Otomobillerde ÖTV fiyatları artacağı iddia ediliyor

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2021 Salı 8:00 am - Güncelleme: 12 Temmuz 2021 Pazartesi 3:49 pm

Otomobillerde ÖTV fiyatları en büyük tartışma konuları içerisinde yer alıyor. Araç fiyatlarının çok yüksek seviyelerde olmasının bir diğer nedeni vergiler. Hadi gelin ÖTV ile ilgili yapılan açıklamaya birlikte bakalım.

Hem Türkiye’de hem de dünyada elektronik aletler ve otomobillerin fiyatları artıyor. Özellikle pandemi nedeniyle yaşanan üretim problemleri fiyatların daha fazla artmasına neden oldu. Türkiye’de de yine aynı şekilde otomobil konusunda fiyat artışı yaşandı. Fakat asıl problem bu değil. Türkiye’de yapılan fiyat artışları diğer ülkelere göre kat kat daha fazla.

Böyle bir sonucun ortaya çıkmasının en önemli nedeni hiç şüphesiz vergiler. Türkiye’de ÖTV nedeniyle araç fiyatları büyük oranda yükseliyor. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt bu konuda önemli bir açıklama yaptı. Onun yaptığı açıklama sektörün durumunu net bir şekilde gösteriyor.

Otomobillerde ÖTV

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt ÖTV indiriminin şart olduğunu söylüyor. Fakat ona göre muhtemelen herhangi bir indirim yapılmayacak. Tek istediği ÖTV fiyatlarında artışa gidilmemesi. Eğer böyle bir şey yaşanırsa araç fiyatları normalden çok daha fazla artacaktır.

 

Vergilerde yaşanan artışlar veya dolar kuru ile ilgili herhangi bir yükseliş piyasaya çok daha sert bir şekilde yansıyabiliyor. Ayrıca otomobil yedek parçalarına gelen zam yine en büyük fiyat artışı nedenleri arasında yer alıyor. BDDK tarafından alınan taksit ve kredi vadelerinin düşürülmesi kararı fiyatlara etki eden başka bir detay.

Toyota satışları devasa rakamlara ulaştı: Otomotiv devi için en iyi yıl

Türkiye’de araç fiyatlarının aşağıya çekilmesi için ÖTV indirimi mutlaka yapılması gerekiyor. Ayrıca düşük faizli taşıt kredileri yine önemli bir indirim nedeni olabilir.