Osman Durmuş hayatını kaybetti, akıllarda Oktar Babuna için başlattığı soruşturmalar kaldı

Yayın tarihi: 27 Ekim 2020 Salı 12:18 am - Güncelleme: 27 Ekim 2020 Salı 12:19 am

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Oktar Babuna’nın 120 bin kişiye ait ilik ve kan örnekleri ABD’ye kaçırmasında ona karşı çıkan Sağlık Bakanı olarak hafızalara kazınmıştı.

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 1999 – 2002 görev yapan Durmuş’un ölümü akıllara Adnan Oktar’ın ‘İyilik Meleği’ olarak bilinen Oktar Babuna’nın 120 bin kişinin ilik ve kan örneğini Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçırmasını getirdi.

Babuna, Türkiye’ye adını 1999 yılında duyurdu. Kan kanseri olan Oktay Babuna için gazete verilen ilanlarla büyük bir ilik bulma kampanyası başlatıldı. Yeterli laboratuvar olmadığı gerekçesiyle 120 bin kişiye ait kan ve ilik örnekleriABD ve Almanya’daki çeşitli kurumlara gönderildi.

HEDEF TAHTASINA OTURTULMUŞTU

Dönemin  Sağlık Bakanı Durmuş, “Kapı kapı dolaşıp para arıyorlar. Bu olay bana ikinci Titan olayını hatırlatıyor. Kan örneklerinin yurtdışına gönderilmesi, genetik şifremizin çözülmesi açısından Türkiye için stratejik tehlike oluşturur” diyerek karşı çıktı.

O dönem, bu sözlerinden ötürü tepki toplayan Durmuş, Türkiye’de toplanan kan örneklerinin Connecticut yakınlarındaki Stamford’da bulunan ‘LifeCodes’ adlı laboratuvarda rehin tutulduğunu, kan örneklerinin Türkiye’ye iade edilmemesinin ‘uluslararası dolandırıcılık’ anlamını taşıyacağını söyledi. Durmuş’un açıklamalarının ardından soruşturma başlatılırken, toplanan ilik ve kanların ABD’den iade edilmesi için girişimde bulunuldu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı, toplanan paralar nedeniyle İstanbul Valiliği kanalıyla dört kez soruşturma geçirse de bir sonuç çıkmadı.

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş hayatını kaybetti