Orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Turizm Bakanlığı’na devredildi

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2021 Çarşamba 7:05 am - Güncelleme: 2 Ağustos 2021 Pazartesi 5:17 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 28 Temmuz’da Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanunla, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verildi.

 

Kanuna göre, kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise tek bir isim karar verecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.

İşleyişte belediyelerin baypas edildiği kanuna göre milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek. Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. Kanunda ilgili madde hakkında şöyle deniyor: “Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir.”

33 ile yeni emniyet müdürü atandı!