‘Ötanazi’ye atıfta bulunan madde de geçti! İşte Sokak hayvanları yasasının Meclis’ten geçen maddeleri

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 10:54 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 10:55 am

AKP’nin sokak köpeklerine ‘ötanazi’yi içeren ‘katliam yasası’nın ilk 5 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oyuyla kabul edildi. Böylece ötanaziye atıfta bulunan madde Meclis’ten geçmiş oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 23 Temmuz Salı günü kabul edilen “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin düzenleme için görüşmeler başladı. Genel Kurul Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Teklife ilişkin düzenlemenin ilk beş maddesi kabul edildi. Bekir Bozdağ, Genel Kurulu’n 29 Temmuz Pazartesi saat 14.00’te görüşmelere devam edeceğini söyleyerek oturumu kapattı.

Katliam yasası Meclis’te! Muhalefetten ‘kanlı eldiven’li protesto

KATLİAM YASASININ İLK 5 MADDESİ NELER İÇERİYOR?

1. MADDE

Bu maddeye göre mevcut 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanunun amacı” ibaresinin ardından “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi ekleniyor.

2. MADDE

İkinci maddede mevcut 5199 sayılı Kanunun Hayvanları Koruma Kanunu’nun 3. maddesinin birinci fıkrasının “f) Sahipsiz hayvan: Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları,” ve “j) Sahipli hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlarını,” şeklinde değiştirilecek. (k) bendinde yer alan “ve hayvanların rehabilite edileceği” ibaresi de “hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği” diye değiştirilecek.

3. MADDE

Kanun teklifinin üçüncü maddesinde mevcut 5199 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılacak. (d) bendinde yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları sahiplenmek” şeklinde ve (j) bendinde yer alan “ve güçten düşmüş hayvanların korunması” ibaresi “hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları” diye değiştirilecek.

AKP’li Yenişehirlioğlu ‘sahipsiz köpekler’ derken muhalefeti işaret etti, Meclis karıştı

4. MADDE

Kanun teklifinin dördüncü maddesinde mevcut 5199 sayılı kanunun 6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında” ibaresi “kanuni istisnalar hariç” olarak, üçüncü fıkrasında yer alan “çevreye olabilecek” ibaresi “insan ve çevre sağlığı için oluşabilecek” şeklinde ve “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde, dördüncü fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde ve altıncı fıkrasında yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları hayvan bakımevi kurarak sahiplenmek” şeklinde değiştirilecek:

“Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.”

ÖTANAZIYE ATIFTA BULUNAN 5. MADDE KABUL EDİLDİ

“Ötanazi” öngören 5. maddeleri ile bu maddelere atıfta bulunan diğer maddelerde, AKP’nin verdiği önergeyle değişikliğe gidilmiş ve beşinci maddede “ötanazi” ifadesi kalkmış ancak “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’na” atıfta bulunularak ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacağı kaydedilmişti.

5. MADDE ŞU ŞEKİLDE:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.

“Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir.”

Kaynak: TELE1