Osman Öcalan’la görüşen gazeteci Muhammed Vefa’dan çağrı

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 5:48 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 6:30 pm

Osman Öcalan, yakın zamanda bir Cumhurbaşkanı danışmanıyla görüştüğünü öne sürmüştü. Osman Öcalan’la görüşen gazeteci Mustafa Vefa, “Kamuoyunda bu danışmanın kim olduğu ve talimatla mı yoksa kişisel tasarrufla mı görüştü?” sorusunun kendisine yöneltilmesi üzerine, “Danışmanın şu an bizi izlediğini biliyorum. Uzun uzun yazı yazacağına kısa bir tweet atsın. Kendi görüşümü yoksa Cumhurbaşkanı tarafından mı talimat alıp görüştü? Bunu açıklarsa ben de daha fazla bilgi vereceğim” ifadesini kullandı. 

Osman Öcalan, gazeteci Muhammed Vefa’ya konuşmuş ve yakın zamanda bir Cumhurbaşkanı danışmanıyla görüşme gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Öcalan, aynı iddiayı Rudaw’a verdiği demeçte de yineledi.

Gazeteci Vefa, söz konusu röportajın detaylarını TV5’te anlattı. Vefa’nın iddiasına göre Cumhurbaşkanı danışmanlarından biri 4 ay önce Osman Öcalan ile görüştü.

Vefa, “Kamuoyunda bu danışmanın kim olduğu ve talimatla mı yoksa kişisel tasarrufla mı görüştü” sorusu üzerine söz konusu danışmanın kimliğini açıklamadı.

Vefa, “Danışmanın şu an bizi izlediğini biliyorum” diyerek, “Uzun uzun yazı yazacağına kısa bir tweet atsın. Kendi görüşümü yoksa Cumhurbaşkanı tarafından mı talimat alıp görüştü? Bunu açıklarsa ben de daha fazla bilgi vereceğim” çağrısını yaptı.

Gazeteci Vefa, kendisine sorulan sorulara şu yanıtları verdi:

Öcalan Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili önce olumsuz konuşmuştu şimdi haksızlıktır çıkarılması lazım diyor. Buradan yeni bir çözüm süreci olduğunu mu anlamalıyız?

“MHP’nin tavrına dikkat etmek gerekiyor. MHP AKP’nin HDP ile görüştüğünü bildiği için bu çıkış geldi. Osman Öcalan meselesinin de MHP’nin kulağına gittiğini düşünüyorum. Kısa bir süre önce de Osman Öcalan ile Cumhurbaşkanı danışmanı görüşme gerçekleştirdi. Türkiye’de HDP ve Kürtler üzerinden bir çalışma yürütülüyor. Buna Cumhur İttifakı’nın nasıl tavır takınacağı önemlidir.”

Öcalan Cumhurbaşkanı danışmanıyla görüştüğünü söylüyor. Kırmızı bültenle ilgili sorunlar aşılıyor rahat dolaşabiliyorum diyor. Danışmanlarla görüştüğü için mi sorunlar aşılıyor?

“Ben o soruyu sordum kendisi de söyledi. Gündelik hayatına devam ettiğini söyledi. 1.5 sene öncesine gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Osman Öcalan, TRT’ye çıktığında AKP adayına oy verilmesi konusunda işaret vermişti. Ödüllendirme mi yapıldı sorusu akıllara geliyor.

Öcalan ne zaman Türkiye gündemine geldi ve hangi sonuç üzerinde yürütüldü? Abdullah Öcalan’ın mektubu okutuldu. HDP’nin destek adayı açıklandı. Osman Öcalan ile birçok partinin görüştüğünü söylüyor Osman Öcalan. Söz konusu durumu Kandil üzerinden değil MHP üzerinden değerlendirirsek sürecin daha net ortaya çıkacağını söyleyebilirim. HDP kapatılsın çağrısı kimin işine geliyorsa, Demirtaş’ın içerde kalması kimin işine geliyorsa sorduğumuz bütün sorular oraya geliyor. Burada AKP’nin tavrı önemli. Gözler Çarşamba günü Cumhurbaşkanı konuşmasında. Bahçeli Numan Kurtulmuş’u hedef almıştı. Bahçeli’nin HDP kapatılsın demesinin sebebi hükümetin Kürt kökenli isimlerle görüşmesidir.”

Cumhur İttifakı’nın dağılma ihtimali mi var?

“Yukarda olumlu bir tavır var ama Doğu Anadolu Bölgesi’nde AKP’nin oyunun olduğunu biliyoruz. Hükümet de diyalog çalışması içinde. MHP ile yapılan ittifakın AKP’ye zarar verdiğini AKP’liler söylüyor. Daha önce Bekir Bozdağ meselesi gündemi gelmişti. Bozdağ’a Bahçeli sert ifadeler kullanmıştı. Cumhurbaşkanı tüm bu konularla ilgili tavır takınmak zorunda. İzlenecek politika konusunda MHP’nin takınacağı tavır önemli. AKP’nin neden görüştüğünü açıklaması gerekiyor. HDP ile bağlantısı kopan birçok isim hükümetin bazı vekilleri tarafından parti kurma çalışmasına kadar geldi. Ayhan Bilgen’in parti kurma çalışması içinde olduğunu biliyoruz. Yakında Cumhurbaşkanı danışmanının Osman Öcalan ile neden görüştüğü ortaya çıkacaktır.”

Osman Öcalan: Röportaj teklifi TRT’den geldi