Ormancılık Haftası’nda talan edilen ormanlar teker teker anlatıldı

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 10:07 am - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 10:09 am

21 Mart Dünya Ormancılık Haftası etkinlikleri, Kuzey Ormanları Savunması, Türkiye Ormancılar Derneği ve KESK Tarım Orkam Sen tarafından 20 Mart’ta düzenlenen basın açıklaması ile başladı.

Kadıköy rıhtımda Karaköy İskelesi’nde düzenlenen basın açıklamasında Kuzey Ormanları’nın Muhafaza Ormanı ilan edilmesi talebi dile getirildi. Yaşam savunucularının katıldığı eylemde Validebağ Gönüllüleri, Don Kişot Bisiklet Kolektifi, DAYKO Vakfı, TEMA, Greenpeace, İklim Adaleti Koalisyonu, Validebağ Savunması, İklim Öncüleri, İkizdere Gönüllüleri, Saros Gönüllüleri katıldı. Eylemde “Ormanlar sermaye değildir, “Ormanıma suyuma Saros’uma dokunma”, “Kanala talana betona hayır”, “Kömürün karasını değil zeytinlikleri savunacağız” sloganları atıldı.

İşte Karaköy İskelesi’nde yapılan basın açıklamaslı:

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından, ormanları korumak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede de sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart günü, 1971 yılında Dünya Ormancılık Günü olarak ilan edilmiş; ülkemizde de 1975 yılından itibaren Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Bilindiği gibi, uygulanan yanlış politikalar sonucu İstanbul’un nüfusu hızlı bir şekilde artmış, resmi rakamlara göre 20 milyona ulaşmıştır. 5100 km2’lik alanı ile Türkiye’nin yaklaşık 1/150’ini oluşturan İstanbul’un nüfus oranı, komşu ülkelerden gelen göç dalgası ile ülke nüfusunun 1/4’ine ulaşmıştır. Kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı, Avrupa ülkelerinde 20-30 m2 iken İstanbul’da bu rakam 1 m2 civarına düşmüştür.
Son yıllarda, çözüm olarak sunulan ancak; bugün her kar yağışında işlevsiz hale gelen İstanbul Havalimanı gibi ya da hala savunusu yapılan Kanal İstanbul gibi var olan mega projelerin her biri, birer çözüm değil, rantı aşırı derecede yükselten ve nüfus artışını tetikleyen birer “mega sorun” haline gelmiştir. Binlerce ağacın kesilmesine Tarım ve Mera alanlarının yok edilmesine, doğal yaşam alanlarının bozulmasına rağmen hala ısrarla savunulan bu projelerin neden olduğu sorun, kent sınırını aşarak Marmara Bölgesinin tamamında Sakarya’dan İğneada’ya kadar tüm doğal ekosistemlerin sorunu haline gelmiştir.

“50 BİN HEKTAR ORMAN KAYBOLDU”

Marmara Bölgesi içerisinde, sadece İstanbul’da son 20 yılda yaklaşık 50.000 hektar ormanlık alan kaybı yaşanmıştır; yani orman tahribatı mega projelerle katlanarak artmıştır. Yakın gelecekte, bu projelerin çevresinde oluşacak rantı da eklediğimizde rakamlar en az 3-4 kat daha artacaktır.

ZEYTİNLİKLERİN TALANI

Diğer yandan ormanlık alanlarda verilen çok sayıda izinlerle, taş-kum ocağı, madencilik vb uygulamalar ile ülke toprakları delik deşik edilmiş ve ormanlık alanlara büyük zararlar verilmiştir ve verilmeye devam edilmektedir. Tüm bu olumsuzluklar yeterli değilmiş gibi 1 Mart 2022 tarihinde çıkarılan ve Maden Yönetmeliğine eklenen bir madde ile Zeytinlik Alanların kömür madenciliği için yok edilmesinin önü açılmıştır. Söz konusu maddeye göre “Zeytinliklerde madencilik faaliyetleri yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin tesisler inşa edilebilecektir”.
Hemen arkasından Resmi Gazetenin 5 Mart 2022 tarihli sayısında yayımlanan, “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte” yapılan son değişiklik ile, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, sadece bilimsel araştırmalara konu edilebilecek ve hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyen “Kesin korunacak hassas alanlar”, yine “Kamu Yararı” ve “Zorunluluk” gerekçeleriyle atık su, içme suyu, doğalgaz ve elektrik hatları; ulusal güvenlik için zaruri tesisler gibi faaliyetler ile balıkçılığa açılmıştır.

“BUNLAR EKOKIRIM KAPSAMINA GİRER”

Kısaca; Doğayı, insanı, gelecek nesilleri, yaşamı hiçe sayma pahasına ne yapsak da bütün yaşam alanlarını ranta açsak diye hesaplar yapılıyor. Doğal Varlıklarımıza yönelik bu tür talanlar Ekokırım kapsamına girer.

İklim krizinin, önü alınamayan orman yangınları, ani hava olayları, şiddetli yağışlar, fırtınalar ve beraberinde oluşan seller gibi afetlerle kendini yoğun bir biçimde hissettirdiği bu günlerde,
Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi,
Kuzey Ormanları Savunması

Tarım Orkam-Sen İstanbul Şubesi olarak;

ÇAĞRI YAPILDI

İstanbul ve çevresi illerin yaşam kaynağı olan Ormanların bugüne kadar hızlı Nüfus artışı ve Plansız yapılaşma ve Kentleşme, Mega Projeler, Ormancılık dışı uygulamalar, Aşırı Odun Üretimi, Madencilik faaliyetleri, Rant projeleri ile birçok tehdit altında olduğunu ve var olma mücadelesi verdiğini biliyor ve gelecek kuşaklara aktarılmasının zorunlu olduğunu vurguluyoruz.
“Orman ekosistemlerinin devamlılığının bozmadan yönetilmesi” ilkesinden ödün vermeden ormanların donanımlı ve liyakatli yöneticiler eliyle aklın ve bilimin ışığında yönetilmesini ve geleceğe aktarılmasını savunuyoruz.

Bu nedenle;’ 21 Mart Dünya Ormancılık Haftasını/Gününü bu Basın Açıklaması ile başlatıyor ve etkinliklerimizin Hafta içinde Sergi, Konferans, Forum, İlköğretim Okullarında Doğa ve Çevre sunumları, Doğa Yürüyüşleri ile devam edeceğini duyuruyoruz. Ana Teması İstanbul ve Çevresindeki Kuzey Ormanlarının Tümüyle Muhafaza Ormanı ilan edilmesi üzerine kurguladığımız bu etkinliklere, yurttaşlarımızı katılmaya, ormanlar ve özellikle ekosistem konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyor, daha yaşanabilir ve yeşil bir dünya özlemiyle 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nü ve aynı zamanda Halkımızın Nevruz’unu kutluyoruz. 20.03.2022