Otel emekçisi aracıya, taşerona geçit vermemeye kararlı

Yayın tarihi: 28 Eylül 2020 Pazartesi 6:48 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2020 Pazartesi 6:48 pm

Turizm sektörü pandemi nedeniyle ciddi bir kriz yaşarken, emekçilerin yaşadığı sorunlar da katmerleşiyor. Uzun yıllardır turizm sektöründe güvencesiz, kuralsız çalışma “normal” çalışmanın yerini alırken, hak gaspları da sektörün olağanı olarak görülüyor. İşsizliğin de vurduğu sektör emekçilerini, ücret gaspları da canından bezdirdi. Bu durumun son örneğini Balıkesir Ayvalık’taki bir otel emekçileri yaşadı.

Bonjo Club Resort otelinde çalışan emekçiler, özel bir istihdam bürosu olan Tema City aracılığıyla Ağustos ayı itibariyle hizmet vermeye başladı. 80 kadar Tema City çalışanı, Ağustos ve Eylül ayı içinde çalıştıkları sürelerde maaşlarını alamadı. Maaş alamama nedeni olarak özel istihdam bürosu olan Tema City ile otel arasındaki ödeme anlaşmazlığı olarak gösterildi. İki şirket yetkilileri topu birbirine atarken, 80 kadar emekçi ortada kaldı. Gazete Manifesto’ya konuşan emekçiler, uzak şehirlerden gelen bazı arkadaşlarının dönüş parası bulmakta bile zorlandığını söyledi.

“BAKKALDAN EKMEK ALIRKEN BİLE PARA VERİYORSUNUZ, SIRA EMEKÇİYE GELİNCE Mİ KAÇIYORSUNUZ?”

Emekçiler duruma tepki gösterirken, haklarının peşini bırakmak istemiyor. İki şirket arasındaki anlaşmazlığın kendilerini ilgilendirmediğini belirten emekçiler, “Biz çalıştık, hizmet verdik. Bakkaldan ekmek alırken bile parasını veriyoruz, şimdi biz çalışınca neden hakkımızı alamıyoruz?” diyerek isyan etti. Kendi aralarında birlik kuran emekçiler, önümüzdeki günlerde çözüm alamazsa “hukuki ve meşru yolları” kullanacaklarını da ayrıca belirtiyorlar. Tema City aracılığıyla Bonjo Resort Club’da çalışan emekçilerin sadece ücretlerini alamadıkları değil, sigortalarının da asgari ücret düzeyinden gösterildiği de öğrenildi. Emekçiler bu duruma da tepki gösterirken, her iki firmanın da peşini bırakmayacaklarını söyledi.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI KÖLELİK ANLAYIŞIYLA YÖNETİLİYOR

Turizm sektöründe giderek yaygınlaşan özel istihdam büroları aynı zamanda sömürünün de “normalleşmesini” ve “hak gasplarının” çoğalmasına neden oluyor. Tema City ve Bonjo Club Resort örneğinde olduğu gibi, pek çok özel istihdam bürosu “ödemeleri” neden göstererek işçilere ödeme yapmaktan kaçınıyor. Özel istihdam bürolarının bu tutumuna karşın, Özel İstihdam Bürıosu Yönetmelğine göre, alacaklar da işçi ödemeleri birinci öncelikli olarak bulunuyor. Yargıtay’ın “turizm sektöründeki temel işleri özel istihdam bürosuna ya da taşerona devredilemez” kararına karşın, bu uygulama yaygınlaşırken, emekçiler de bu duruma dönük tepkilerini büyütüyorlar.