Otobüs taşımacılığı sektörü kendini toparlıyor

Yayın tarihi: 15 Haziran 2020 Pazartesi 6:47 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2020 Salı 6:55 pm

1 Haziran itibarıyla tüm seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ile birlikte otobüs ve uçak biletlerine yoğun bir talep oluştu. Özellikle online platformlara olan ilgi artış gösterdi. Online platformlar aracılığıyla otobüs bileti satın alma talebi geçen sene aynı döneme göre %90’a varan bir artış gösterdi.

Otobüs taşımacılığı, Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Özellikle büyük şehirlere giriş ve çıkışların yasaklandığı dönemde sektörde satışlar sıfır seviyelerine kadar düştü.

1 Haziran itibariyle bu kısıtlamaların kaldırılması, sektöre tekrardan hareketlilik getirildi. Şehirler arası seyahat kısıtlaması kaldırılsa da, otobüs kapasitesi için kısıtlamalar devam ediyor. İçişleri Bakanlığı bir koltuk dolu, bir koltuk boş şeklinde oturma düzenine izin veriyor. Seyahat için bir diğer zorunluk ise yolcuların muhakkak HES kodu ile yolculuk etmek durumunda olması. Bu kısıtlamalar ve kurallar, sektörün tam kapasitesine ulaşmasını engellese de, sıfıra yaklaşan bilet satışının tekrardan düzelmeye başlamış olması otobüs firmalarını mutlu etti.

Koronavirüs salgını sonrasındaki normalleşme döneminde otobüs taşımacılığında yoğunluk yaşanırken yolcuların bilet satın alırken ağırlıklı olarak online kanalları tercih etmesi dikkat çekti. Fiziksel temasa girmeden online bilet alınabilmesi, yolcuları online platformlara yöneltiyor.

Sağladıkları ek avantajlarla dikkat çeken online seyahat acentelerinin de, kriz sonrası normalleşme çalışmalarıyla birlikte önümüzdeki yaz döneminde de hızla büyümesi bekleniyor.

Otobüs biletlerinde indirim talebi artırdı

1 Haziran sonrası düzenlemenin en çok tepki çeken özelliklerinden bir tanesi de belirlenen tavan fiyatlarıydı. Otobüslerin tam kapasite çalışmaması sonucu, birçok firma fiyatlarını bakanlığın belirlediği tavan fiyatlara çekmesine sebep oldu; ancak birçok insan bu fiyatları oldukça pahalı buluyordu.

Bu sorunu çözmek adına, 12 Haziran itibarıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tebliğine göre, şehirler arası otobüs biletlerinde uygulanan tavan ücrette yaklaşık yüzde 30 indirime gidildi.

Düzenlemeye göre, bilet fiyatları 70-375 lira arasında değişiyor. Yurt içi taşımacılıkta 101 ile 115 kilometre arasında Nisan ve Mayıs aylarında 100 lira olarak belirlenen taban ücret, 70 liraya indirildi.

Önceki tarifede 500 lira olan 2 bin kilometre ve üzeri tavan ücreti de 375 liraya çekildi. Ücret tarifesi kilometre aralıklarına göre, 70 lira ile 375 lira arasında olacak şekilde düzenlendi.

Bilet fiyatlarındaki bu düşüş de bilet satın alımlarını artırdı.