Ortaokullarda din dersi dayatması!

Yayın tarihi: 8 Ocak 2020 Çarşamba 10:54 am - Güncelleme: 8 Ocak 2020 Çarşamba 10:54 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kindar ve dindar” nesil talebinin ardından MEB’e bağlı eğitim kurumlarında çağ dışı uygulamalar devam ediyor. Son yıllarda birçok okulda istedikleri dersi çeşitli gerekçelerle seçemiyor ve “dini içerikli” dersleri seçmeye zorlanıyor.

Ortaöğretim kurumlarında “seçmeli ders” seçimi yarın sona erecek. Öğrenciler, son yıllarda birçok okulda istedikleri dersi çeşitli gerekçelerle seçemiyor ve “dini içerikli” dersleri seçmeye zorlanıyor. Bunun son örneği Balıkesir Burhaniye’de yaşandı. Burhaniye Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, 6 Ocak’ta, ilçedeki tüm okul müdürlüklerine gönderilen yazıda, “Seçmeli derslerden olan Kuranı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin öğrencilerimiz tarafından seçilmesi ile ilgili okul müdürlüklerimizce gerekli hassasiyet ve özenin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” denildi.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Bu duruma tepki gösteren Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın atadığı liyakatsız il, ilçe MEB müdürlerinin AKP’nin eğitim sistemindeki tüm okulların ‘gizli’ imam hatip ortaokulu -lisesi yapma girişiminin ne yazık ki yeni bir örneği ile karşı karşıyayız” dedi.

ÇAĞDAŞ, LAİK EĞİTİM

Yıldırım’ın bu konudaki açıklaması şöyle:

“Öğrencilerin imam hatip okullarına gitmesi için bütün öğrencilere burs – ulaşım – kredi desteğine rağmen okulların boş kalması ve de mezunlarının ulusal, uluslararası sınavlardaki başarısızlıkları ortada dururken bilimsel eğitimi odak yapmaları gereken idareciler, görünen odur ki kendilerini atayan kişilere kendilerini ispatlama yarışına devam ediyorlar.

Eğitim-İş Sendikası olarak çocuklarımızın gelişimlerini olumsuz etkileyen bu tür gereksiz ders seçimlerine zorlayıcı baskıyı sürdüren adı – statüsü – konumu ne olursa olsun hem kamuoyu önünde hem de adli yönde yapılacak her türlü girişimi yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye’nin tek kurtuluş çaresinin bilimsel – çağdaş – laik eğitim sisteminin tüm Türkiye’de uygulanmasından geçtiğinin bilinmesi gerekiyor.”

HUTBELER, PAKETLER

Okullardaki seçmeli ders seçim sürecinde yaşanan bu durum, geçen öğretim yıllarında da farklı metotlarla uygulanmış, öğrenci ve velilerin tepkisini çekmişti. Dini içerikli olmayan dersleri seçmek isteyen öğrencilere “öğretmen yok” yanıtı verilmiş, kimi okullarda müdrler tarafından oluşturulan “paket seçmeli ders programları”nın tamamı “seçmeli din” derslerinden oluşmuştu.

Seçmeli din dersleri için camilerde hutbeler okutulmuş, müftüler ve imamlar, çocuklarının bu dersleri seçmesi için velilere “hatırlatma” yapmıştı.