Orta Doğu’da gerginlik büyüyor! Hamaney ‘intikam’ dedi

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 12:40 pm - Güncelleme: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 9:18 pm

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başsağlığı dileklerini paylaşarak “Hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracaktır.” dedi. Öte yandan İran’dan da peş peşe intikam açıklamaları geldi.

 

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran’da suikaste uğradı. Suikast sonrası tüm dünyadan ve Ankara’dan peş peşe açıklamalar geldi.

Hamas Lideri İsmail Heniyye’nin suikastının detayları ortaya çıktı

HAMANEY’DEN İNTİKAM AÇIKLAMASI

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye yönelik suikastın İran’da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini ve İsrail’den Heniyye’nin intikamını almayı vazife kabul ettiklerini söyledi.

Hamaney, Hamas lideri Heniyye’ye Tahran’da düzenlenen suikasta ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Suikastın İran’da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini belirten Hamaney, “Suçlu ve terörist Siyonist rejim, değerli misafirimizi evimizde şehit ederek bizleri üzdü ancak aynı zamanda kendisine ağır bir ceza da hazırladı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Cesur lider” olarak adlandırdığı Heniyye’ye düzenlenen suikast nedeniyle taziye dileğinde bulunan Hamaney, “İslam ümmetine, direniş cephesine, yiğit ve gururlu Filistin milletine ve özellikle Şehit Heniyye’nin ailesine, hayatta kalanlara ve onunla birlikte şehit olan arkadaşı için başsağlığı ve Allah’tan bu şehitlerin derecelerini yükseltmesini diliyorum.” dedi.

Hamaney, “İran topraklarında şehit edilen Heniyye’nin kanının intikamını almayı vazifemiz kabul ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İRAN CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN: “İŞGALCİ TERÖRİSTLERİ ALÇAKÇA EYLEMLERİNDEN DOLAYI PİŞMAN EDECEĞİZ”

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin, Tahran’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye suikast düzenleyen “işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğini” söyledi.

Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İran, Kudüs Şehidi İsmail Heniyye’nin yasını tutuyor.” ifadesini kullandı.Meclis’te kendisi için düzenlenen yemin töreninde bir araya geldiği Heniyye’yi “Filistin direnişinin cesur yoldaşı” olarak adlandıran Pezeşkiyan, “İki onurlu millet olan İran ve Filistin arasındaki bağ eskisinden güçlü olacak. Mazlumların direnişi her zamankinden daha kuvvetli şekilde savunulacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Saldırının İran’ın toprak bütünlüğünü de hedef aldığını belirten İran Cumhurbaşkanı, “İran, toprak bütünlüğünü, izzetini ve şerefini savunacak ve işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir.” ifadelerini kullandı. Pezeşkiyan, açıklamasının sonunda Kur’an- Kerim’den “Şüphesiz Allah, aziz ve intikam sahibidir.” ayetini paylaştı

NETANYAHU’DAN İLK AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Haniye’nin öldürülmesinin ardından ilk kez konuştu. Akşam saatlerinde açıklama yapan Netanyahu, Haniye’den doğrudan bahsetmeden “İran’ın vekil güçlerine ağır bir darbe indirdik” dedi.

Netanyahu ayrıca, “İsrail kendisine saldırganlık gerçekleştirenlere ağır bir bedel ödetecektir. Her türlü tehdide, her türlü senaryoya karşı hazırlıklıyız” ifadelerini kullandı.

Netanyahu sessizliğini bozdu: Her türlü senaryoya hazırız

ABD’DEN HANİYE SUİKASTINA İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA

ABD’den Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutta suikast sonucu öldürülmesinin ardından ilk resmi açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Gazze’de ateşkes artık zorunluluk” dedi. Blinken, suikasttan haberdar olmadıklarını da öne sürdü.

ABD: HABERLERİ GÖRDÜK

CNN’de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, ” İsmail Haniye ‘nin İran’da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük.” ifadesi kullanıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Heniyye’nin ölümünün ardından İsrail’e yönelik bir saldırı olması halinde ABD’nin İsrail’i savunmaya yardım edeceğini açıkladı. Austin, Hamas lideri İsmail Heniyye’nin İran’da öldürülmesinin ardından bölgedeki gerginliği azaltmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

RUSYA: HANİYE SUİKASTI SİYASİ CİNAYET

Bogdanov, Rus RİA haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye Tahran’da gerçekleştirilen suikasta tepki gösterdi. Söz konusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, “Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: ŞİDDETLLE KINIYOR VE LANETLİYORUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye’nin öldürülmesinin ardından ilk açıklamasını yaptı. Erdoğan, paylaşımında İsrail’e tepki gösterirken, “Gazze’deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail’in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasının tamamı ise şöyle:

“Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır. Daha önce Şeyh Ahmed Yasin’e, Abdülaziz El Rantisi’ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise, İsmail Heniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır.

İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze’deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail’in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır. Bunun için Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz.

1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Menfur saldırı sonucu şehit olan kardeşim İsmail Heniye’ye Allah’tan rahmet; ailesine sabır, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz ile İslam alemine başsağlığı diliyorum. Rabbim cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin.”

DEVLET BAHÇELİ: HANİYE’NİN KATLEDİLMESİ VAHİM SONUÇLAR DOĞURACAK

Ankara’dan art arda tepkiler gelmeye devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı yayımladı.

Bahçeli “Bu sabah Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da ikamet ettiği meskun mahalde uğradığı hunhar suikast neticesinde şehit olması Ortadoğu’yu saran kaosu çok daha derinleştirecektir.” diyen Bahçeli, “İsrail’in Gazze’ye ve nihai aşamada Lübnan’a yönelik saldırılarına eşzamanlı olarak İsmail Haniye’nin katledilmesi hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracaktır. Mezkur suikastin İsrail Başbakanı’nın ABD ziyareti sonrasında, üstelik Tahran’da gerçekleşmesi tesadüfi olmasa gerektir. Terör eylemini yapan kadar siparişi ve ihaleyi veren, destek sağlayan, ortam açan elbette ağır sorumluluk altındadır.” dedi.

 

Kaynak: TELE1