Osman Sert: Saldırılar Akşener’i güçlendiriyor

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2021 Çarşamba 7:31 pm - Güncelleme: 11 Ağustos 2021 Çarşamba 7:31 pm

Ankara Enstitüsü Araştırma Direktörü Osman Sert, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e Sivas’ta yapılan saldırı girişimini değerlendirdi. Sert, saldırıların Akşener’i güçlendirdiğini söyledi.

Zeynel Lüle’nin sunduğu Geçeğin İzinde programına konuk olan Ankara Enstitüsü Araştırma Direktörü Osman Sert, gündemdeki gerilimleri değerlendirdi. Muhalefete yapılan saldırıların AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından sonra arttığını söyleyerek, Erdoğan’ın Rize’de sarf ettiği, “Memleketime giden Gelin Hanım’a gayet güzel dersi verilmiştir. Sen Rize’nin evladına hakaret edersen, yapılacak budur” sözlerini hatırlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kızılcahamam’daki şehit cenazesinde uğradığı saldırıyı da hatırlatan Sert, şiddet olaylarına karışanların iktidar tarafından neredeyse el üzerinde tutulduğunu belirtti.

“ERDOĞAN’IN ZİYARETLERİ KURGU”

Sert, Erdoğan ve muhalefetin ziyaretlerini de kıyasladı. Erdoğan’ın Diyarbakır ve Manavgat ziyaretlerinin kurgu olduğunu, içerideki insanların özel seçildiğini söyleyen Sert, muhalefetin ise sokakta siyaset yaptığının altını çizdi.

Tüm zorluklara karşın siyasetin sokaktan ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizen araştırmacı Sert. “Siyasi partilerin sokağa inmekten sokağın nabzını tutmaya çalışmaktan her ne kadar tehlikeli gibi görünse de vazgeçmemesi lazım” diye konuştu.

“KUTUPLAŞTIRICI DİL, İKTİDAR TABANINDA ERİMEYİ YAVAŞLATTI FAKAT DURDURAMAZ”

İşsizlik rakamlarına, enflasyona ve ekonomik krizin geldiği noktaya bakılacak olursa iktidarın çok daha hızlı bir erimeye tabii olması gerekeceğini belirten Osman Sert, bu erimenin yavaşlamasını düşmanlaştırıcı ve ötekileştirici söylemin karşılık bulmasına bağladı. Buna rağmen AKP tabanında başlamış erimenin kaçınılmaz olduğunu ve yapısallaştığını da ekledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Sert, adayın ne kadar kritik olduğunu şu sözlerle anlattı “Millet ittifakının adayı son tahlilde muhalefetin en güçlü adayı olacak dolayısıyla ortak karar bu açıdan çok önemli. Ortak aday benim zihnime oturmazsa Erdoğan’a oy veririm diyen bir seçmen grubu söz konusu. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı oyları arasında çok büyük bir fark görülmediği de dikkat çekici. İlk turda kimin birinci çıkacağı da beklentilerin dışında olabilir. Adayın kim olacağına göre ilk turda beklenen fotoğraf değişebilir.”

Millet ittifakının, aday belirleme konusunda Kemal Kılıçdaroğlu’na temkinli yaklaştığını belirten Sert, belediye başkanlarından birinin aday olması durumunda mevcut görevinden istifa etmesi durumunda kalacağını, dolayısıyla yerel seçimlere kadar en az bir yıl bu belediyenin yeniden AKP’ye verilmesi anlamına geldiğini vurguladı.