Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen iddianame kabul edildi!

Yayın tarihi: 8 Ekim 2020 Perşembe 7:51 pm - Güncelleme: 8 Ekim 2020 Perşembe 7:51 pm

Bir beraat ve iki tahliye kararına rağmen 1073 gündür tutuklu bulunan Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 20’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İş insanı ve Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve Henri Barkey hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 20’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, tutuklu sanık Osman Kavala ve hakkında yakalama kararı bulunan Henri Barkey hakkında hazırlanan iddianamenin “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek” suçlamalarıyla tanzim edildiği belirtildi.

“Osman Kavala’nın iddianamesini dehşet içinde okudum”

1073 gündür tutuklu olan Osman Kavala ile ilgili ikinci iddianamede de ‘somut bağlantı’ ortaya konamadı, ancak suçlamalar tekrarlandı.

Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede ‘anayasayı ortadan kaldırmak’ başlıklı 309. maddeden ağırlaştırılmış müebbet hapis ve ‘casusluk’ başlıklı 328. maddeden 20 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede bu suçlamaların yanı sıra ‘yasama organına’ ve ‘hükümete karşı’ suç işlendiği vurgusunun yapılması Kavala hakkında 3 kez müebbet hapis istendiği yorumlarına yol açtı. Ancak iddianamenin sevk bölümünde Kavala için sadece 309’uncu madde uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.