Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) elektrik ve doğalgaz kesintisi fabrikalarda üretimi durmasına sebep oldu. 1970'lerde tüm dünyada yaşanan enerji krizinde bile sanayi işletmeleri üretime devam etmişti. Son olarak Kütahya OSB'lerdeki 106 fabrikadan 96'sında üretim durdu.
Doğalgaz depolama alanlarını büyütmesi gereken AKP iktidarı, sürekli 'Doğalgaz bulduk' müjdeleriyle! vakit geçirirken, Türkiye 70'lerdeki enerji krizinde bile yaşanmayan şekilde OSB'lerde üretimin durma noktasına geldi.
İran’ın 20 Ocak’ta gaz bağlantılarındaki teknik sorun nedeniyle 10 günlüğüne Türkiye’ye doğalgaz akışını kısacağını duyurmasının ardından, BOTAŞ 21 Ocak tarihinden itibaren fabrikaların doğalgaz kullanımını yüzde 40 kısıtlayacağını duyurmuştu. TEİAŞ da 24 Ocak’tan itibaren OSB’lerde 72 saat boyunca
elektrik kesintisi yapılacağını duyurdu.
SANAYİCİLER TEPKİLİ
Artan hammadde fiyatları, kur dalgalanmaları ve enerji zamlarının ardından sanayiciler tepkili. Üretiminde bozulabilecek malzeme kullanan fabrikalar, yemek, dezenfektan süt ürünü yapan fabrikalarda sıkıntı yaşanabileceği, ülke çapında tedarik sıkıntısı yaşanabileceği, ayrıca temel ihtiyaç maddelerine erişimde sorun olabileceği, tarım imalat ve lojistik sektörünün bu kesintilerden etkileneceği belirtiliyor.
KOCAELİ'NDE 7 SANAYİ BÖLGESİNDE 3 GÜN ÜRETİM YOK
https://tele1.com.tr/uc-gun-uretim-duracak-otomobil-sektorune-agir-fatura-551049/
Kocaeli'deki 7 organize sanayi bölgesi, üç gün boyunca üretimi durdurma kararı aldı. OSB'lerin üretimi durduracağı tarihler şöyle:
İMES OSB: 25-26-28 Ocak,
Dilovası OSB: 24-25-27 Ocak,
Gebze Güzeller OSB: 25-26-28 Ocak,
Gebze Plastikçiler OSB: 25-26-27 Ocak,
TOSB: 25-26-27 Ocak, Gebze OSB: 24-26-27 Ocak,
Makine İhtisas OSB: 25-26-28 Ocak,
Asım Kibar OSB: 25-26-28 Ocak
KÜTAHYA'DA SERAMİK ÜRETİMİ DURDU
Duvar'dan Cansu Aydemir'in haberine göre yüzde 40 doğalgaz, yüzde 90 elektrik kesintisinin yaşandığı Kütahya'da seramik üretimi durdu, cam jeneratörle devam ediyor.
Kütahya’da 106 aktif fabrikanın yer aldığı Birinci Organize Sanayi Bölgesinde kesinti yaşanırken, 30 Ağustos Sanayi Bölgesi'nde üretimin kesintisiz bir şekilde devam ettiği açıklandı. Verilen elektriğin yetersiz kalması sebebiyle seramik sektöründeki fabrikalar tamamen kapandı. Cam sektörüne üretim yapan 10 fabrika ise jeneratörle üretim yapıyor.
FIRININ SÖNMESİ BÜYÜK SIKINTI
Kütahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, seramik için gerekli fırınları söndürmenin de maliyetli olduğuna işaret etti. Fırınları söndürmemenin maliyetine katlandığını söyleyen Eskioğlu, “Fırının söndürülmesi büyük sıkıntı. Onu tekrar yakmak ya da fırının hasar alması büyük maliyetler çıkarıyor. Bu on firmamız maliyeti artırmasına rağmen sadece fırınları kapanmasın diye çalışıyor” dedi.
"BİZİ JENARATÖR DE KURTARMAZ"
Başkan Eskioğlu, jeneratörle çalışma süresinin de kısıtlı olduğuna dikkat çekti. Kesinti sürecinin 3 gün ile sınırlı kalmasını ümit ettiklerini aktaran Eskioğlu, 3 gün sonrasına ilişkin ellerinde bir bilgi olmadığını ve ilerleyen zamanlarda kesintilerin kademeli olarak devam edebileceğini öngördüklerini belirtti. Eskioğlu şunları söyledi:
“Şu an ciddi manada üretim kaybı var. Bu kayıp pek çok sorunu da beraberinde getirecek. Müşteri kayıplarımız olabilir. İç piyasadan tutun da ihracata kadar bütün gelir kaynaklarımız sıkıntıya girecek. Bizim temennimiz 3 gün ile sınırlı kalması. Şu anda sanayici bu 3 güne göre tedbirini aldı. Eğer süreç uzarsa bizi jeneratör de kurtarmaz.”