Ortaylı’dan yabancılara vatandaşlık verilmesine tepki! “Böyle enayilik olur mu”

Yayın tarihi: 25 Ocak 2023 Çarşamba 2:56 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2023 Çarşamba 2:56 pm

İlber Ortaylı Antalya’da katıldığı bir programda, yabancı uyruklu kişilere gayrimenkul yatırımı karışlığında vatandaşlık verilmesini “Böyle enayilik olur mu” diyerek eleştirdi.

Tarihçi İlber Ortaylı, Antalya’da Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen programa konuşmacı olarak katıldı. Program sırasında yabancı uyruklu kişilere gayrimenkul yatırımı karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesine değinen Ortaylı, “Böyle bir enayilik olur mu? Sen orayı sulamak için 2 nesil enflasyonda yaşamışsın. Keban Barajı, Atatürk Barajı yapacağım diye. Onlar beleş olmuyor. Enflasyonda yaşadık. Ve buna ses çıkarmıyorsun yani böyle bir ortamda tabii ki basın ilgilenmiyor böyle olaylarla” ifadelerini kullandı.

Ortaylı, şunları söyledi: “Güzel bir Antalya var. 40 sene evvel böyleydi bu. 40 yılın içinde önce olur olmaz yere herifler bina yapıyorlar. Hiç kimse de ‘Bu herif bu binayı buraya niye yapıyor? Bu benim tabiatımı kirletiyor. Ben buraya tabiat için geldim.’ demiyor. Böyle bir tuhaf bir toplum. Bunu okumuşu da böyle cahili de böyle. Sonra adam oturuyor, arazi satıyor, ev satıyor. Türk olmayana. ‘Türk olmayana’ dediğim vatandaş. Bunun niye yapıyor? Kimse sesini çıkarmıyor. Böyle bir şey olabilir mi?”

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde dahi gayrimenkul satışının bu kadar kolay olmadığını vurgulayan Ortaylı, “Evinde oturamıyorsun, ev alamıyorsun. Çok korkunç bir ülke oldu. Urfa’da arazi alıyor. Böyle bir enayilik olur mu? Sen orayı sulamak için 2 nesil enflasyonda yaşamışsın. Keban Barajı, Atatürk Barajı yapacağım diye. Onlar beleş olmuyor. Enflasyonda yaşadık. Ve buna ses çıkarmıyorsun yani böyle bir ortamda tabii ki basın ilgilenmiyor böyle olaylarla” dedi.

İlber Ortaylı’dan “siyasi yasak” eleştirisi: Manasız bir şeydir