ORC son seçim anketini açıkladı! İttifaklar kafa kafaya

Yayın tarihi: 29 Ekim 2021 Cuma 8:29 am - Güncelleme: 29 Ekim 2021 Cuma 7:38 pm

ORC Araştırma’nın son seçim anketine göre iki ittifak arasındaki fark 1 puana düştü.

Açıkladığı bir anket nedeniyle AKP ile gerilim yaşayan ORC Araştırma’dan yeni seçim anketi geldi. 24-27 Ekim arasında yapılan ankette, 41 ilde 2 bin 850 katılımcıya “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye soruldu.

Buna göre AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın oyunun yüzde 41.1, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın ise oy oranının yüzde 40.1 olduğu görüldü.

Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki oy farkının yüzde 1 olarak çıkması dikkat çekerken, ORC Genel Müdürü Mehmet Pösteki, konuyla ilgili paylaşımına “2018 genel seçimin Cumhur İttifakı yüzde 53.7 Millet İttifakı: yüzde 32,6” hatırlatmasını düştü.

Ankete partilerin oy oranları şöyle:

AKP: Yüzde 31,3

CHP: Yüzde 26,0

İyi Parti: Yüzde 14,1

MHP: Yüzde 9,8

HDP: Yüzde 8,0

DEVA Partisi: Yüzde 5,1

AKP-ORC GERİLİMİ

AKP, kendisine yakın bir araştırma şirketi olarak bilinen ORC’yle daha önceki ankette açıklanan yüzde 31,9’luk oy oranı nedeniyle ters düşmüştü. Anket sonrası AKP’den, şirketin ‘bilimsel yeterlilik ve etik çerçevesinde’ görülmediği açıklaması gelmiş, ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki ise buna “Kendi yetersizliklerini cumhurbaşkanına hissettirmemek için dün, yerli ve milli dedikleri bizlere bugün ne dedikleri hiç umurumuzda değil” yanıtını vermişti.

Pösteki, ayrıca AKP’nin 10 puanın üzerinde oy kaybettiğini belirterek, “AK Parti en fazla kaybettiği oyların yarısını geri alabilecektir” demiş ve oy kaybının nedenlerini şöyle sıralamıştı: “Yaptığımız araştırmalara göre bu oy kaybının sebepleri; ekonomi; 5 puan, kötü yönetim; 3 puan, hukuk, adalet ve özgürlük endişeleri yaklaşık 2 puan.”

CHP’li vekil: Cumhurbaşkanı adaylığı için üç isim öne çıkıyor

Son anket: Erdoğan’ı onaylamayan AKP seçmeni çoğalıyor