Otoyollarda yıllardır süren hayvan ölümleri!

Yayın tarihi: 3 Aralık 2021 Cuma 5:02 pm - Güncelleme: 21 Ocak 2022 Cuma 10:22 am

Alp Yanardağ / TELE1

Otoyollarda, karayollarında ve yol kenarlarında uzun yıllardır ölen hayvanlarla karşılaşıyoruz. Patili dostlarımız maalesef bilmeden bu yollara çıkıyorlar ve her gün kedi, köpekler ölüyor. Bugün E-5’ten giderken yol kenarında kamera açtık ve ölen hayvanlara bir kez daha rastladık.

Hayvanlara karşı şiddet, ihmaller hatta İstanbul’da bir köpeğe kurulan kumpasa tanık olduk. Hayvan Koruma Yasası’nın bile çok geç çıktığı bir ülkede yaşıyoruz. Ankara’da barınakta çıkan yangında, kundaklanma şüphesinin olduğuna dair haberler okuyoruz. Ancak bu hayvan ölümlerinde haberlere yansımayan bir başka konu daha var. Her gün karayollarında, otobanlarda ve ana yollarda ölen ve yol kenarlarında hayatlarını kaybetmiş halde görülen köpekler, kediler, kirpiler hatta bazen kaplumbağalar ve daha pek çoğu…

O kadar sık olduğu için kanıksanan bu durum, maalesef sürücülerin görseler bile bir şey yapamadıklarından dolayı geçip gittikleri bir olay haline dönüşüyor. Bu nedenle sorun daha fazla göz ardı ediliyor.

KANUNLAR VAR AMA YETERSİZ

2021 yılında yani daha bu yıl çıkan “Hayvanları Koruma Kanunu” yıllar sonra gelen bir kazanım olarak görüldü fakat yeterli bulunmadı. Yetersizliklerin asıl nedenlerinden biri de sadece cezalandırma odaklı olması. Hayvanlar için “Koruma” kelime anlamı olarak da aslında ölmeden önce, onlar zarar görmeden önce yapılması gerekenleri içeriyor.

Hayvan hakları eyleminden bir fotoğraf

TÜRKİYE’DE PEK ÇOK OTOYOLDA GÖRÜLÜYOR

Bahsettiğimiz bu korumanın uygulanması gereken noktalardan biri de tam olarak yollarda ölen hayvanlar. Nerdeyse her gün İstanbul gibi büyükşehirlerde, E-5’te, D-100 karayollarında, Muğla-Fethiye karayolunda, Çorlu-Tekirdağ, Ankara Tunalı Hilmi Caddesi, Esat Caddesi kesişiminde, İstanbul-Tekirdağ yolunda ve daha sayamadığımız ülkedeki pek çok şehirlerarası yolda, otobanlarda görülen korkunç bir manzara.

Ayrıca bunlara tanık olmak zorunda kalan ve gördüklerinden olumsuz etkilenen yüzlerce hatta binlerce sürücü de çaresiz kalıyor. Dahası bu hayvanlara “Ben de çarpabilirim” şeklinde bir kaza endişesi taşıyor.

Bu yürek burkan manzarayı yıllardır görüyoruz fakat herhangi bir önlem alınmıyor. Sadece öldükten sonra yoldan temizleniyor kimi zaman birkaç gün kaldığı da oluyor. Sorunla yüzleşmemek için kafamızı kuma gömüyoruz adeta.

KGM’DEN ÖNLEM YOK

Bu konuda Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ya durumun farkında değil, ya da farkında olsa bile gerekeni yapıp herhangi bir önlem ısrarla almıyor. Sürücüler veya yolcular hayvan ölümleri sorununa bir önlem alınmasından yana ama maalesef talepler dikkate alınmıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü binası

HAYVAN GEÇİDİ, TEL ÖRGÜ, SES DUVARI VE CİHAZLAR

Amerika’da bu soruna önlem için ses duvarları örülüyor. Avrupa’da ise çeşitli yerlere hayvanların geçmesini engelleyen teller çekiliyor veya en etkili yöntem olarak hayvan geçitleri yapılıyor. 2019 yılında ise Erciyes Üniversitesi’nden bir öğrenci, bu soruna önlem için bir ısı-sinyal cihazı geliştirmişti.

Avrupa’da kullanılan hayvan geçidi örneği

Her geçen gün ölmeye devam eden bu hayvanların yola çıkmasını engellemek için refüj olan yerlere Karayolları Genel Müdürlüğü, tel örgü, hayvan köprüsü veya bu sorunun çözümü için üretilen teknolojik cihazlarla, yaşanan bu hayvan kıyımına engel olabilir.

2021 yılında teknoloji çağında olmamıza rağmen bu sorun halen devam ediyor ve görmezden geliniyor. Eğer bu konuda bir adım atılmazsa yıllar içinde yetişkin, yavru fark etmeksizin on binlerce hayvan daha ölecek.

İstanbul’da taksici ineğe çarptı