Ortaylı: Türkiye 50 tane tıp fakültesini kaldırır ama 10 tane daha hukuk fakültesini kaldıramaz

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2019 Cuma 9:06 am - Güncelleme: 19 Temmuz 2019 Cuma 9:06 am

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim gören hâkim ve savcı adaylarına verdiği derste, hukuk sistemini eleştirdi. “Türkiye 50 tane tıp fakültesini kaldırır, çünkü bizim doktorlarımız iyi yetişmiştir. Ama maalesef 10 tane daha hukuk fakültesini kaldıramaz. Yok yetişmemişiz” dedi.

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen söyleşide 23. Dönem hâkim ve savcı adayları ile bir araya gelen Prof. Dr. Ortaylı, hukuk eğitiminin önemiyle ilgili görüşlerini hâkim savcı adayları ile paylaştı. Adaylara özel hayatlarına dikkat etmesi gerektiğini anlatan Ortaylı, “Bir kere dosyanızı mutlaka okuyacaksınız. İkincisi sağda soldaki insanlarla samimi olmayacaksınız. Osmanlı kadısı 25 akçelik en alt kademeden başlar. İki yıl bekler terfi eder sonra tekrar iki yıl ve terfi eder. İki yıldan fazla bir yerde tutulmaz. Ahali ile yüz göz olmasın diye. Bu çok önemlidir. Yani bir hukuk adamının ahali ile yüz göz olmaya başladığı zaman iş bitmiştir. Bu bir altın kuraldır. Davacı ile yemeğe çıkmayacaksınız. Mahalli halktan birinin düğününe gidemezsiniz” dedi.

ORTAYLI: TÜRKİYE 10 TANE DAHA HUKUK FAKÜLTESİNİ KALDIRAMAZ

Hukuk sistemini eleştiren Ortaylı, “Türkiye 50 tane tıp fakültesini kaldırır, çünkü bizim doktorlarımız iyi yetişmiştir. Alanlarında çok iyi olan doktorlarımız, baytarlarımız, kimyagerlerimiz, profesörlerimiz var. Ama maalesef 10 tane daha hukuk fakültesini kaldıramaz. Yok yetişmemişiz. Hukuk tarihçisi yok, Roma hukukçusu yok. Dersi kaldırmaya kalkıştılar. Olur mu Roma hukuku, hukuk tarihi, hukuk felsefesi kalkar mı?” diye konuştu.

Katılımcıların isteği üzerine kitaplarını da imzalayan Ortaylı’ya Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Mühittin Özdemir tarafından Fatih Sultan Mehmet’in heykeli hediye edildi.