Otonom sürüş teknolojilerinin devreye girmesine çok az zaman kaldı

Yayın tarihi: 10 Şubat 2020 Pazartesi 9:33 am - Güncelleme: 10 Şubat 2020 Pazartesi 9:33 am

Otonom yemek siparişi hizmeti verecek yeni bir robot araç  ABD sokaklarında otonom testlerine başlamak için izin aldı.

ABD’de, otonom araçların test izni alabilmesi için yasa gereği, aracın direksiyonu, sürücü koltuğu ve pedallarının olması gerekiyor. Yani bir test sürücüsü tarafından rahatlıkla kontrol edilebilecek ekipmana sahip olmalı.

Ancak  sipariş robotlarında bu yasal gerekleri sağlamak mümkün olmadığı için, test izni almaları mümkün olmuyordu.

Şimdi yapılan yeni yasal düzenleme ile ilk otonom sipariş robotu yasal iznini almayı başardı.

Nuro isimli şirketin geliştirdiği ikinic nesin R2 isimli robot artık Texas sokaklarında hareket ederek müşterilere siparişlerini otonom olarak ulaştırabilecek.

Bu testin önemli detayı ise aracın bir insan tarafından kontrol edilmesi zorunluluğu olmayan ilk test olması. Daha önce bu tür araçların test edilebilmesi için uzaktan kumandalı mekanizmalarla bir insan tarafından takip edilmesi zorunlu koşuluyordu.

ABD Ulaştırma Bakanı Elaine Chao, kısa süre önce, bu tür araçların 40 km/s hızın üzerine çıkmamaları şartıyla insan kontrolü olmadan test edilebileceklerini açıklamıştı. Nuro R2 şimdi bu yeni uygulamayla teste giren ilk araç olacak.

Sipariş robotları sayesinde restoranların sipariş elemanı istihdam etme zorunluluğu ortadan kalkacağı için maliyetleri ile beraber fiyatlarını da düşürmesi mümkün olabilecek.

Nuro R2’nin tamamen otonom sürüş testine izin almasıyla, bu otomobilleri geliştiren otomotiv şirketleri de izin için sıraya girdiler.

Mi Box S 4K Ultra HD ortam oynatıcı ile yeni bir izleme deneyimi

General Motors’un, otonom elektrikli aracı Chevy Bolt’un insansız testi için bakanlığa izin başvurusunda bulunduğu vurgulanıyor. Ancak otomobillerin 40 km/s hız limitinin üzerine çıkma riski bulunuyor ve izin almalarının daha zor olabileceği de hatırlatılıyor.