Otoyollarda hız limiti artırılıyor

Yayın tarihi: 24 Haziran 2021 Perşembe 3:18 pm - Güncelleme: 24 Haziran 2021 Perşembe 3:29 pm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kara yollarında hız limitinin artırılması için yeni bir çalışma yapıldığını açıkladı. Trafikte 100 bin nüfus başına can kaybı ortalamasının 5.8 olduğunu söyleyen Soylu, “Rakamları gönderdiğimizde Avrupa, ‘Böyle bir şey olamaz’ dedi, kabul etmek istemediler” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da otelde düzenlenen ‘2021- 2030 Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu İzleme ve Yürütme Kurulu ile Trafik Güvenliği İhtisas Grupları Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Soylu, yeni kara yollarından başlamak üzere hız limitlerinin artırılması konusunda çalışma yapıldığını söyledi. Yol ve araç kalitesinin artması nedeniyle hız limitlerinin esnetilebileceğini düşündüğünü belirten Soylu, şunları kaydetti:

“Trafik kazalarının en önemli nedeni sürat ama eski Türkiye değil. Yol standardımız, kalitemiz konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da Karayollarımız da çok yetkin. Bizim sürat yönetimimiz 120, ona bir yüzde 10’luk tolerans var, 132 kilometre… Otomobiller için 20 kilometreye kadar artırma yetkimiz var. Bu konuda hem yollara hem de standartlara göre Karayolları ile trafik bir çalışma yapıyorlar. Bir miktar artırma konusunda, yeni kara yollarından başlamak suretiyle bir adım atılması üzerine bir çalışma gerçekleştirilmektedir. Elbette ortalama hız da kendi açısından önemli bir anlayış oluşturmaktadır.”

Soylu, yeni bir sistem daha geliştirdiklerini, plaka tanıma sistemine yerli ve milli bir yazılım daha eklediklerini, bununla hız koridorunun takibini yaptıklarını dile getirdi.

”YENİ OTOYOLLARA SİSTEM KURULUYOR”

Sürücüleri ortalama hız alışkanlığına sevk etmenin ölüm, yaralanma ve sakat kalma oranlarını düşürebileceğini ifade eden Soylu, trafik polislerinin ve jandarma trafik görevlilerinin sadece ceza yazıcı olmadığını, aynı zamanda eğitici ve öğretici bir pozisyon da üstlenmeleri gerektiğini kaydetti. Trafik kazalarının önlenmesi konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Soylu, maket trafik araçlarının, bulundukları yerlerde kaza oranlarını yüzde 30 oranında azalttığına dikkati çekti.

Soylu, ortalama hız tespit sisteminin kurulu olduğu otoyollarda 2020’de toplam kazada yüzde 25, can kayıplarında yüzde 33 azalma sağlandığını dile getirerek, halen yeni otoyollara sistemin kurulumunun sürdüğünü söyledi. Yeni strateji belgesiyle denetim mantığının da değiştiğini, plakaya yazılan cezayı azaltıp, yüz yüze denetimi artırma yoluna gittiklerini aktaran Soylu, son yılların trafikteki en önemli adımlarından birisinin de yaya öncelikli trafik olduğunu vurguladı.

Soylu ayrıca, trafik güvenliği meselesinin küresel bir sağlık sorunu olduğunu ve dünyada yılda ortalama 1 milyon 350 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiği belirterek, “Bugün dünyada 100 bin nüfus başına trafikte can kaybı ortalaması 18’dir. Avrupa Birliği (AB) ortalaması 5’ti ve biraz salgın koşulları sebebiyle de 4,2 oldu. Bizim ülkemizde ise 2015’te 9,6’ydı, 2020 sonu itibarıyla 5,8 oldu. Hatta, ülkemizdeki yabancı nüfusunu dahil edersek ki, teknik açıdan dahil etmemiz gerekir; çünkü sadece Türkiye’de 3,9 milyon mülteci var. Doğal olarak bu sayı 2020 itibarıyla 100 binde 5’e tekabül etmektedir. Sayısal olarak bakarsak da 2015 yılında kaza ölümleriyle ilgili 7 bin 530’dan, 2020 sonu itibarıyla yıllık 4 bin 866’ya gerilemiştir. Yani 2 bin 664 kişi daha az can kaybı yaşamışız” dedi.

“AVRUPA, ‘TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ’ DEDİ”

Onun için de mutlaka strateji sahibi olunması ve konuyla ilgili tüm kurumların iş birliğini sağlamak durumunda olduğunu dile getiren Soylu, “İşte bu kurul, bu toplantılar bunun için değerlidir ve bu stratejik yaklaşım sayesinde Türkiye, son 5 yılda trafik kazalarındaki can kayıplarını yüzde 35 oranında azaltabilmiştir. Yol kenarlarındaki denetimler, aldığımız diğer tedbirler, bu başarının sadece bir ayağıdır. Bu, topyekûn bir Türkiye başarısıdır. Biz bu rakamları gönderdiğimizde Avrupa, ‘Türkiye’de böyle bir şey olamaz’ dedi. Yani, ‘Türkiye’de 100 binde ölüm oranı 5,8’e düşemez’ dedi. Bunu kabul etmek istemediler; ama incelediler ve burada çok önemli bir rol model ortaya çıktı. Ve bu modeli de esas itibarıyla kabul etmek zorunda kaldılar” ifadelerini kullandı.