Otonom sürüş teknolojileri gelişmeye devam edecek

Yayın tarihi: 16 Nisan 2022 Cumartesi 10:00 am - Güncelleme: 15 Nisan 2022 Cuma 4:39 pm

Otonom sürüş teknolojileri pahalı olmasından dolayı günümüzde pek geniş bir kullanıma sahip değil. Özellikle Tesla gibi markalar bu konuda fiyatı çok yükseltti.

Gelecekte çok önemli bir konuma yükselecek olan otonom sürüş teknolojileri son derece geniş bir kullanıma sahip. Toyota tarafından geliştirme süreci devam ettirilen otonom sistemler seri üretime geçiyor. Kaliteyle uygun fiyatı birleştirmeyi seven Toyota yeni otonom sistemler için düğmeye bastı.

Şirket otonom sistemleri tüm araçlara yaymak istiyor. Bu sayede yeni teknoloji bütün araçlarda aktif olarak kullanılabilecek. Kendi kendini sürebilen araçlar şimdilik test aşamasında. Ne yazık ki bu alanda yeterli düzeyde araç yok. Toyota tarafından geliştirilen yeni sistem sayesinde maliyetler düşecek ve böylece yaygınlık kazanacak.

Otonom sürüş

Toyota uygun fiyatlı kameralar ile birlikte otonom sürüş teknolojisini daha kullanılabilir hale getirecek. Uygun fiyatlı kameralar sayesinde otonom sürüş teknolojisi büyük bir hayal olmaktan çıkacak. Lidar sensörleri de dahil bir çok pahalı sensör teknolojisi uygun fiyatla kullanımda olacak.

 

Otonom sistemlerde esas önemli problem çok fazla veriye ihtiyaç duyulmasıdır. Bu verilerin karşılanması için mutlaka kameralar kullanılması gerekiyor. Toyota tarafından geliştirilecek otonom sistemli araçlarda uygun fiyatlara sahip kameralar tercih edilecek. Böylece pahalı bir teknoloji çok daha ucuza gelmiş olacak.

 

Lidar gibi sensörlerin kullanılması ile birlikte maliyetin çok pahalı olacağı ifade ediliyor. Otonom sürüş teknolojileri eğer daha düşük fiyatlarla geliştirilebilir duruma gelirse yavaş yavaş uygun fiyatlar ortaya çıkacaktır. Mesela Toyota bu tür uygun fiyatlara sahip çözümlerin yer aldığı bir filo kuruyor. Elbette bu sistemler hemen uygun fiyatlı olmayacak.

Otonom kargo sistemleri büyük devrim yaratabilir: Geleceğe hazır olun (Video)

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde otonom sistemlerin tam olarak geliştirilmesi bekleniyor. İlk etapta sınırlı bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih edilecek. Fakat hemen ardından herkesin kullanabileceği bir teknolojiye dönüşecek.