Orman yangınlarında son durum: Bakan’dan açıklama

Yayın tarihi: 19 Haziran 2024 Çarşamba 8:38 am - Güncelleme: 19 Haziran 2024 Çarşamba 7:58 pm

Çanakkale, İzmir, Uşak ve Manisa’da orman yangını çıktı. Yangınlar nedeniyle çok sayıda yerleşim yeri tahliye edildi. Uşak’ta halen süren yangınlara ekipler müdahale ediyor.

Çanakkale, İzmir, Uşak ve Manisa’da orman yangını çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki yangınla mücadelede sorunlu tek alanın kaldığını, alevlerin ilerlemesinin durdurulduğunu, enerjisinin büyük ölçüde azaltıldığını, ancak rüzgar çok yoğun olduğu için “tamamen kontrol altında” diyemediklerini söyledi.

Çanakkale’deki yangın bölgesinin büyüklüğüne değinen Yumaklı, “Yangından etkilenen alanın yaklaşık 575 hektar olduğunu tahmin ediyoruz. İncelemeler bittiğinde kesin rakamları söyleyeceğiz. Bunun yaklaşık 340 hektarlık alanı orman, geri kalanı orman dışı bölüm. İlerleyen saatlerde ‘kontrol altına alındı’ haberini vereceğimizi umuyorum” dedi.

Yumaklı Uşak’ta dün saat 18.30’da çıkan yangını kontrol altına alma çalışmasının da sürdüğünü belirtti.

İzmir Dikili ile Manisa’daki yangın da kontrol altına alındı. İzmir Urla’daki yangın ise devam ediyor

İşte il il tüm gelişmeler…

ÇANAKKALE’DEKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nda ilçeye bağlı Kumköy yakınındaki Akbaş mevkisindeki ekili arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının anız yakılmasıyla başlayarak ormana sıçradığını belirtti. Alevler kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 2

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce, çevredeki birçok yerleşim yerinden dumanı görülebilen yangının çıktığı yere ekipler sevk edildi. Yangına 9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edilen yangına havanın kararmasıyla birlikte 1 gece görüşlü helikopter, 94 arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçları ile 540 personel müdahale edildi.

Çanakkale’de orman yangını! Anafartalar köyü tahliye edildi

Çanakkale’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, havadan helikopter ile bölgede yaptığı incelemenin ardından Çanakkale Savaşları Destanı Tanıtım Merkezinde konuşlu Orman Genel Müdürlüğüne ait Yangın Yönetim Aracında bilgi aldıktan sonra yangınla ilgili son durum hakkında açıklama yaptı.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 3

Bugün 42 adet orman yangını olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu orman yangınlarının 22’si orman içinde, 20’si de orman dışında gerçekleşti. 5 adet yangın bizim üst risk grubunda dediğimiz yangın türünden gerçekleşti. Burdur, Çanakkale, Sakarya, Manisa ve Uşak. Şu anda içinde bulunduğumuz Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde devam eden bir yangın söz konusu. Yine Uşak’ta devam eden bir yangınımız var. Diğerlerinin hepsi kontrol altına alındı” dedi.

Eceabat’taki yangınla alakalı ilk tespitin saat 16.05’te yapıldığını aktaran Bakan Yumaklı “16.11’den itibaren müdahale başladı. 9 uçak, 6 helikopter ile başlamıştık. Şu anda hava araçlarımız gün batımı nedeniyle inmek durumunda kaldı. 1 gece görüş helikopteriyle devam etmiş olacağız mücadeleye. Şu anda 94 adet arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçlarımız ve 540 personelimizle mücadeleye devam ediyoruz. Büyük Anafartarlar Köyü’nü tedbiren boşaltılmasını istemiştik. Onun dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit eden bir husus yok. Bu köyden de herhangi şekilde sağlık sorunu yaşayan yada can ve mal kaybı söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 9

‘300 HEKTARLIK ALAN ETKİLENDİ’

İlk tespitlere göre 300 hektarlık bir alanın etkilendiğini söyleyen Yumaklı “Uşak’taki yangınla ilgili de bilgi vermek istiyorum. Saat 18.30’da başladı. 8 dakika sonra ilk müdahale başlandı. 1 helikopter, 33 kara aracı ve 161 personelle burada mücadeleye devam ediliyor. Elbette bunu sıklıkla dile getiriyoruz. Yangınla mücadelede sizin kabiliyetiniz, ülkenizin kapasitesi elbette çok mühim ve çok şükür ki bu konuda herhangi bir problemimiz yok. Ancak biz yangının çıkmamasını önceliyoruz ve başarının burada olduğunu her seferinde dile getiriyoruz. Ancak maalesef iklim değişikliğinin son derece büyük etkilerini yaşadığımız bu günlerde hele ki Akdeniz Havzası’ndaki ülkemizin bundan çok daha fazla etkileneceğini de düşündüğümüzde çok daha fazla ihtimam göstermemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum” dedi.

Yumaklı daha sonra yangın bölgesine geçti. Büyükanafartalar yangınının yanında Değirmendüzü Mahallesi’nde de yangın çıktı. Yetkililerden bilgi alan Yumaklı ardından Değirmendüzü Mahallesi’nde bulunan vatandaşlarla bir araya geldi.

ANAFARTALAR KÖYÜ TAHLİYE EDİLDİ

Valilikten yapılan açıklamada, yangın nedeniyle önlem amacıyla Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünün tahliye edildiği belirtildi. Ayrıca Kumköy ve Büyükanafarta köyleri arasındaki yol ulaşıma kapatıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’na girişler de ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 10

ÇANAKKALE BOĞAZI’NDA TEK YÖNDE ULAŞIM ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı “Çanakkale Boğazı gemi trafiği, orman yangınının devam etmesi nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecektir” açıklamasını yaptı.

HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI

Çanakkale’deki yangın 14 saattir devam ediyor. Yangına dün havadan 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve kara aracının yanı sıra 540 personelle müdahale edildi. Şiddetli rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamayan orman yangınında gece ise 1 gece görüşlü helikopter, 94 arazöz ve kara aracı ve 540 personelle müdahale devam etti. Havanın aydınlanmasıyla birlikte 2 uçak ve 2 helikopterle yangın söndürme çalışmalarına destek verilmeye başlandı.

Bakan Yumaklı, Çanakkale’de çıkan yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Yumaklı, Çanakkale Boğazı’nda kapatılan gemi trafiğinin açıldığını duyurdu.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 12

İZMİR DİKİLİ’DEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir’de Çandarlı Mahallesi’ndeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Rüzgarın şiddetiyle yayılan yangın, çevredeki sitelere yaklaştı. Site sakinleri tedbir amacıyla evlerinden çıktı.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 14

Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan yangının bir sitenin alt kısmında bulunan otluk alanda çıktığını ve zeytinlik alana sıçradığını söyledi. Yangının rüzgarın etkisiyle genişlediğini belirten Budan, “Denizden de esen çok şiddetli bir rüzgar var. Çandarlı ve Denizköy Mahallesi yakınlarında şu an yangın sürüyor. Alan geniş ve yayılıyor. Ekiplerimiz yangını kontrol altına almaya çalışıyor” dedi.

Yangına müdahale gece boyunca sürdü. Havanın aydınlanmasıyla 2 uçak ve 2 helikopterle yangın söndürme çalışmalarına destek verildi. Ekiplerin çalışmasıyla yangın kontrol altına alındı.

İZMİR URLA’DA ORMAN YANGINI

İzmir’in Urla ilçesindeki makilik alanda yangın çıktı. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

UŞAK’TA ORMAN YANGINI: EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Uşak merkeze bağlı Köprübaşı Mahallesi yakınındaki ormanda saat 18.00 sıralarında yangın çıktı. Duman yükseldiğini gören vatandaşlar durumu itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, alevlerin kontrol altına alınması için çalışma başlattı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

Uşak Vali Vekili Önder Can, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu ve Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül, yangın bölgesinde incelemede bulundu. Can, gazetecilere yaptığı açıklamada dün akşam saatlerinde alınan yangın ihbarının ardından ekiplerin hızla bölgeye sevk edildiğini söyledi.

Yangının rüzgarın da etkisiyle sık sık yön değiştirerek hızla büyüdüğünü ve ormanlık alana sıçradığını belirten Can, “Uşak merkeze bağlı Köprübaşı, Kıran ve Akbulak köyü ekili araziler ve hasat yapılan bölge civarında yangın ihbarı alındı. Aşırı sıcaklık ve sık sık yön değiştiren rüzgar nedeniyle bu yangın ormanlık alanlara da sıçradı. Çevre mahalle ve köyleri tehdit edecek şekilde bir dönem büyüdü” dedi.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 18

Yangın bölgesine yakın köylerdeki bazı evlerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini dile getiren Can, şunları kaydetti: “AFAD ve jandarma ekiplerimiz tarafından Köprübaşı köyüne bağlı Hacışerifler Mahallesi’nde 6 hane, Velibeyler Mahallesi’nde 10 hane, Karaköse köyü Çamurak Mahallesi’nde 10 hane tedbir amaçlı boşaltıldı. Bu evlerde herhangi bir zarar şu an itibarıyla bulunmamaktadır. Gündüz saatlerinde hava şartları uygun olduğunda bir helikopterle havadan müdahale edilmiş, havanın kararmasıyla beraber şu an itibarıyla 495 personel, 107 araç ve iş makinesiyle yangına müdahale edilmektedir. Rüzgarın da şu an hızının azalmasıyla birlikte inşallah sabah saatlerine kadar kontrol altına almayı umuyoruz.”

MANİSA’DA YANGIN

Manisa’da Spil Dağı’nda Sultanyaylası ile Turgutalp mahalleleri arasındaki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri sevk edildi.

Yangına 2 uçak, 1 helikopter, 9 arazöz, 4 su ikmal aracı, 1 dozer ve 5 itfaiye aracıyla müdahale edildi.

Yangın, ekiplerin yaklaşık 2 saatlik çalışması sonucu kontrol altına alındı.

Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışması sürüyor.

BİR GÖZALTI

Öte yandan yangının, orman yakınlarındaki arazisinde piknik yapan H.H.Ç’nin (38) yaktığı mangal ateşinin otluk alana sıçraması nedeniyle çıktığı iddia edildi. H.H.Ç, jandarma ekiplerince gözaltına alındı.

(İHA-AA-DHA)

 

Kaynak: HABER MERKEZİ