Orman yangınlarında son durum! ‘Datça’daki yangın kontrol altında’

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2022 Perşembe 8:11 am - Güncelleme: 14 Temmuz 2022 Perşembe 1:20 pm

Muğla Datça’da çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı açıklandı. Yangının çıkış nedeni ‘elektrik trafosu’ olarak duyurulurken, ‘Kullanılamaz’ denilen THK uçakları da Datça’daki yangına müdahale etti. Bu arada Çeşme ve Bergama yangınların da söndürüldüğü duyuruldu.

Datça’nın Mesudiye Mahallesi, Hava Radar mevkiindeki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları fark eden çevredekiler, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne durumu bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 5 söndürme uçağı, 9 helikopter, 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer ve çok sayıda orman işçisi sevk edildiği açıklandı. Söndürme çalışmalarına askeri birlikler, çevredeki sitelerin yangın söndürme ekipleri ile bazı inşaat firmalarının beton mikserleriyle de destek verildi.

Çeşme yangını kısmen kontrol altında! Çıkış nedeni açıklandı

2 BİN 500 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Tedbir amacıyla Datça- Palamutbükü kara yolu trafiğe kapatıldı. Mesudiye Mahallesi’nin Döşeme, Mezgit, Ovabükü ile Hayıtbükü mevkiilerinde 450 hanede yaşayan 2 bin 500 vatandaş ile 38 büyükbaş ve 45 küçükbaş hayvan tahliye edildi. Havanın kararmasıyla birlikte havadan müdahaleye ara verdi.

KİRİŞÇİ: TRAFO KAYNAKLI

Dün gece bölgede incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangına gece görüşe sahip iki helikopterin de katıldığını açıkladı. Bakan Kirişçi, ilk belirlemelere göre yangının çıkış nedeninin elektrik trafosundan kaynaklı olduğunu belirtti.

Rüzgar etkisini azaltırken, tek nokta olan Kızılbük mevkisinde yangının kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediliyor.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER VE ‘KULLANILAMAZ’ DENİLEN THK UÇAKLARI SAHADA

Datça’daki orman yangınında havanın kararmasıyla birlikte karadan müdahale yoğunlaştı. Bölgeye takviye kara ekipleri sevk edildi. Gece boyunca müdahale sürdü. Havanın aydınlanmasıyla havadan yapılan yoğun müdahale yeniden başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin ilk defa Datça’da kullanılacağını söylediği gece görüş sistemine sahip iki yangın söndürme helikopteri de çalışmalara katıldı. Bu arada geçen seneki yangınlarda “Kullanılamaz” denilen THK uçakları da yangına müdahale etti. Helikopterler alevlerin üzerine aralıksız olarak sorti yaparak söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

KİRİŞÇİ: DATÇA’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça’daki yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Kirişci, öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada 4’ü ağır 10 evin hasar gördüğünü, 7 kişinin tedavi edildiğini ve can kaybı olmadığını söyledi.

BELEDİYE İHTİYAÇ LİSTESİNİ PAYLAŞTI

Datça Belediyesi de yangın nedeniyle “sandviç, su, ayran, göz damlası, ağrı kesici, powerbank, konserve gıda, plastik çatal-kaşık” gibi ürünlerin yer aldığı bir ihtiyaç listesi paylaştı.

İZMİR BERGAMA’DA YANGIN

Bir yangın haberi de İzmir Bergama’dan geldi. İlçeye bağlı Sağancı Mahallesi’ndeki makilikte sabah saatlerinde yangın çıktı. Yangına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 2 helikopter ve 5 arazözle müdahale ediliyor.

Yangın, bölgedeki bir süt fabrikasına sıçradı. Fabrikada samanlıkların ve hayvan damlarının yandığı belirtildi. Tesis görevlilerinin yangını fark edip, meraya salmasıyla hayvanlar, yangından kurtuldu. Ayrıca 2 TIR, yanarak hasar gördü. Yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

Yoğun duman nedeniyle Bergama-Dikili yolu da ulaşıma kapandı.

ÇEŞME YANGINI KISMEN KONTROL ALTINDA

İzmir Çeşme’de çıkan orman yangınının ise kısmen kontrol altına alındığı duyuruldu. Yangınla ilgili 2 kişi gözaltında bulunurken, valilik yangının çıkış nedenini “Yangının bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapım çalışmaları sürdürülen hayvan barınağında çalışan işçilerin kaynak makinesi kıvılcımlarından çıktığı belirlenmiştir. Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine olayla ilgili 7 inşaat işçisi yakalanmış ve haklarında tahkikat başlatılmıştır” diyerek açıkladı.

Datça’da orman yangını! Alevler yayılıyor