Çökertme Koyu küle döndü: 6 ilde 11 yangın devam ediyor

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2021 Salı 8:37 am - Güncelleme: 4 Ağustos 2021 Çarşamba 1:37 am

Türkiye’de 6 ildeki toplam 11 yangına müdahale sürüyor. Son olarak Aydın’ın Karacasu ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktığı öğrenildi. 

Orman yangınları 7. gününde. Antalya ve Muğla’da devam eden yangınların ardından bazı mahalleler tahliye edildi. Yurttaşların yoğun gayreti ile yangına müdahale edilirken Muğla Milas’ta çıkan yangın rüzgarın şiddetiyle etkisini daha da arttırdı. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptığı açıklamada yangının kritik seviyeyi aştığını ve siteler bölgesine yaklaştığını duyurdu. Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye genelinde çıkan yangınlardan 152’sinin kontrol altına alındığı, 6 ilde ise 11 yangının devam ettiği aktarıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pakdemirli önceki gün yaptığı açıklamada “Devam eden yangınlarda toplam 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ile 5200 personelimiz görev yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.

THK uçakları bakın nereden çıktı

YANGINLARDA SON DURUM

Muğla’nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 5 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.

Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 100 kişilik grup da Marmaris’te söndürme çalışmasına katılıyor. Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, ve arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

ÇÖKERTME

Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan yangın 3. günde Çökertme Koyu’nu tamamen sardı. Eşsiz koyun yanmış ağaçlarla ve duman altındaki görüntüsü ise yürekleri sızlattı. Çökertme’deki alevlerin söndürülememesinin en büyük nedeni olarak ise birkaç gündür hissedilen denizden esen meltemin yerini nereden estiği belli olmayan yöresel tabirle Deli Mehmet adlı rüzgara bırakması gösteriliyor. Öte yandan bölgedeki tüm turizm tesisleri ve plajlar kapatıldı.

Muğla’nın Bodrum ilçesi Ören Mahallesi’nden yaklaşık 20 km uzaklıktaki Bozcalı ile Çökertme Koyu arasında çıkan yangının büyümesinin sebebi olarak denizden esen meltemin yerini her yönden esen rüzgarın alması gösteriliyor.

MANAVGAT

Yangının ilk başladığı yer olan ilçede, mücadele halen devam ediyor. İlçede Beydiğin Mahallesi’nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Kızıldağ Mahallesi’ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Kızıldağ Mahallesi’nin tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı. Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı.

GÜNDOĞMUŞ

Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına gece de devam ediliyor. Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz’da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

MARMARİS

Marmaris’te TOMA’lar da alevlere su sıkarak söndürme çalışmalarına katıldı. Gökova Körfezi’ne kadar ulaşan yangında ise karayolunu aşan alevlere müdahale ediliyor.

KÖYCEĞİZ

Köyceğiz ilçesinde 5 gündür devam eden yangın Ağla Mahallesi’ne doğru ilerliyor. Yangının dumanları kilometrelerce uzaktaki Denizli’nin Çameli ilçesinden gözüküyor.

KAVAKLIDERE

Kavaklıdere ilçesi Nebiköy mevkiinde akşam saatlerinde yangın çıktı. Yangına ilk olarak vatandaşlar müdahale ederken, itfaiye ve orman ekipleri de bölgeye sevk edildi.

SÜTÇÜLER

Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon Milli Park alanında, öğle saatlerinde başlayan orman yangınının ilerlediği belirtildi. 2 yangın söndürme helikopteri ve 2 uçağın yanı sıra itfaiye araçları, arazözler ile yangın söndürme tanklarının kullandığı çalışmalara askeri personel de destek veriyor.

GÜNEY

Pakdemirli son yaptığı açıklamada, Denizli’nin Güney ilçesinin Türlübey köyünde başlayan orman yangınının kontrol altına alındığını söyledi.

AA 5 yıl önce Türk yangın söndürme uçaklarıyla böyle övünüyordu

 

ALEVLER YERLEŞİM YERİNE İLERLİYOR
Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyü yakınlarında bulunan Yazılı Kanyon mevkiinde, öğle saatlerinde orman yangını başladı. Yangını görenler itfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sevk edildi. Ekipler, yangına müdahale ediyor.

BULDAN’DA YANGIN
Denizli’nin Buldan ilçesi Türlübey Mahallesine yakın ormanlık alanda yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevleri fark eden vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangının başladığı noktaya yakın olan vatandaşlar ise yardıma koştu. Çevre illerden takviye ekiplerin yola çıktığı öğrenildi. Buldan Belediyesi hoparlöründen ise vatandaşların yardımı istendi. Yapılan anonsta, yangın noktasına yardıma gelecek kişiler için araç kaldırılacağı duyuruldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Denizli Buldan güney yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.”

 

ÇÖKERTME KOYU KÜLE DÖNDÜ: PLAJLAR KAPATILDI

 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, twitterda yaptığı açıklamada, “Eyvah… Yangın kritik eşiği aştı ve siteler tarafına geçti. Böyle olacağı belliydi… Sinirimden ağlayacağım…” ifadelerini kullandı.

Tokat yangının sitelere ulaştığını duyurdu.

29 Temmuz’da Yunanistan’ın yardım teklifi Türkiye tarafından reddedilmiş

Milas Belediye Başkanı: Çökertme diye bir yer kalmadı

Bodrum Yeniköy’de yangının sitelere ulaşmaması için yoğun çaba sarf ediliyor.

 

3 UYGULAMA NOKTASI OLUŞTURULDU

Her yönden esen rüzgârın yangını karıştırması nedeniyle bütün koy alevlerle kaplandı. Milliyet’in haberine göre Çökertme Koyu’nda 3 uygulama noktası oluşturan jandarma ekipleri ise, sadece söndürme amaçlı araçlar ve su tankerlerinin bölgeye geçişine izin veriyor.

TÜM TESİS VE PLAJLAR KAPATILDI

Kıyı şeridindeki tüm turizm tesisleri ve plajlar ise kapatıldı. Plaj işletmecisi Aykut Güney, 10 Ağustos’a kadar büyük işletmelerin randevularını iptal ettiğini söyledi.

UŞAK’TA YANIYOR

Uşak’a bağlı Sorkun köyü yakınlarındaki Çokkozlar mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Uşak Orman İşletme Müdürlüğü ile jandarma, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangın söndürme çalışmalarına köylüler de destek veriyor.

BARIŞ ATAY: HEPİNİZ İZLEYİN

TİP Milletvekili Barış Atay yangın bölgesinden paylaştığı videoya AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi etiketleyerek, “Yarım saat önce geldiğiniz ve hiçbir şey yok deyip gittiğiniz yer. İzle! Hepiniz izleyin. 10 dk içinde siteye sıçradı yangın… #ÇökertmeYanıyor” dedi.

ÖREN’DEN GÖRÜNTÜLER

Muğla’nın Milas ilçesinde devam eden yangının, ilçeye bağlı Ören Mahallesi’ne doğru ilerlediği bildirilmişti. İşte Ören’den son görüntüler…

“HELİKOPTER DÜŞTÜ” İDDİALARINA YANIT GELDİ

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yangın söndürme helikopterinin düştüğü iddiasını yalanladı. OGM’den yapılan yazılı açıklamada, “Sosyal medyada dolaşıma giren Muğla Köyceğiz bölgesinde yangın söndürme helikopterinin düştüğü haberleri asılsızdır. Vatandaşlarımızı, sadece resmi ve yetkili makamların açıklamalarını dikkate almaya davet ediyoruz” denildi.

MANAVGAT’TA 1 TUTUKLAMA

Antalya Manavgat’taki orman yangınlarıyla ilgili soruşturmada 16 yaşındaki C.Y. tutuklandı.

AYDIN KARACASU’DA YANGIN BAŞLADI

Aydın’ın Karacasu ilçesinde orman yangını başladı. Rüzgarın da etkisiyle yangın kısa sürede büyüdü. Yangının dağlık ve sarp arazide olması nedeniyle ekiplerin alevlere müdahalesinin zorlaştığı bildirildi. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.