bin TL aralığında olan araçlar yüzde 50’lik ÖTV’ye; 150 bin TL ila 170 bin TL fiyat aralığındaki araçlar yüzde 60’lık ÖTV’ye; 170 bin TL ila 200 bin TL aralığındakiler yüzde 70’lik ÖTV’ye ve 200 bin TL üzerindeki sıfır araçlar da yüzde 80’lik ÖTV’ye tabi olacak. Böylece mevcut ÖTV baremlerine yüzde 60 ve yüzde 70’lik ara baremler eklenmiş oldu.

“ÖTV INDIRIMI OTOMOTIVDE FAZLA BIR HAREKET GETIRMEYECEK!”

Konu hakkında değerlendirmemelerde bulunan Otomobil yazarı Gazeteci Mahmut Hayırlıoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Otomotivde bugün yapılan ÖTV matrah düzenlemesi gerek sıfırda gerekse ikinci elde sadece ufak bir kıpırdanmaya sebep olur.

Ülkemizde aşırı yüksek ÖTV de, matrah da “kötünün iyisi söylemiyle çok az düşürülmesi” ikinci elde fazla bir hareketlenmeye fiyat düşmesine sebep olmayacaktır.
ÖTV matrahında yapılan bu düzenleme, sektör ve tüketicinin beklentisinin çok altındadır. Belki bunun ardından, en azından taşıt kredilerine bir düzenleme yapılarak, hem faizler indirilmeli, hem de BBDK kredi üst limit ve vade seçenekleri artırılmalı. Çünkü bu şartlarla krediyle otomobil almak neredeyse imkansız hale geldi.

Sektör yetkilileri, ÖTV matrahındaki bu az indirimlerin sektöre fazla bir katkı sağlamayacağını belirterek, “Yatırım, panik ve parayı koruma iç güdüsüyle yapılan alımlar artık tıkandı sonuna gelindi. Hükümet otomobildeki bu tıkanmayı aşmak istiyorsa mutlaka acilen kredi düzenlemesi farz oldu” diyor.

İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar yine yükselişte!

HANGİ MODELDE NE KADARLIK İNDİRİM OLACAK?

Sözcü’de yer alan habere göre; Halihazırda satış fiyatı yaklaşık 420 bin TL olan Fiat Egea Sedan model aracın 395 bin TL’ye. Renault Clio Joy markasının 349 bin liradan 310 bin liraya düşmesi bekleniyor.  Toyota Sonkar Müdürü Aykan Ceylan’ın  verdiği bilgiye göre, Toyota Corolla 1.5 vision otomotik 2021 model otomobil liste fiyatı yüzde 80’lik ÖTV diliminde 368 bin 850 TL. Gelen ara kademeler neticesinde yüzde 60 dilime girmesi nedeniyle liste fiyatı 328 bin 87 TL ye inecek. Yani yüzde 11,05 oranında bir indirim söz konusu olacak.

“Bunlar maalesef geçiçi çözümler olduğu için sektörün önünü görmesini engellediği gibi plan yapmasını da zorlaştırıyor” diyen Aykan, şu değerlemeyi yaptı:

“Eğer ÖTV sistemi kalıcı olarak Avrupa normlarına uygun hale getirilebilirse ülkemizde daha ucuza ve milyonun üzerinde otomobil satılır. Dolayısıyla sektör daha fazla istihdam sağlayacağı gibi ödediği vergi toplamda daha fazla olacaktır.”

Kepenk kapatan tekel esnafı TELE1’e konuştu: Dayanacak gücümüz kalmadı