ÖSO kaynakları Guardian’a konuştu: Libya’da savaşana 25 kat maaş ve Türkiye vatandaşlığı

Yayın tarihi: 16 Ocak 2020 Perşembe 12:53 am - Güncelleme: 16 Ocak 2020 Perşembe 12:53 am

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, 2 bin Suriyeli ‘savaşçı’nın Libya’da savaşmak üzere Türkiye üzerinden bu ülkeye gittiğini veya gitmekte olduğunu aktardı.

Guardian gazetesi, 2 bin Suriyeli ‘savaşçı’nın Türkiye üzerinden Libya’ya savaşmak üzere gittiğini veya gitmekte olduğunu yazdı. Haberi Türkiye, Libya ve Suriye’de üç kaynağa dayandıran Guardian bu ‘savaşçı’ların, Türkiye’nin desteklediği Fayez el Sarraj hükümeti için savaşacağını belirtti.

BM destekli Sarraj hükümeti, ülkenin doğusundaki Halife Hafter güçlerinin saldırılarına karşı Türkiye’yi yardıma çağırmıştı.

BBC Türkçe’nin Guardian’dan aktardığına göre gazeteye konuşan Uluslararası Kriz Grubu Kıdemli Libya Analisti Claudia Gazzini, Ankara’nın müdahalesi nedeniyle Libya’da Türk karşıtı duyguların güçlü olduğunu ve Suriyeli ‘savaşçı’ların gönderilmesiyle de bunun artabileceğini, bu durumun Hafter’e yarayacağını söyledi ve ekledi:

“Ankara Suriyeli vekil savaşçıları kullanarak Rus paralı askerleriyle karşı karşıya gelmekten kaçınabilir.”

“Ama buradaki esas soru, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin buna yeşil ışık yakmaya devam edecek mi? Yoksa Rusya ve Türkiye başka stratejik çıkarları üzerinden pazarlık yürütürken Libya arka planda mı kalacak?”

Gazeteye göre Türkiye’nin finanse ettiği, adını değiştirerek ‘Suriye Milli Ordusu’ yapan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adlı silahlı örgütten 300 erkek militan 24 Aralık’ta sınırdaki “Havar Kilis askeri geçiş noktasından” Türkiye’ye geçti. 29 Aralık’ta ise 350 ‘savaşçı’ daha geçiş yaptı.

Guardian, savaşçıların Libya’nın başkenti Trablus’a uçakla gönderildiğini ve Hafter güçleri tarafından saldırı altında bulunan kentin doğu cephesinde görevlendirildiğini aktardı.

5 Ocak’ta ise 1350 erkek savaşçının Türkiye’ye geçtiğini belirten Guardian, bunların bir kısmının Libya’ya gönderildiğini, bir kısmının da eğitimlerinin sürdüğünü yazdı.

Gazeteye göre İslamcı bir örgüt olan Şam Lejyonu’ndan (Faylak El Şam) ‘savaşçı’lar da Libya’ya gitmeyi düşünüyor.

ÖSO kaynakları: Maaşa 25 kat zam ve Türk vatandaşlığı vaadi

Guardian’a konuşan ÖSO kaynakları, Suriye’de 450-550 TL maaş verilen militanların Libya’da 2 bin dolar (11 bin 800 TL) kazanacağını, savaşçıların altı aylık iş sözleşmesini Türk ordusuyla değil Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle imzaladıklarını, Türkiye’nin ise tüm savaşçılara Türk vatandaşlığı vadettiğini söyledi.

Libya’ya gönderilen Suriyeli savaşçıların geçen ay çekip sosyal medyada paylaştıkları görüntüler tartışma yaratmıştı. Gazeteye göre bu olayın ardından Türkiye, Suriyeli savaşçılara sosyal medya paylaşımı yapmayı yasakladı.

Guardian, Sarraj hükümetinin başlangıçta Suriyeli savaşçıları kabul etmek istemediğini ve onların yerine Türk askerlerinin gönderilmesini talep ettiğini fakat Hafter güçleri başkente saldırmaya başlayınca bu fikre sıcak baktığını aktardı.